Grey Group ogłasza utworzenie Excentric Grey w Portugalii

25.07.2013, 13:23aktualizacja: 25.07.2013, 13:23

NOWY JORK, 25 lipca 2013 r. /PRNewswire/ - Grey Group ogłosiła dzisiaj fuzję Grey Portugal z agencją interaktywną Excentric, która doprowadziła do utworzenia nowej portugalskiej agencji ExcentricGrey z siedzibą w Lizbonie.

Nową, większą agencją oferującą pełny zakres usług pokieruje w Portugalii współzałożyciel Excentric, Miguel Figueiredo. Nowym dyrektorem kreatywnym będzie Be Vaz Mena, z kolei Joao Rosa zostanie dyrektorem ds. cyfrowych. Joao Bordalo, jeden z pionierów technologii internetowych w Portugalii, obejmie stanowisko dyrektora ds. innowacji.

Zatrudniająca ponad 70 profesjonalistów i obsługująca przeszło 100 klientów agencja ExcentricGrey zapewni pełną gamę usług marketingowych, w tym działania kreatywne, strategiczne, realizacje technologii i zarządzanie mediami społecznościowymi.

David Patton, prezes i dyrektor generalny Grey EMEA (region Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki) oświadczył: "Nasza fuzja jest kontynuacją strategii spółki Grey w zakresie wzmacniania i poszerzania swoich możliwości w mediach cyfrowych na wszystkich naszych rynkach. Cieszę się, że połączyliśmy siły z Excentric, która należy do najbardziej dynamicznych i największych agencji interaktywnych w Portugalii. Nowa agencja to przyszłość portugalskiego rynku, na którym będzie się w zdecydowany sposób wyróżniać, co z pewnością przyciągnie uwagę społeczności marketingowej".

"To więcej niż tylko fuzja - mamy do czynienia z całkiem nowym początkiem dla portugalskiej branży reklamowej. Połączenie to zwiastuje nadchodzącą rewolucję dla wszystkich agencji interaktywnych, reklamowych i innych. Przejście na nowe media wymaga ogromnych umiejętności w wielu dziedzinach jednocześnie, jesteśmy jednak przekonani, że wspólna decyzja naszej firmy i Grey to właściwy krok w przyszłość" - powiedział Miguel Figueiredo.

Grey

Grey jest siecią reklamową należącą do Grey Group. Grey Group zalicza się do największych na świecie firm komunikacyjnych. Jej spółką dominującą jest WPP (NASDAQ: WPPGY). Pod hasłem "Grey Famously Effective Since 1917" ("Grey - słynna skuteczność od 1917 r."), agencja obsługuje renomowanych klientów, wśród których jest wiele firm znanych na całym świecie: Procter & Gamble, GlaxoSmithKline, Diageo, Darden Restaurants, Pfizer, Canon, 3M, NFL, Boehringer Ingelheim, Marriott Hotels & Resorts oraz T.J. Maxx (http://www.grey.com).

Excentric

Spółka Excentric, założona w 2006 r. w Lizbonie, jest jedną z najbardziej wyspecjalizowanych agencji marketingu interaktywnego w Portugalii. Jej działalność obejmuje planowanie, opracowywanie projektów, generowanie ruchu, tworzenie treści, optymalizację inwestycji i ocenę rentowności dla rynku portugalskiego. Wśród klientów spółki są m.in. Millennium BCP, Sonaecom, Unitel oraz EDPr (http://www.excentric.pt).

Źródło: Grey

KONTAKT: