Polityka i społeczeństwo

Nowy sezon Akademii LG rozpoczęty

18.03.2014, 13:52aktualizacja: 18.03.2014, 13:52

Firma LG Electronics stworzyła międzynarodowy program instruktażowy, o nazwie Akademia Klimatyzacji, którego celem jest stałe podnoszenie kwalifikacji specjalistów i profesjonalistów z branży HVACR. Właśnie ruszył nowy sezon szkoleń w Polsce na rok 2014 w ramach tego projektu.

Akademia Klimatyzacji LG, jako międzynarodowy projekt szkoleniowy, prowadzi organizację cyklicznych warsztatów i spotkań, których zadaniem jest przede wszystkim podnoszenie umiejętności wśród specjalistów działających w branży klimatyzacyjno-grzewczej, a więc dystrybutorów, handlowców, projektantów, instalatorów oraz serwisantów HVACR.

LG Electronics dysponuje ponad 30 ośrodkami badawczo-rozwojowymi oraz kilkudziesięcioma oddziałami szkoleniowymi zlokalizowanymi na całym świecie. Również Polska posiada 4 przedstawicielstwa Akademii Klimatyzacji LG, które mieszczą się w Warszawie, we Wrocławiu, w Gdyni i Chorzowie.

W styczniu 2014 roku ruszył kolejny sezon specjalistycznych szkoleń dla specjalistów branży HVACR. Zajęcia odbywają się w profesjonalnych ośrodkach instruktażowych oferujących w pełni wyposażone sale wykładowe, a także pomieszczenia do prowadzenia zajęć praktycznych. Kursanci mogą korzystać z bogatego zaplecza zainstalowanych tam urządzeń, w tym m.in. z klimatyzatorów serii ArtCool Inverter, systemów Multi Inverter, systemów Multi V, modułów grzewczych Hydro Kit oraz systemów oświetlenia LED i PLS.

Obfita baza dostępnych urządzeń LG pozwala uczestnikom szkoleń pozyskać odpowiednią wiedzę na temat najnowszych trendów i rozwiązań technicznych w dziedzinie klimatyzacji i ogrzewania, a także nabyć praktyczne umiejętności montażowo-serwisowe. Tematyka szkoleń dotyczy m.in. zagadnień z zakresu:

- klimatyzatorów pokojowych RAC,

- klimatyzatorów komercyjnych i Multi CAC,

- systemów i montażu Multi V,

- programu serwisowego LGMV,

- programu doboru urządzeń LATSCAD oraz projektowania przy użyciu programu AUTO CAD.

W planie zajęć przewidziano szkolenia nie tylko dla profesjonalistów posiadających wieloletnie doświadczenie serwisowe i instalacyjne urządzeń LG, lecz także dla dystrybutorów, partnerów handlowych oraz początkujących instalatorów i serwisantów. Warsztaty na poziomie podstawowym obejmują m.in.: istotne zagadnienia z zakresu klimatyzacji w teorii i praktyce, budowę, działanie i eksploatację sprężarek oraz wymienników ciepła, a także aspekty prawno-organizacyjne działalności instalacyjnej i montażowej.

Całość prowadzonych zajęć szkoleniowych jest bezpłatna i kończy się uzyskaniem przez instalatorów oraz serwisantów imiennego certyfikatu "Autoryzowanego Instalatora LG", którego ważność obowiązuje przez 12 miesięcy. Szkolenia odbywają się w godzinach 9:00 - 16:00 w terminach wyznaczonych w kalendarzu szkoleń dla poszczególnych miast będących gospodarzami Akademii Klimatyzacji.

LG Electronics, w ramach Akademia Klimatyzacji, organizuje również zajęcia i pokazy dla młodych inżynierów należących do kół naukowych na uczelniach technicznych, dzięki którym zyskają oni unikalną wiedzę na temat innowacyjnych rozwiązań technologicznych zastosowanych w urządzeniach marki LG, a także zaznajomią się z najnowszymi światowymi trendami w dziedzinie klimatyzacji, ogrzewania i wentylacji.

Całość terminów tegorocznych szkoleń we wszystkich Akademiach Klimatyzacji LG jest dostępna pod adresem internetowym: http://www.strefaklimatyzacji.pl. Serwis udostępnia także możliwość zarejestrowania się na wybrane warsztaty poprzez wypełnienie formularza online.

Więcej informacji:

Logo znajduje się pod adresem:

Źródło informacji: www.strefaklimatyzacji.pl

Data publikacji 18.03.2014, 13:52