Polityka i społeczeństwo

Letni Uniwersytet na Uniwersytecie Sztuki w Berlinie wspiera start-upy

25.03.2014, 11:54aktualizacja: 25.03.2014, 11:54

Berlińska scena kreatywna stanowi magnes dla artystów i osób działających w sektorze kreatywnym z całego świata. Przyciąga ich dynamiczne i tętniące życiem miasto oferujące wiele szans na realizowanie twórczych pomysłów biznesowych. Często jednak takie osoby potrzebują pomocy w rozwijaniu przedsiębiorstw zgodnie z ich oczekiwaniami. Berlińska Szkoła Kariery - wydział odpowiedzialny za rozwój zawodowy w sektorze kreatywnym na Uniwersytecie Sztuki w Berlinie (jednej z najbardziej cenionych na świecie uczelni artystycznych) oferuje doskonałe wprowadzenie na berlińską scenę przedsiębiorstw start-up tj. letni program pt. "Międzynarodowa letnia szkoła przedsiębiorczości w sektorze kreatywnym" (ang. "International Summer School of Creative Entrepreneurship" - ISSCE). Program jest sponsorowany przez Unię Europejską i trwa od połowy lipca do połowy października br.

Osoby prowadzące kurs - profesjonaliści z sektora kreatywnego działający w Berlinie i dobrze znający tamtejsze środowisko - dzielą się swoją wiedzą i uczą podstawowych umiejętności w dziedzinie przedsiębiorczości w sektorze kreatywnym, autopromocji, zarządzania i przywództwa:

- Start-up Dark Horse Innovation GmbH to ucieleśnienie niekonwencjonalnej koncepcji biznesowej, łączącej przedsiębiorcze myślenie i kreatywny potencjał. Założyciele agencji, Monika Frech i Dominik Krenzler, pokażą uczestnikom jak szybko przejść od pomysłu do sprawnego biznesplanu.

- Ulrike Müller i Nicola Turner (Londyński program przywództwa kulturowego, ang. London cultural leadership programme) oferuje uczestnikom szansę wykorzystania "zestawu narzędzi dla start-upów" opracowanego przez brytyjską agencję NESTA na własne potrzeby, a także w celu rozwinięcia przedsiębiorczości w zakresie marketingu i przywództwa.

- Olga Scupin i Manuel Hoffmann, założyciele Service Design Berlin, podczas swoich warsztatów skupią się na optymalizacji kwestii dostępności dla użytkownika, jak również będą uczyć metod promocji usług ukierunkowanych na niego oraz usług innowacyjnych.

Uczestnicy nauczą się, jak optymalnie włączyć te idee w systemy i wykorzystać je we własnych projektach biznesowych.

Program "Międzynarodowej letniej szkoły przedsiębiorczości w sektorze kreatywnym" obejmuje także warsztaty z dziedziny marketingu, zarządzania sztuką i finansowania.

Więcej informacji o programie można uzyskać na stronie internetowej: http://www.udk-berlin.de/summer-courses

Zdjęcia:

KONTAKT:

Universität der Künste Berlin / Uniwersytet Sztuki w Berlinie

International Summer School of Creative Entrepreneurship (ISSCE)

Stephanie Schwarz

Einsteinufer 43