Coty Inc. powołuje Mario Reisa na wiceprezesa wykonawczego ds. łańcucha dostaw

25.03.2014, 17:21aktualizacja: 25.03.2014, 17:21

Nowy członek wyższego kierownictwa międzynarodowej firmy kosmetycznej zasiądzie w jej radzie dyrektorów już w maju

NOWY JORK, 25 marca 2014 r. /CNW/ - Coty Inc. (http://www.coty.com/) (NYSE: COTY) - jedna z największych na świecie międzynarodowych firm kosmetycznych - podała dziś komunikat o powołaniu Mario Reisa na stanowisko wiceprezesa wykonawczego ds. łańcucha dostaw. Decyzja ta wejdzie w życie 1 maja 2014 roku, a Mario Reis w skład rady dyrektorów. Jego bezpośrednim przełożonym będzie dyrektor wykonawczy, Michele Scannavini. Swoje obowiązki będzie wykonywał w Genewie. Tym samym zastąpi on Darryla McCalla, który do momentu przejścia na emeryturę, co ma nastąpić 31 grudnia 2014 r., będzie pomagał przy procesie reorganizacji i związanych z nią projektach, w celu zapewnienia ciągłości funkcjonowania łańcucha dostaw.

Mario Reis posiada ponad 30 lat doświadczenia zawodowego, w trakcie których sprawdził się zarówno w rolach kierowniczych, jak i specjalista od łańcucha dostaw. Do swojej nowej firmy wniesie on niespotykanie bogaty bagaż kompetencji i doświadczenia obejmujący zarówno kierowanie jednym z najbardziej złożonych łańcuchów dostaw żywności świeżej, jak i prowadzenie filii na jednym z rynków wschodzących. Jego kariera rozwinęła się w trakcie pracy w Danone, gdzie na przestrzeni lat 1996 - 2014 piastował kilka wyższych funkcji kierowniczych w dziale międzynarodowym. Piastując w Danone różne stanowiska związane z łańcuchem dostaw, Mario Reis skutecznie wdrażał dobre praktyki i osiągał synergię pomiędzy różnymi działami. Ostatnio pełnił obowiązki dyrektora zarządzającego Danone w RPA, przyczyniając się do znacznego przyspieszenia wzrostu zysków i rozwoju w okresie 5 lat. Zanim wstąpił w szeregi Danone, Reis pracował w Mars Inc. i Bain & Co, gdzie w latach 1986 - 1996 zajmował różne stanowiska biznesowe.

"Z ogromną przyjemnością witamy w naszych szeregach pana Mario Reisa, który od teraz będzie kierował naszym łańcuchem dostaw - mówił Michele Scannavini, dyrektor generalny Coty Inc. - Jego bogate doświadczenie i sukcesy w dziedzinie łańcucha dostaw oraz handlu predestynują go do zarządzania najwyższej klasy, kompleksowym łańcuchem dostaw firmy Coty, a także otwierają przed firmą niespotykane dotąd perspektywy rozwoju".

Jak już wspomniano, na emeryturę przejdzie Darryl McCall, który aktualnie pełni funkcję wiceprezesa wykonawczego ds. działalności międzynarodowej oraz członka rady dyrektorów. Planuje on, by po zakończeniu udanej kariery w cechującej się wysoką konkurencyjnością branży kosmetycznej swoją energię skierować na pomoc studentom z mniejszości narodowych w zakresie matematyki i innych nauk ścisłych, a także przedmiotów technicznych. Dzięki jego przywództwu łańcuch dostaw Coty Inc. uległ przeobrażeniu, osiągając najwyższy poziom doskonałości operacyjnej. Darryl McCall odegrał też kluczową rolę w zainicjowaniu pionierskiego programu Leading Bold Change Initiative, którego założeniem była aktywizacja pracowników Coty Inc. w zakresie opracowywania kreatywnych i nowatorskich rozwiązań służących lepszemu funkcjonowaniu firmy.

"Przyłączając się do wyrazów podziękowania od zespołu kierowniczego Coty, pragnę wyrazić uznanie dla licznych zdolności Darryla i podziękować mu za jego nieoceniony wkład w powodzenie naszej firmy. Ogromnie doceniamy jego owocną pracę na rzecz budowy silnego i niezawodnego łańcucha dostaw. Będzie nam go brakowało. Życzymy mu wszystkiego najlepszego na przyszłość" - dodał Scannavini”.

Coty Inc.

Coty to jeden z liderów globalnej branży kosmetycznej, którego przychody netto za rok finansowy zakończony 30 czerwca 2013 r. sięgnęły 4,6 mld USD. Założona w Paryżu w 1904 roku Coty jest firmą kosmetyczną, która specjalizuje się w produktach zapewniających piękny wygląd. Jej oferta obejmuje znane zapachy, kosmetyki do makijażu oraz produkty do pielęgnacji skóry i ciała. Można je nabyć w ponad 130 krajach i regionach całego świata. W ofercie produktów Coty znajdują się globalne marki, takie jak: adidas, Calvin Klein, Chloe, Davidoff, Marc Jacobs, OPI, philosophy, Playboy, Rimmel oraz Sally Hansen.

KONTAKT:

Coty Inc.

Catherine Walsh

starsza wiceprezes ds. komunikacji firmowej

e-mail: catherine_walsh@cotyinc.com

Źródło informacji: PR Newswire