Nagroda Focus Digital Star Award. Cenne innowacje opracowane w Niemczech

23.01.2014, 11:40aktualizacja: 23.01.2014, 11:40

Focus i DLD nagradzają ResearchGate, YouPickIt i SAP.

Monachium, 22 stycznia 2014 r. /PRNewswire/ - Cyfrowe innowacje mają krytyczne znaczenie w kontekście zagwarantowania odpowiedniego przyszłego potencjału kraju. W poniedziałek 20 stycznia 2014 roku wydawnictwo Focus po raz drugi przyznało swoją nagrodę w dziedzinie technologii, które mogą się w przyszłości okazać przydatne na rynku. Ceremonia wręczenia nagrody odbyła się w ramach poświęconej innowacjom konferencji DLD (Digital, Life, Design).

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140122/666376-a)

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140122/666376-b)

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140122/666376-c)

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140122/666376-d)

Zgodnie z motto "Digital Innovation Leaders 2014" (Liderzy w dziedzinie innowacji cyfrowych w 2014 r.) jury złożone z najlepszych ekspertów oceniło innowacje wprowadzone przez niemieckie firmy, instytuty badawcze i start-upy. Redaktor naczelny wydawnictwa Focus, Jörg Quoos, oraz redaktor wydawnictwa Focus, Britta Weddeling, wręczyli trzem niemieckim firmom nagrody, z którymi przekazano wartość medialną równą 50 000 euro.

"Niemcy potrzebują pionierów, których wizje pozwolą rozwijać się niemieckiej gospodarce. Za pośrednictwem nagrody Digital Star Award wydawnictwo Focus nagradza technologie, które zasługują na prezentację szerokiej krajowej i międzynarodowej widowni" - wyjaśnia Jörg Quoos, redaktor naczelny wydawnictwa Focus.

Główną nagrodę "Digital Innovation of the Year" (Cyfrowa innowacja roku) zdobyła firma ReasearchGate za sieć społecznościową dla naukowców - rozwiązanie, które zwiększa efektywność prowadzonych badań. Nagroda została wręczona przez Claudię Nemat, członka Zarządu firmy Deutsche Telekom AG, dział Europe and Technology, na ręce założyciela ReasearchGate, Ijada Madischa. "Z przyjemnością odbieramy nagrodę Focus Digital Star Award, przede wszystkim dlatego, że zostaliśmy uhonorowani za pomysł, który koncentruje się na badaczach i mógł nie zostać od razu zrozumiany przez osoby z innych kręgów. Nagroda Focus Digital Star Award sprawi, że jeszcze więcej osób lepiej zrozumie działalność ResearchGate. Jest to ważne, ponieważ prace badawcze dotyczą nas wszystkich" - powiedział Ijad Madisch.

Nagroda w kategorii młodych talentów "Digital Perspective" (Cyfrowa perspektywa), została przyznana firmie YouPickIt. Ta witryna internetowa przeszukuje witryny supermarketów, aptek, dużych sklepów budowlanych, sklepów ze specjalistyczną elektroniką, dyskontów, a już niedługo także stacje paliw, wybierając najlepszego dostawcę usług w okolicy poprzez porównanie łącznie 60 milionów cen. Realizując ten projekt, YouPickIt gwarantuje pełną przejrzystość cen.

Jury przyznało specjalną nagrodę "B2B Award" firmie SAP. Opracowana przez tę firmę platforma SAP HANA umożliwia analizę danych w czasie rzeczywistym i wykorzystuje nowe procesy biznesowe.

W skład jury przyznającego nagrody Focus Digital Star Award wchodzą znani eksperci: założycielka firmy DLD, Steffi Czerny; Stefan Winners, członek zarządu w firmie Hubert Burda Media; Markan Karajica, przewodniczący Zarządu firmy ProSiebenSat 1 Digital; inwestor Lars Hinrichs oraz Claudia Nemat, członek zarządu firmy Deutsche Telekom AG.

W 2013 roku nagrodę Focus Digital Star Award wręczono firmie myTaxi (Hamburg) za opracowane aplikacje, firmie Auctionata (Berlin) za platformę aukcyjną oraz firmie Blue Yonder (Karlsruhe) za oprogramowanie do analizy danych.

Więcej informacji można znaleźć pod adresami: http://www.focus.de/digital-star oraz http://www.dld.co. Dodatkowe obrazy dostępne są na żądanie.

Focus

W każdym tygodniu magazyn Focus informuje osoby zajmujące decyzyjne stanowiska o najważniejszych tematach z dziedziny polityki, ekonomii, technologii, badań i społeczeństwa. Wykorzystując dokładne analizy, przejrzyste raporty branżowe oraz szczegółowe dochodzenia, Focus zawsze trafia w sedno i odważnie patrzy w przyszłość (http://www.focus.de/magazin/).

DLD Media

DLD to należąca do koncernu Hubert Burda Media międzynarodowa platforma do prowadzenia konferencji i promowania innowacji. DLD Media organizuje czołowe w Europie konferencje cyfrowe DLD, konferencje dla kobiet DLDwomen oraz międzynarodowe wydarzenia sieciowe w takich lokalizacjach, jak Palo Alto, Nowy Jork, Londyn, Tel Awiw, Stambuł, Rio de Janeiro i Pekin. DLD Media wydaje w ramach konferencji publikacje, materiały online i wideo oraz badania, a także doradza partnerom DLD, start-upom, inwestorom oraz instytucjom. Stephanie Czerny to dyrektor naczelna i współzałożycielka (2005 r.) firmy DLD Conference.

Źródło: Hubert Burda Media

KONTAKT: