Firma ZyXEL zintegrowała swój system zarządzania lokalną siecią bezprzewodową z oprogramowaniem Axiros

12.02.2014, 07:20aktualizacja: 12.02.2014, 07:20

ZyXEL Communications, czołowa firma z branży rozwiązań sieciowych, zintegrowała oferowane przez Axiros oprogramowanie AXESS.ACS ze swoim systemem zarządzania lokalną siecią bezprzewodową ZyXEL (ZWMS). Tym samym firma ZyXEL pomyślnie zakończyła zakrojony na szeroką skalę projekt wdrożenia lokalnych sieci bezprzewodowych, a Axiros zwiększyła swój zasięg na rynku przedsiębiorstw.

MONACHIUM, 12 lutego 2014 r. /PRNewswire/ – ZyXEL Communications (http://www.zyxel.com/homepage.shtml), firma oferująca światowej klasy rozwiązania sieciowe, zintegrowała flagowy produkt firmy Axiros (http://www.axiros.com/), tj. oprogramowanie AXESS.ACS software (http://axiros.com/offerings/competenceintr-069andbeyond/axessacs-tr-069-autoconfiguration-server.html), ze swoimi rozwiązaniami bezprzewodowej sieci lokalnej (http://www.zyxel.com/products_services/smb-wlan_aps_and_controllers.shtml?t=c) na potrzeby przedsiębiorstw, otwierając tym samym zaawansowane możliwości na polu zarządzania zakrojonymi na szeroką skalę projektami wdrożeniowymi. Partnerstwo to jest dla Axiros o tyle istotne, że otwiera jej bezpośrednią drogę do rynku usług zarządzania sieciami przedsiębiorstw, a mówiąc ściślej do segmentu sieci bezprzewodowych w sektorze publicznym.

ZyXEL jest jedną z największych na świecie firm zajmujących się techniką sieci szerokopasmowych. Jej oferta obejmuje szeroki wachlarz rozwiązań przewodowych i bezprzewodowych przeznaczonych dla całego spektrum klientów - od firm telekomunikacyjnych przez małe i średnie przedsiębiorstwa po użytkowników domowych.

Crowley Wu, zastępca wiceprezesa oddziału ZyXEL ds. rozwiązań sieciowych, stwierdził, że firma ZyXEL ugruntowała pozycję renomowanego dostawcy rozwiązań sieciowych. Świadczy o tym zwłaszcza kilka przedsięwzięć wdrożenia lokalnych sieci bezprzewodowych, jakie zrealizowała w całym kraju na potrzeby sektora oświaty. "Sytuacja na rynku lokalnych sieci bezprzewodowych jest dynamiczna, obserwujemy wciąż rosnący popyt na rozwiązania nowej generacji - mówił Wu. - Wybraliśmy firmę Axiros na naszego partnera technicznego z uwagi na oferowane przez nią doświadczenie i gwarancję prawidłowego wykonania zakrojonych na szeroką skalę projektów wdrożeniowych. Poszukując firmy, która zapewniłaby kompleksowe rozwiązanie z zakresu zarządzania bezprzewodową siecią lokalną, braliśmy pod uwagę przede wszystkim właśnie te elementy".

"Firma ZyXEL cieszy się światową renomą lidera w dziedzinie nowoczesnej techniki sieciowej, w związku z czym jej decyzja o zintegrowaniu systemów zarządzania siecią z oprogramowaniem AXESS.ACS ma dla nas duże znaczenie, zwłaszcza w kontekście naszych dążeń do zwiększenia zasięgu w segmencie przedsiębiorstw. Liczymy, że powodzenie tego przedsięwzięcia przyczyni się do pogłębienia naszej współpracy" - oświadczył dyrektor generalny Axiros, Kurt Peterhans.

Platforma AXESS.ACS (http://axiros.com/offerings/competenceintr-069andbeyond/axessacs-tr-069-autoconfiguration-server.html) korzysta z protokołu TR-069, zapewniając płynne wdrożenie usług i interoperacyjność systemów różnych producentów. AXESS.ACS to wiodący system zarządzania urządzeniami subskrybentów wdrożony i wykorzystywany przez ponad 35% z 50 największych europejskich operatorów i dostawców. Rozwiązanie to zapewnia wysoki zysk z inwestycji i charakteryzuje się szybką integracją, jak również krótkim cyklem wydawania nowych produktów.

Przedstawiciele ZyXEL są przekonani, że będzie to kluczowy czynnik prowadzący do powodzenia w pozycjonowaniu produktu przy wdrażaniu punktów dostępu i kontrolerów bezprzewodowych sieci lokalnych. Główne funkcje AXESS.ACS obejmują:

- Zdalne zarządzenie urządzeniem;

- Monitoring krótkoterminowy - monitoring nastawiony na rozwiązywanie problemów z urządzeniem;

- W pełni automatyczna obsługa;

- Wsparcie dla portalu samoobsługowego klienta;

- Zarządzanie bezpieczeństwem.

System zarządzania lokalną siecią bezprzewodową firmy ZyXEL (ZWMS (http://www.zyxel.com/uploads/images/ds_word_ZWMS_20130702.pdf)) obejmuje wszelkie funkcje zarządzania (standardy) zgodnie z zaleceniami Broadband Forum, a także funkcje zaawansowane.

Źródło: Axiros

KONTAKT: