Zlecone: Firma Whirlpool Corporation prezentuje logo z okazji 100. rocznicy istnienia firmy

08.11.2010, 15:00aktualizacja: 08.11.2010, 15:00

Pracownicy firmy wybierają zwycięzcę spośród 40 zgłoszeń przedstawionych przez wiodące agencje światowe.

BENTON HARBOR, Michigan, 8 listopada, 2010 r. /PRNewswire/ - Whirlpool Corporation (NYSE: WHR) prezentuje dzisiaj swoje logo z okazji 100. rocznicy istnienia firmy, rozpoczynając tym samym trwające rok obchody. Nowe logo zostanie wprowadzone we wszystkich placówkach Whirlpool Corporation na całym świecie oraz będzie używane podczas komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej. Logo po raz pierwszy zostanie zaprezentowane w czwartek na fasadzie historycznego budynku NYSE Euronext w centrum Nowego Jorku, gdy prezes oraz dyrektor generalny Whirlpool Corporation, Jeff M. Fettig, uderzy w dzwon, zamykając giełdę w Nowym Jorku.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20101108/CL95574LOGO )

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20040202/DETU004LOGO)

"Zaprojektowane logo z okazji 100. rocznicy odzwierciedla dorobek Whirlpool Corporation, globalny zasięg firmy oraz nasze spojrzenie na przyszłość - powiedział Jeff M. Fettig, prezes oraz dyrektor generalny Whirlpool Corporation. - Symbol ten dobrze przedstawia podstawowe zasady integralności oraz wytrwałości, które wyznaczyli Lou Upton, Emory Upton i Lowell Bassford, kiedy po raz pierwszy wprowadzili elektryczną pralkę wirnikową w 1911. Pomimo naszej historii, z której możemy być dumni, tak naprawdę patrzymy w przyszłość, na kolejne 100 lat i pragniemy kształtować domy oraz życie rodzinne przyszłych pokoleń".

Prawie 10 000 pracowników Whirlpool Corporation z placówek na całym świcie głosowało w konkursie na projekt logo, wybierając zwycięzcę z pośród 40 zgłoszeń przedstawionych przez kilkanaście międzynarodowych agencji projektowych i reklamowych, które wzięły udział w konkursie.

Ogólnoświatowy projekt wybrany przez pracowników firmy został stworzony w rodzinnej siedzibie firmy Benton Harbor/St. Joseph w Michigan. Został on przygotowany przez deZignwright, agencję komunikacji biznesowej, założoną w Saint Joseph.

"Cieszymy się, że nasza praca została wybrana i będzie stanowić część tych ważnych obchodów światowych - powiedział Dennis Zmyslo, partner w deZignwright. - Cały czas zmierzamy w kierunku jak najlepszego zrozumienia branży każdego z naszych klientów i wierzymy, że ma to odzwierciedlenie w logo, które zostało przez nas stworzone z okazji 100. rocznicy istnienia Whirlpool Corporation".

Ponieważ Whirlpool Corporation wkracza w nowy wiek, w ramach obchodów rocznicy firma wprowadza również odświeżone logo korporacji.

Informacje o firmie Whirlpool Corporation

Whirlpool Corporation jest wiodącym światowym producentem i sprzedawcą urządzeń gospodarstwa domowego z roczną sprzedażą na poziomie około 17 mld USD w 2009 roku, zatrudniającym 67 000 pracowników w 67 centrach produkcyjnych i badawczych na całym świecie. Firma sprzedaje urządzenia takich marek, jak Whirlpool, Maytag, KitchenAid, Jenn-Air, Amana, Brastemp, Consul, Bauknecht oraz inne urządzenia innych marek klientom w prawie każdym kraju na całym świecie. Dodatkowe informacje o firmie dostępne są w internecie pod adresem http://www.whirlpoolcorp.com.

Informacje o 100. rocznicy istnienia firmy Whirlpool Corporation

Firma Whirlpool Corporation, założona 11 listopada 1911 r., miała duży wpływ na dom i życie rodzinne w ostatnim wieku. Firma wierzy, że każdy z nas potrzebuje wygodnego miejsca, które może nazywać domem. Whirlpool Corporation posiada 100-letnią historię tworzenia lepszych metod gotowania, sprzątania oraz chłodzenia i przechowywania żywności. Celem firmy jest poprawienie kolejno życia osoby, rodziny, domu, społeczności.

Źródło: Whirlpool Corporation

KONTAKT: