Zlecone: "Półtora pokoju" Andrieja Chrzanowskiego zwycięzcą 4. FFR "Sputnik nad Polską"

15.11.2010, 10:53aktualizacja: 15.11.2010, 10:53

W niedzielę, o godzinie 17:00 zostały wręczone nagrody w kategoriach:

Grand Prix Sputnik

- I miejsce - 6 000 euro

- II miejsce - 3 000 euro

- III miejsce - 2 000 euro

Jury w składzie: przewodniczący Andrzej Żuławski, Anita Piotrowska oraz Tadeusz Sobolewski przyznali:

I nagrodę dla filmu "Półtora pokoju” w reżyserii Andrieja Chrzanowskiego

"Ten bardzo piękny film, żonglujący różnymi formami ekspresji - od rysunkowej po kinową, udającą dawną taśmę filmową - jest jednym z najbardziej odważnych filmów, jakie widzieliśmy na tym festiwalu" - mówił Andrzej Żuławski.

Zdjęcia z filmu:

Trailer:

II nagrodę dla filmu "Pochowajcie mnie pod podłogą” w reżyserii Siergieja Snieżkina

Wręczył ją Tadeusz Sobolewski podkreślając: "Rosyjscy filmowcy w niezwykły sposób analizują własne zło. Film Snieżkina jest okrutnym i ironicznym opisem toksycznego układu rodzinnego. Może być czytany jako metafora chorej sytuacji społecznej, gdzie rządzi nienawiść, gdzie cierpiący zadają cierpienia innym. To wszystko zostało opowiedziane i zagrane w błyskotliwy i zaskakujący sposób".

III nagrodę dla filmu "Ja" w reżyserii Igora Wołoszyna

Na scenie uzasadniła ją Anita Piotrowska: "Nagrodziliśmy film, naszym zdaniem wyjątkowy dla rosyjskiego kina. Z jednej strony osobisty, do bólu szczery, z drugiej niezwykle bogaty, intensywny w formie, pełen groteskowych figur".

Fundatorem Nagrody "Sputnik" jest Polski Instytut Sztuki Filmowej, E.A.R. Piotr Skulski, Fundacja "Wspieram".

Nagroda Kanału "Wojna i Pokój” o wartości 3 000 euro, której fundatorem był Kanał "Wojna i Pokój" dla filmu "Pochowajcie mnie pod podłogą" w reżyserii Siergieja Snieżkina. Nagrodę wręczyła dyrektor Katarzyna Jesień: "Jest to taki film, wobec którego nikt nie potrafi pozostać obojętnym. Jego ładunek emocjonalny jest porażający. Angażuje emocje widza od samego początku i do końca trzyma je w napięciu".

Nagroda Publiczności

Widzowie 4. FFR "Sputnik" za najlepszy film uznali "Pochowajcie mnie pod podłogą" Siergieja Snieżkina

Więcej informacji: http://www.sputnikfestiwal.pl

KONTAKT: