Zlecone: Motorola Solutions i Kopin Corporation podpisały umowę na opracowanie bezprzewodowego słuchawkowego zestawu komputerowego obsługiwanego bez użycia rąk

23.11.2010, 13:39aktualizacja: 23.11.2010, 13:39

Wspólne stworzenie zestawu słuchawkowego zapewni mobilnym pracownikom innowacyjne rozwiązania dzięki natychmiastowemu dostępowi do cyfrowych informacji.

SCHAUMBURG, Illinois i TAUNTON, Massachusetts - (BUSINESS WIRE) - Motorola Solutions, oddział firmy Motorola, Inc. (NYSE: MOT) ogłosiła dziś podpisanie umowy z Kopin Corporation (Nasdaq: KOPN) w celu stworzenia komputerowego zestawu słuchawkowego obsługiwanego bez konieczności użycia rąk. Ta nowa kategoria urządzeń to zakładany na głowę, mobilny komputerowy zestaw słuchawkowy posiadający wszystkie funkcje komunikacji, przesyłania dźwięku oraz możliwości komputera PC. Wykorzystuje on zaawansowany system firmy Kopin oraz technologię mikrowyświetlaczy, tworząc wirtualny, 15-calowy monitor, kompatybilny z oprogramowaniem symulacyjnym, materiałami video na żądanie i innymi aplikacjami korporacyjnymi, które wymagają ekranu o dużych rozmiarach.

Ważne informacje:

- nowa kategoria przenośnego komputera zapewnia zdalną obsługę bez konieczności użycia rąk oraz natychmiastowy dostęp do cyfrowych informacji i funkcji planowania programu. Oferowany jest również dostęp do usług internetowych, w tym materiałów video przesyłanych strumieniowo przez Bluetooth lub Wi-Fi, co umożliwia jednoczesną obsługę wielu mobilnych urządzeń, serwerów i sieci;

- te wyjątkowe funkcje kontrolowane są za pomocą interfejsu opartego na gestach lub technologii rozpoznawania głosu;

- nie później niż w styczniu 2011 r. Kopin udostępni zestaw programistyczny twórcom oprogramowania, wybranym przedsiębiorstwom należącym do Motoroli i klientom z sektora bezpieczeństwa publicznego;

- zestawy programistyczne dadzą na wczesnym etapie możliwość wypróbowania zaawansowanej, mobilnej technologii komputerowej i słuchawkowych zestawów komunikacyjnych kompatybilnych z wciąż używanymi starszymi systemami i platformami oprogramowania.

Cytaty

Jeffrey Jacobsen, główny doradca prezesa i manager programu Golden-i, Kopin Corporation: "Platforma Golden-i(R) oferuje łatwy, mobilny dostęp do praktycznie wszystkich cyfrowych informacji na świecie na żądanie. Wyobraźcie sobie, że zostawiacie swój laptop w biurze, ale w czasie podróży macie pełny dostęp do wszystkich znajdujących się w nim informacji, programów i usług. Platforma Golden-i naprawdę zmieni sposób, w jaki ludzie żyją i pracują".

Tom Bianculli, główny dyrektor ds. przedsiębiorstw wschodzących, Główne Biuro Technologiczne, Motorola Solutions: "Jesteśmy przekonani, że ten komputerowy zestaw słuchawkowy będzie dla mobilnej siły roboczej rewolucyjnym rozwiązaniem i że stanowi on przyszłość przenośnych urządzeń komputerowych. Jako lider sektora komputerów przenośnych dla przedsiębiorstw, Motorola Solutions współpracuje z Kopin nad wykorzystaniem innowacji i najnowszych technologii, które pomogą naszym klientom w dalszym ulepszaniu ich wydajności działania i zwiększaniu ich produktywności".

Dodatkowe źródła

Strony internetowe: http://www.kopin.com/golden-i/, http://www.mygoldeni.com/Home.aspx

Materiały video: http://cts.businesswire.com/ct/CT?id=smartlink&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DuezGoh_oxss&esheet=6522138&lan=en-US&anchor=Motorola+head-mounted+computer+demonstration&index=5&md5=9992c10985cdaf67f973fab031196ba8

Informacje o firmie Kopin

Korporacja Kopin jest producentem lekkich, oszczędnych, bardzo małych wyświetlaczy ciekłokrystalicznych oraz heterozłączowych tranzystorów bipolarnych (HBT), które rewolucjonizują sposób, w jaki ludzie postrzegają świat, słyszą i komunikują się. Kopin wprowadził na rynek ponad 30 mln wyświetlaczy skierowanych do szeregu zastosowań konsumenckich i militarnych, m.in. aparaty cyfrowe, wyświetlacze video w formie okularów, kamery video, celowniki termiczne i systemy noktowizyjne. Unikatową technologię HBT, która wydłuża żywotność baterii, czas rozmowy i czystość sygnału, zintegrowano z miliardami bezprzewodowych zestawów słuchawkowych, jak również systemami przesyłu danych działającymi w oparciu o WiFi, VoIP i szybki Internet. Opracowany przez Kopin wyświetlacz wraz z technologią HBT podlega ochronie ponad 200 globalnych patentów już obowiązujących oraz patentów, które mają zostać wprowadzone. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej Kopin http://www.kopin.com.

Koncepcja Golden-i(R) podlega ochronie obowiązujących patentów Kopin i patentów, które mają zostać wprowadzone.

Informacje o firmie Motorola

Motorola to firma znana na całym świecie ze swoich innowacyjnych rozwiązań wdrażanych w komunikacji, która skupia się na doskonaleniu globalnych połączeń między ludźmi. Od szerokopasmowej infrastruktury komunikacyjnej, mobilnych technologii dla przedsiębiorstw i rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa publicznego, aż do przenośnych i kablowych, cyfrowych urządzeń komunikacyjnych, Motorola przewodzi kolejnej fali innowacji, które zapewnią ludziom, przedsiębiorstwom i instytucjom rządowym lepszą łączność i mobilność. W 2009 r. zyski firmy Motorola (NYSE: MOT) ze sprzedaży sięgnęły 22 mld $. Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.motorola.com.

Kopin, CyberDisplay, Golden-i oraz The NanoSemiconductor Company to zastrzeżone znaki towarowe Kopin Corporation. Wszelkie pozostałe nazwy firm lub produktów są znakami towarowymi ich właścicieli.

MOTOROLA, MOTO, MOTOROLA SOLUTIONS i stylizowane logo M są znakami towarowymi lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Motorola Trademark Holdings, LLC, a ich wykorzystanie wymaga zezwolenia. Wszelkie pozostałe znaki towarowe należą do ich właścicieli. (C) Motorola, Inc. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Galeria zdjęć/multimediów dostępna pod adresem: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6522138&lang=en

KONTAKT:

Motorola Solutions