Zlecone: Sukces 108. edycji targów Canton Fair

29.11.2010, 12:35aktualizacja: 29.11.2010, 12:35

Nieznaczny spadek liczby nabywców przy lekkiej zwyżce obrotów.

Widoczne trendy do wchodzenia struktur przedsiębiorstw w stadium przejściowe.

GUANGZHOU, Chiny, 29 listopada 2010 r. /PRNewswire/ - Największe i najważniejsze wydarzenie handlowe Chin, 108. targi Canton Fair pomyślnie zakończyły się 4 listopada. W wydarzeniu udział wzięło 2 mln 612 zagranicznych nabywców z 208 krajów i regionów całego świata. W odniesieniu do poprzedniego roku, liczba nabywców spadła tylko o 2,38%, zanotowano jednak wzrost o 5,7% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Pięć najważniejszych krajów i regionów biorących udział w targach, wraz z reprezentującymi ich nabywcami to: Hongkong, Stany Zjednoczone, Prowincja Tajwanu, Iran oraz Rosja.

Tegoroczne targi Canton Fair przebiegły sprawnie. Zagraniczni goście aktywnie w nich uczestniczyli, a atmosfera do negocjacji była ciepła. W porównaniu ze 107. edycją targów, zanotowano niewielki spadek liczby nabywców, w obrotach handlowych został natomiast odnotowany lekki wzrost, nie jest to jednak powrót do poziomu sprzed kryzysu. W świetle ówczesnych danych, dzisiejsza sytuacja jest dość niezwykła. Udział kupujących bowiem spada, podczas gdy obroty handlowe osiągają niewielki wzrost. Sugeruje to, iż liczba faktycznych nabywców wzrosła. Wpływ na popyt mają jednak zarówno tendencje do ożywienia gospodarczego, jak i niepewne oczekiwania. Różnorodność rynków wskazuje też, że każdy z krajów jest na innym etapie odbudowy swojego rynku lokalnego, oraz że fundamenty potrzebne do ożywienia światowej gospodarki nie zostały jeszcze wystarczająco wzmocnione. Przyszłość pozostaje więc niepewna.

Pan Liu Jianjun, rzecznik Canton Fair, podkreśla, że z powodu podwójnych konsekwencji rosnących cen surowców i wzrostu wartości RMB (chińskiej waluty), zdecydowanemu nasileniu ulegają tendencje do negocjacji cen ze strony przedsiębiorstw eksportowych. W ostatnich latach większość przedsiębiorstw stale wzmacniała swoje starania i inwestycje na rzecz budowania marki, jak również innowacje w projektowaniu, przywiązując na ogół wielką wagę do badań i rozwoju produktów oraz idei ochrony środowiska. Tendencja przechodzenia z OEM do ODM jest dość oczywista.

Kolejne targi Canton Fair odbędą się w kwietniu i maju przyszłego roku, ponownie w chińskim mieście Guangzhou.

Źródło: Chińskie Centrum do Spraw Handlu Zagranicznego (CFTC)

KONTAKT:

Pan Xiaoying Wu