Zlecone: Skype rozpoczyna współpracę z Urzędem Wysokiego Komisarza ONZ ds. Uchodźców

06.12.2010, 14:15aktualizacja: 06.12.2010, 14:15

- Stworzona na zamówienie technologia Skype umożliwi połączenie pracowników organizacji humanitarnych w najbardziej odległych i niebezpiecznych miejscach świata,

- Pierwsza współpraca tego rodzaju pomiędzy Skype'em a organizacją humanitarną,

- Po raz pierwszy komunikator Skype będzie obejmował przycisk umożliwiający zbieranie funduszy na rzecz wspierania technologii komputerowej i edukacji uchodźców.

GENEWA i LUKSEMBURG - (BUSINESS WIRE) - Pracownicy organizacji humanitarnych przebywający w najbardziej odległych zakątkach świata będą mogli wkrótce korzystać z nowego sposobu taniego komunikowania się z kolegami z pracy, przyjaciółmi i rodziną, dzięki bezprecedensowej współpracy pomiędzy Urzędem Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców (United Nations High Commissioner for Refugees - UNHCR) i Skype.

Skype opracował specjalną, nisko pasmową wersję swojego oprogramowania mającą zastosowanie na 120 trudno dostępnych terenach na których pracują przedstawiciele UNHCR na całym świecie. Pracownicy niosący pomoc są zazwyczaj całymi miesiącami odseparowani od swoich rodzin. Uzyskują od nich jedynie wyrywkowe informacje a ich kontakt z najbliższymi jest bardzo utrudniony. Ponadto, pracownicy UNHCR muszą płacić za rozmowy prywatne. Wersja Skype dla UNHCR umożliwi prowadzenie bezpłatnych lub tanich rozmów głosowych i video przez internet, nawet przy użyciu połączenia nisko pasmowego. Pracownicy organizacji humanitarnych otrzymają, z jednej strony, możliwość komunikowania się w najbardziej odległych zakątkach świata, a z drugiej, obniżenia kosztów rozmów z rodziną.

Nowe oprogramowanie zostało przetestowane w Iranie, Sudanie i Afganistanie i jest obecnie dostępne dla 1010 pracowników w odległych placówkach w Afganistanie, Algierii, Bangladeszu, Czadzie, Republice Konga, Iraku, Kenii, Kirgistanie, Nepalu, Somalii, Sri Lance, Sudanie i Ugandzie. Pod koniec 2010 r. Skype i UHNCR planują rozszerzyć dostępność oprogramowania na ponad 2072 pracowników organizacji w 60 placówkach UNHCR w Kenii, Birmie, Nepalu i Pakistanie. Do końca 2011 r. Skype planuje znaleźć się w przynajmniej 80% najniebezpieczniejszych placówek UNHCR i udostępnić oprogramowanie ponad 3 000 pracowników tej organizacji.

Skype oraz UNHCR będą wspólnie badać kwestię rozwoju rozwiązań telekomunikacyjnych, które będą przynosić korzyści uchodźcom. Wykorzystując wiedzę i doświadczenie pracowników UNHCR korzystających z programu Skype, celem wspólnej pracy będzie umożliwianie uchodźcom kontaktowanie się z rodziną i przyjaciółmi, jak również usprawnienie działań różnego rodzaju, działań ochronnych, w tym repatriacji, przesiedlania oraz jednoczenia rodzin.

"Dzięki rozwiązaniom implementowanym przez Skype, znikają największe bariery telekomunikacyjne, z którymi mieliśmy do czynienia w tych regionach - powiedział Antonio Guterres, Wysoki Komisarz ONZ ds. Uchodźców. - Przyniesie to korzyści nie tylko pracownikom UNHCR i ich rodzinom znajdującym się w domu, lecz także dziesiątkom milionów uchodźców oraz innym wysiedleńcom na całym świecie".

"Dla nas, pomoc wysiedleńcom na całym świecie nie tylko polega na dostarczaniu podstawowych artykułów żywnościowych i schronienia, lecz także na zapewnieniu im dostępu do wszystkich korzyści płynących z nowoczesności - w tym możliwości regularnego kontaktu z przyjaciółmi i rodziną. Nasza współpraca z innowatorem technologii, jakim jest Skype, w znacznym stopniu pomoże nam osiągać nasze cele" - dodał Antonio Guterres.

"Jesteśmy firmą zaangażowaną w stosowanie naszego oprogramowania na rzecz światowej komunikacji oraz społecznych zmian. Nasza współpraca z UNHCR wpisuje się w cele, które przyświecają tej misji - powiedział Tony Bates, prezes Skype. - Cieszymy się, z już dzisiaj coraz wyraźniej widocznych możliwości, jakie w przyszłości mogą płynąć z tej współpracy. Skype naprawdę chce służyć wszystkim, bez względu na to gdzie się znajdują".

Zdając sobie sprawę z potrzeby zabezpieczenia środków finansowych dla uchodźców oraz dalszego wspierania tej współpracy, Skype przekaże środki na rzecz UNHCR oraz rozpocznie kampanię służącą rozwijaniu wśród opinii publicznej świadomości działań prowadzonych przez UNHCR oraz pomocy w zbieraniu funduszy. Na początkowym etapie, czyli w okresie świątecznym, w ramach kampanii dostarczane będą wiadomości za pośrednictwem Skype do użytkowników, aby zachęcić ich do wpływania na życie uchodźców. W celu uzyskania dalszych informacji należy odwiedzić stronę: http://www.unhcrskype.org.

Informacje o UNHCR

Założony w 1951 r., UNHCR (Urząd Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców) zapewnia i koordynuje pomoc międzynarodową dla uchodźców i wysiedleńców, oferując im ochronę oraz pomoc na każdym etapie ich trudnego życia.

Oprócz zapewniania w sytuacjach awaryjnych schronienia, jedzenia, wody i opieki medycznej, UNHCR stara się poprawić jakość życia uchodźców i ich szanse w przyszłości. W założonych obozach dla uchodźców oraz w lokalnych społecznościach organizacja zapewnia infrastrukturę, szkoły oraz projekty, z których można czerpać dochody.

Dysponując rocznym budżetem w wysokości 3 mld USD, UNHCR obecnie opiekuje się ponad 34 mln osób w 120 krajach, z których 80% to kobiety i dzieci, które zostały zmuszone do opuszczenia swoich domów z powodu konfliktu, katastrof lub prześladowań.

UNHCR w 97% jest finansowany przez coroczne, dobrowolne dotacje rządów, osób prywatnych, fundacji i korporacji. UNHCR otrzymuje jedynie 3% swoich funduszy z regularnego budżetu Narodów Zjednoczonych. UNHCR otrzymał dwie Pokojowe Nagrody Nobla (w 1954 i 1981 r.).

Informacje o Skype

Skype jest oprogramowaniem komunikacyjnym, którego celem jest przekraczanie barier w dziedzinie komunikacji. Dzięki urządzeniu podłączonemu do internetu, rodziny, przyjaciele i koledzy mogą za darmo wysyłać sobie wiadomości oraz prowadzić rozmowy audio oraz wideo. Mogą oni również wykonywać tanie połączenia z telefonami stacjonarnymi lub komórkowymi praktycznie na całym świecie. Skype wprowadził ostatnio grupowe rozmowy wideo, pozwalając grupom lub więcej niż dwóm osobom wspólnie wykonywać dowolne zadania, kiedy każda z nich znajduje się gdzie indziej.

Firma Skype została założona w 2003 r. i ma siedzibę w Luksemburgu. Skype można za darmo pobrać na komputer, telefony komórkowe i inne podłączone do internetu urządzenia ze strony: http://www.skype.com.

Zdjęcia/galeria multimediów są dostępne na stronie: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6528363&lang=pl.

KONTAKT:

Olivier Delarue

UNHCR

Skype: opdelarue

tel. +41227398499

e-mail: DELARUE@unhcr.org

Jacqueline Marshall

Skype

Skype: jacquelinemarshall

tel. +44 7738 545145 (GMT)

e-mail: jacqueline.marshall@skype.net

Źródło informacji: Business Wire