Zlecone: Davos: Rząd Rosji szuka międzynarodowych partnerów do udziału w wartym 15 mld USD przedsięwzięciu mającym na celu rozwój turystyki narciarskiej na północy Kaukazu

26.01.2011, 11:15aktualizacja: 26.01.2011, 11:15

- Zrzeszenie Kurortów Północnego Kaukazu (North Caucasus Resorts Company-NCRC) będzie nadzorować współfinansowaną ze środków publicznych inwestycję w postaci 5 nowych kurortów narciarskich na Kaukazie, wartą 15 mld USD.

- Prezydent Miedwiediew: "Szczyt 5642 całkowicie odmieni oblicze Kaukazu."

- Akhmed Bilalov, wiceprezes Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego, wybrany przewodniczącym Zarządu NCRC: "Terroryści niczego nie osiągną - nawet przez chwilę nie będziemy rozważać wycofania się z naszego projektu."

- Wstępne plany zostaną zaprezentowane dziś wieczorem, podczas uroczystości w Davos.

DAVOS, Szwajcaria, 26 stycznia 2011 r. /PRNewswire/ - Zrzeszenie Kurortów Północnego Kaukazu (NCRC), niedawno zarejestrowana organizacja państwowa nadzorowana przez Rząd Federacji Rosyjskiej, mająca na celu realizację wartego 15 mld USD programu nazwanego "Szczyt 5642" w kurorty górskie na Kaukazie, dziś wieczorem przedstawi inwestorom plany dotyczące realizacji pierwszej fazy projektu.

Podczas uroczystości odbywającej się podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Davos, Akhmed Bilalov, wiceprezes Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego, wybrany przewodniczącym Zarządu NCRC, przedstawi korzyści płynące z rozwoju Kaukazu oraz zaprezentuje wstępne plany odnoście pierwszej fazy realizacji projektu, która zakłada powstanie pięciu nowych kurortów narciarskich, które będą gotowe na przyjęcie turystów już w 2014 r.

"Szczyt 5642 całkowicie odmieni oblicze Kaukazu - powiedział prezydent Miedwiediew, który opóźnił swoje przybycie do Davos ze względu na wydarzenia na moskiewskim lotnisku Domodiedowo. - Pokażemy, że dzięki turystyce możemy pokonać i biedę, i terroryzm. W 2014 r. świat przyjedzie do Soczi. Chcemy, aby ten świat do nas wracał".

W niektórych rejonach Kaukazu przez wiele lat toczyły się walki zbrojne i miały miejsce ataki terrorystyczne, co sprawiło, że region ten był silnie niedoinwestowany, a także doświadczył wysokiego poziomu bezrobocia i emigracji. Inwestorzy mają nadzieję, że Szczyt 5642 w znaczący sposób poprawi gospodarkę regionu, co przyniesie widoczne korzyści społeczne z likwidacją terroryzmu włącznie.

Projekt ma na celu przekształcenie w dużej mierze niezagospodarowanych Gór Kaukazu w światowej klasy centrum turystyczne. Niewielka odległość oddzielająca ten region od Azji sprawia, że jest on coraz bardziej atrakcyjny dla dużego, i nadal szybko rozwijającego się rynku narciarzy. Trwające nawet 240 dni śnieżne zimy, uzdrowiska naturalne i robiąca niezapomniane wrażenie sceneria będą stanowić silną konkurencję nie tylko dla zatłoczonych i kosztownych kurortów alpejskich w UE, lecz także w Rosji. Oczekuje się również, że inwestycja zachęci do uprawiania narciarstwa Rosjan, spośród których jedynie 2% praktykuje obecnie ten sport.

W nawiązaniu do poniedziałkowego ataku terrorystycznego na moskiewskie lotnisko, Akhmed Bilalov powiedział: "Wydarzenia w Moskwie stały się strasznym przypomnieniem o zagrożeniach wynikających ze stanu gotowości bojowej. NCRC i jego partnerzy nawet przez chwilę nie będą rozważać wycofania się z naszego projektu. Co osiągną terroryści dla Kaukazu wysadzając ludzi w powietrze? Nic - są nihilistami. NCRC, dla odmiany, kieruje się ideą poprawy życia ludzi na Kaukazie".

Głównym zadaniem NCRC będzie przyciągnięcie i nadzorowanie inwestycji w zakresie infrastruktury i handlu w 5 nowych ośrodkach, w tym na Elbrusie, najwyższym wzniesieniu Europy, gdzie na wysokości 4,164 m usytuowany będzie drugi najwyżej położony kurort narciarski na świecie. Pozostałe 4 ośrodki rozlokowane będą na Arkhyzie (3,071 m) w Republice Karaczajo-Czerkiesja, gdzie budowa rozpocznie się już w tym miesiącu, Lagonaki (2,450 m) w Republice Agydei, Mamison (3,732 m) w Osetii Północnej oraz Matlas (2,767 m) w Dagestanie.

NCRC pragnie do 2020 r. zwiększyć liczbę odwiedzających region z obecnie jednego miliona do pięciu. Nowe ośrodki będą w stanie przyjąć do 150 tys. turystów dziennie, a hotele zapewnią zakwaterowanie dla 90 tys. osób. Cena noclegu będzie średnio wynosić około 50 USD za noc. Cena skipassów umożliwiających poruszanie się po trasach wszystkich ośrodków ma wynosić ok. 20-30 USD dziennie.

Podczas dzisiejszego wydarzenia w Davos, Akhmed Bilalov przedstawi inwestorom szczegóły planów NCRC odnośnie wstępnych eliminacji, mających na celu wyłonienie w 2011 r. partnerów międzynarodowych. Poszukiwani są partnerzy w następujących dziedzinach:

- bankowość inwestycyjna,

- audyt,

- marketing globalny,

- infrastruktura,

- zrównoważony rozwój środowiska,

- transport publiczny,

- hotelarstwo i gastronomia,

- handel,

- infrastruktura narciarska i sportów zimowych,

- infrastruktura sportów letnich.

Bilalov powiedział: "Na świecie można znaleźć wiele przykładów na to, jak turystyka może skutecznie rozwijać się w obszarach o wysokim zagrożeniu bezpieczeństwa. Proszę spojrzeć na Turcję, Egipt czy Izrael. Mamy do zaoferowani a także atrakcyjne warunki inwestycyjne".

Aby ułatwić to założenie Rząd Federacji ustanowił region Specjalną Strefą Ekonomiczną, z preferencyjnym opodatkowaniem, cłami i kwestiami wizowymi dla zagranicznych pracowników.

Więcej informacji dostępnych na stronie http://www.peak5642-davos.com.

Źródło: Zrzeszenie Kurortów Północnego Kaukazu (North Caucasus Resorts Company-NCRC)

KONTAKT:

e-mail: press@peak5642-davos.com

Peter Browning (zapytania w języku angielskim I francuskim)

Londyn, GB

tel. +44(0)7760-168-969

Pavel Morozov (zapytania w języku rosyjskim)

Moskwa, Rosja

tel. +7-9166-777-001