Zlecone: euronews, międzynarodowy informacyjny kanał telewizyjny wkroczy w nowy wymiar w 2011 roku

08.02.2011, 15:00aktualizacja: 08.02.2011, 15:00

Z okazji zmiany szaty graficznej i przejścia na format 16/9, euronews prezentuje szeroką gamę projektów, które nadadzą kanałowi nowy wymiar.

LYON, Francja - (BUSINESS WIRE) - euronews rozpoczyna rok, przechodząc na format 16/9 i unowocześniając kanał: nowa szata graficzna, nowe tempo i jeszcze więcej powodów, aby widzowie oglądali euronews.

W roku 2011 kanał włączy do swojej ramówki nowe programy, wraz z pojawieniem się nowych twarzy w wielokulturowym newsroomie wiadomości euronews. Niezależnie od tego, na międzynarodowej scenie audiowizualnej pojawi się para dobrze znanych dziennikarzy, Alex Taylor i Chris Burns, którzy dołączą do obsady kanału, aby pomóc nadać mu całkiem nowy wymiar.

11 zespołów redakcyjnych w roku 2011: euronews rozszerza relacje redakcyjne i sieć na całym świecie. euronews, z siedzibą w Lyonie, z ostatnio otwartymi redakcjami w Brukseli, Londynie, Kairze i Ad-Dauha, otworzy stałe redakcje w Paryżu, Kijowie, Istambule, Dubaju, Waszyngtonie i Pekinie. Biuro w Brukseli odgrywać będzie kluczową rolę w nowej organizacji, tym samym stając się pierwszym międzynarodowym zespołem informacyjnym działającym w stolicy Europy.

11 języków w roku 2011: 24 sierpnia euronews uruchomi swoje nowe usługi w języku ukraińskim, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.

W roku 2011, euronews wzmocni swoją strategię cyfrową: odpowiednia zawartość, w odpowiednim miejscu i czasie:

- rozwinięte partnerstwo z YouTube i Dailymotion: nowe kanały, lepsza dostępność w trybie na żądanie w dziale "Shows" ("Programy") na YouTube;

- euronews i UGC (User Generated Content – Treść generowana przez użytkownika): za pośrednictwem swojej aplikacji na iPhone, NoCommentTV, euronews oferuje nowe możliwości UGC dzieki "MyNoComment"; we współpracy z Google, kanał transmitować będzie cotygodniowy program "Trends" ("Trendy"), który informował będzie o najczęściej wpisywanych przez internautów słowach kluczowych z 37 krajów europejskich;

- euronews live, aplikacja na urządzenia iPhone, iPad i Android;

- pełna aplikacja euronews na iPad;

- radio euronews, internetowa rozgłośnia radiowa;

- euronews display (wyświetlanie), format w 100% oparty na formie wizualnej, stworzony z myślą o ruchliwych miejscach, takich jak dworce kolejowe i lotniska;

- euronews in-flight entertainment (rozrywka podczas lotu): począwszy od stycznia 2011 roku, linie Air France wprowadzają nowy serwis informacyjny podczas wszystkich swoich lotów długodystansowych, produkowane wyłącznie przez euronews;

- euronews w telewizorach z dostępem do internetu: zgodnie z pierwszą umową z firmą Panasonic, euronews prowadzi rozmowy z najlepszymi producentami na świecie, takimi jak Toshiba, Sony czy Philips.

Wszystkie te projekty odzwierciedlające nowy wymiar międzynarodowego kanału informacyjnego przedstawiane są podczas szeregu konferencji prasowych w Europie, na Środkowym Wschodzie i w Azji, przy udziale osób takich jak Philippe Cayla, prezes Zarządu; Michael Peters, prezes Zarządu i Lucian Sarb, dyrektor ds. wiadomości i programów.

Informacje o euronews – http://www.euronews.net

Euronews, międzynarodowy kanał informacyjny numer 1 w Europie,* relacjonuje bieżące wydarzenia przez całą dobę, na całym świecie. Dzięki 10 zespołom językowym** i 370 dziennikarzom z ponad 20 krajów, euronews jest organizacją wyjątkową, jeśli chodzi o podejście do analizowania i prezentowania wiadomości.

Kanał powstał w roku 1993 w Lyonie, codziennie ogląda go 7,5 mln ludzi w Europie. euronews dociera do 350 mln domów w 155 krajach, wykorzystując wszelkie dostępne formy transmisji: telewizję, internet, smartphony, tablety, itp.

* źródło: Telmar Peaktime(C), ocena oparta o wskaźnik oglądalności z 2. kwartału 2010 roku

** arabski, angielski, francuski, niemiecki, włoski, perski, portugalski, rosyjski, hiszpański i turecki. 11. język w roku 2011: ukraiński

euronews na http://www.dailymotion.com

Galeria zdjęć/multimediów dostępna pod adresem: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6595897&lang=en