Zlecone: Temperatury w dół, a ceny w górę? Gdzie ceny hoteli są aktualnie (nie)korzystne - barometr cen hotelowych za listopad 2010

16.12.2010, 11:10aktualizacja: 16.12.2010, 11:10

Norymberga, 16 grudzień 2010 r. - Rok 2010 powoli dobiega końca, ale intensywność podróżowania i planowania podróży bynajmniej nie opada w takim samym tempie, jak temperatury za oknem o tej porze roku. Podczas gdy niektórzy nadal są służbowo w drodze, inni już zdecydowali się na spontaniczną wycieczkę zimową albo nawet zabrali się za planowanie zapotrzebowania hotelowego na przyszły rok.

W których miastach trzeba teraz uważać na ceny? Gdzie dla odmiany ceny noclegów są stosunkowo przystępne? Z tego właśnie powodu hotel.info (http://www.hotel.info), bezpłatny serwis rezerwacji hotelowych, obejmujący ponad 210 000 hoteli na całym świecie, pod koniec roku po raz kolejny postanowił przyjrzeć się cenom za usługi hotelowe.

Aktualny raport pokazuje:

- miasta o znaczeniu międzynarodowym wykazują wzrost cen o ponad 7%

- metropolia New York to najdroższe miasto w porównaniu międzynarodowym, natomiast Praga i Bangkok kuszą niskimi cenami noclegów

- Lizbona znalazła się w środkowym segmencie cenowym

Wyniki barometru cenowego hotel.info w zestawieniu międzynarodowym dla metropolii (ceny w euro)

Nowy Jork jest najdroższym miastem pod względem cen hoteli - wynika to z porównania cen pokoi hotelowych, dokonanego przez hotel.info (http://www.hotel.info) wśród międzynarodowych metropolii. Powyżej 200 euro za dobę musieli zapłacić goście hotelowi, aby przenocować w "Big Apple". Cena ta plasuje amerykańską metropolię na niezagrożonym pierwszym miejscu. Także w Moskwie ceny poszły w górę. Ceny wynoszące w listopadzie160 euro, a w październiku nawet 180 euro, sprawiają, iż nie można nazwać noclegów w stolicy Federacji Rosyjskiej okazją cenową. W Oslo nocleg w hotelu kosztuje prawie 160 euro. W ten sposób norweska stolica awansowała do miana trzeciej w kolejności.

Kontakt dla prasy:

hotel.info