Zlecone: 140 tys. gości Centrum Wycieczkowego LECH

20.12.2010, 11:00aktualizacja: 20.12.2010, 11:00

140 tys. osób, które odwiedziły Centrum Wycieczkowe Lech przy poznańskim browarze, dowiedziało się jak powstaje piwo i czy faktycznie z butelki smakuje inaczej niż z puszki, i czy do mocniejszych piw dolewa się spirytusu.

Od 1 października tego roku dostęp do wiedzy piwowarskiej jest jeszcze łatwiejszy, ponieważ Centrum Wycieczkowe Lech jest otwarte od poniedziałku do soboty, od 10:00 do 20:00, czyli o 24 godziny w tygodniu dłużej niż było wcześniej. Pojawiły się też dodatkowe możliwości - można wynająć pub będący częścią Centrum Wycieczkowego i wziąć udział w evencie sensorycznym prowadzonym przez zawodowego degustatora piwa.

"Wciąż nie mogę się nadziwić, jakie zaskoczenie wywołuje u niektórych osób informacja, że to nie chmiel jest głównym składnikiem piwa - mówi Andrzej Piotrowski, emerytowany główny piwowar poznańskiego browaru, obecnie przewodnik w Centrum Wycieczkowym Lech. - Wyjaśniamy uczestnikom zwiedzania, że chmiel to ważny, ale nie główny składnik piwa" - dodaje.

Andrzej Piotrowski jest jednym z dwóch byłych głównych piwowarów z trzydziestoletnim stażem pracy w browarnictwie. Jest też jednym z kilkunastu wykwalifikowanych przewodników, którzy oprowadzają po poznańskim browarze wycieczki w trzech językach: po polsku, angielsku i niemiecku.

"Nie znam nikogo, kto wie więcej o piwie - podkreśla Alicja Domagała, koordynator Centrum Wycieczkowego Lech. - Tym bardziej jesteśmy dumni, że możemy zaoferować zwiedzającym wiedzę na najwyższym poziomie i możliwość odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące piwa".

W czasie wycieczki przewodnicy prezentują wszystkie etapy produkcji piwa. Im dłużej trwa wycieczka, tym więcej pytań. Jaki wpływ na smak piwa ma sposób jego przechowywania? Czy mocne piwa są "doprawiane" spirytusem? To tylko niektóre z pytań, na które wyczerpująco odpowiadają przewodnicy Centrum Wycieczkowego Lecha.

KONTAKT:

Konrad Bugiera