Zlecone:

20.12.2010, 12:38aktualizacja: 20.12.2010, 12:38

BISZKEK, Kirgistan, 18 grudnia 2010 r. /PRNewswire/ - W ciągu ostatniego tygodnia władze Kirgistanu starały się utrudniać funkcjonowanie spółki Mina Corp. w Kirgistanie dopuszczając się działań, które spółka określa jako nielegalny nalot powodujący unieruchomienie zakładu. 10 grudnia władze odcięły dostęp do terenów Mina Corp. i utrzymywały blokadę przez kilka dni. Zdjęto ją dopiero 13 grudnia, po tym jak prawnicy Mina zwrócili się do władz w sprawie naruszenia zasad należytego procesu i prawa międzynarodowego, a zwłaszcza porozumienia między Stanami Zjednoczonymi a Kirgistanem, które gwarantuje działanie Centrum Tranzytowego Manas, chroniąc amerykański personel i zleceniobiorców przed ingerencją lokalnych władz.

W dniu 17 grudnia, władze kirgiskie nakazały ponowne zajęcie biur Mina usiłując prowadzić działania, które Mina Corp. nazwała bezprawnym "przesłuchiwaniem" personelu firmy.

Rzekomą przyczyną nalotu i przesłuchań był fakt, iż Mina oraz inne spółki stosowały się do przepisów podatkowych wprowadzonych przez parlament Kirgistanu pod rządami byłego prezydenta tego kraju, Askara Akajewa, a które to przepisy nie są traktowane przychylnie przez obecny rząd. Ściślej ujmując, w 2005 r. parlament uchwalił ustawę, która obniżała część podatków na paliwo pochodzące z importu. Mina wraz z kilkoma innymi spółkami importowała paliwo na podstawie tego prawa. Obecny rząd Kirgistanu twierdzi jednak, że ustawa ta miała służyć korzyści ówczesnego prezydenta, Askara Akajewa, a nie interesowi obywateli. Zgodnie więc z tokiem myślenia kirgiskich władz, Mina mogła złamać jakieś nie do końca sprecyzowane prawo karne, stosując się do obowiązujących w Kirgistanie przepisów podatkowych. Spółka postrzega to jako nadużycie procesu prawnego, które narusza m.in. porozumienie między USA a Kirgistanem, prawo Kirgistanu, prawo międzynarodowe oraz prawo federalne Stanów Zjednoczonych.

W komentarzu do tych wydarzeń Dean Peroff, partner w kancelarii Amsterdam & Peroff i członek międzynarodowego zespołu prawnego Mina, powiedział: "Działania władz Kirgistanu to oczywiste pogwałcenie zasad należytego procesu, przestrzeganych we wszystkich krajach, które stosują literę prawa. Kirgiskie i międzynarodowe prawo zabrania tego typu działań ze strony rządu, naruszających zarówno fundamentalne prawa jak i elementarną uczciwość".

William A. Burck, partner w waszyngtońskim biurze Weil, Gotshal & Manges LLP i członek zespołu prawnego spółki Mina, dodał: "Próba dokonania nalotu stanowi pogwałcenie gwarancji ochrony przysługujących spółce Mina, jako zleceniobiorcy Departamentu Obrony USA, i jest równoznaczne z utrudnianiem działań spółce. Dwustronna umowa pomiędzy rządami Kirgistanu i Stanów Zjednoczonych zabezpiecza funkcjonowanie Centrum Tranzytowego Manas. Utrzymujące się nękanie spółki Mina ze strony władz Kirgistanu stanowi zagrożenie dla niezwykle ważnych dostaw paliwa przeznaczonych dla kampanii militarnej w Afganistanie".

Spółka Mina uważa, że rząd Kirgistanu wykorzystuje rzekome śledztwo jako pretekst do zakłócenia i przechwycenia dostaw paliwa do Centrum Tranzytowego Manas. Twierdzi również, iż zaistniałe okoliczności poprzedziła kampania dezinformacyjna władz mająca na celu podważenie reputacji firmy. Tym niemniej, 3 listopada Departament Obrony USA potwierdził swoje trwałe zaufanie do Mina przyznając spółce nowy kontrakt paliwowy, poprzedzony wymagającymi procedurami przetargowymi. W tym samym czasie podkomitet kongresu USA dokładnie zbadał domniemane wykroczenia ze strony spółek, stwierdzając, że "nie znalazł w kontrakcie paliwowym Manas żadnych przesłanek korupcyjnych", ani żadnych przekonujących dowodów świadczących, iż "rodzina Bakijewów lub osoby z nią związane posiadały bądź otrzymywały korzyści majątkowe od dostawców paliwa".

Międzynarodowy zespół prawny spółki Mina składający się z prawników z kancelarii Weil, Gotshal & Manges, Amsterdam & Peroff oraz kirgiskich radców prawnych będzie kontynuować prace w Biszkeku na rzecz obrony spółki Mina przed zarzutami ze strony władz Kirgistanu.

Źródło: Mina Corp.

KONTAKT: