Zlecone: 16 miast w finale konkursu na najpiękniejsze iluminacje świąteczne "Świeć Się"

29.12.2010, 15:15aktualizacja: 29.12.2010, 15:15

Ponad 20.000 internautów zadecydowało o zwycięzcach wojewódzkiego etapu konkursu "Świeć Się". Są to: Lubin, Bydgoszcz, Lublin, Gorzów Wielkopolski, Łódź, Nowy Sącz, Warszawa, Kluczbork, Rzeszów, Bielsk Podlaski, Gdańsk, Tychy, Kielce, Olsztyn, Poznań, Szczecin. Miasta te w pierwszym etapie konkursu zdobyły najwięcej głosów i biorą udział w finale plebiscytu na najpiękniejsze iluminacje świąteczne w Polsce. W organizowanej przez Grupę ENERGA zabawie głosować można tylko do 9 stycznia 2011 r. Na uczestników zabawy na http://www.SwiecSie.pl czekają 3 laptopy i inne atrakcyjne nagrody!

Które polskie miasto świeci najpiękniej?

Rozpoczyna się drugi etap miejskiej edycji konkursu "Świeć Się". W pierwszym internauci wybrali najpiękniejsze świątecznie oświetlone miasta swojego województwa. Teraz, na podstawie zdjęć przystrojonych ulic oraz rynków, głosujący zadecydują o tym, która z 16 zakwalifikowanych do finału miejscowości zdobędzie tytuł najładniej oświetlonej przestrzeni miejskiej w Polsce. Etap finałowy trwa do 9 stycznia 2011 r.

- Świąteczna zabawa "Świeć Się" już po raz drugi zdobyła uznanie internautów - do zabawy włączyło się kilkadziesiąt tysięcy osób! Plebiscyt na najpiękniejsze miejskie iluminacje świąteczne zamienił się w pole do okazania "patriotyzmu lokalnego". Cieszy nas to, że ludzie chętnie głosują na swoje miasta i doceniają wkład władz miejskich w przystrajanie rynków i ulic na Święta - mówi Ireneusz Kulka, dyrektor Centrum Marketingu i Komunikacji ENERGA SA.

Głosować można za pomocą specjalnej strony konkursu http://www.SwiecSie.pl. Każdy uczestnik zabawy, który uzasadni swój wybór w oryginalny sposób, ma szansę na wygranie jednego z trzech laptopów oraz dziesięciu cyfrowych aparatów fotograficznych.

Szczytny cel

Zwycięskie miasto otrzyma prezent w postaci energooszczędnego sprzętu AGD, który będzie mogło przeznaczyć na cel społeczny. Fundatorem tej nagrody jest spółka ENERGA Oświetlenie. W poprzedniej edycji konkursu tysiące internautów za najpiękniejszą miejscowość zeszłorocznych świąt uznało Rzeszów. Władze miasta przekazały wygrane dzięki konkursowi urządzenia do domów pomocy społecznej oraz placówek opiekuńczo-wychowawczych.

Zwycięzcy wojewódzkiego etapu rywalizacji

W finale, po podliczeniu głosów ponad 20 tys. osób, znalazły się następujące miasta:

- woj. dolnośląskie: Lubin

- woj. kujawsko-pomorskie: Bydgoszcz

- woj. lubelskie: Lublin

- woj. lubuskie: Gorzów Wielkopolski

- woj. łódzkie: Łódź

- woj. małopolskie: Nowy Sącz

- woj. mazowieckie: Warszawa

- woj. opolskie: Kluczbork

- woj. podkarpackie: Rzeszów

- woj. podlaskie: Bielsk Podlaski

- woj. pomorskie: Gdańsk

- woj. śląskie: Tychy

- woj. świętokrzyskie: Kielce

- woj. warmińsko-mazurskie: Olsztyn

- woj. wielkopolskie: Poznań

- woj. zachodniopomorskie: Szczecin

Wyniki plebiscytu zostaną opublikowane do 14 stycznia 2011 r. na stronie serwisu http://www.SwiecSie.pl.

Rób zdjęcia i wygrywaj nagrody: 46-calowy telewizor 3D, iPad, PS3

W "Świeć Się" w szranki o tytuły i nagrody oprócz miast mogą stanąć także osoby indywidualne. Swoje pięknie przystrojone drzewko, dom i ogród w konkursie fotograficznym może pokazać światu każdy - wystarczy przesłać zdjęcie swojego autorstwa na http://www.SwiecSie.pl. Na uczestników zabawy czekają atrakcyjne prezenty - telewizor 3D, iPad, konsola PS3, trzy laptopy oraz 50 innych nagród.

Dziel się energią na Facebooku - robi to już ponad 120 tys. osób!

Każdy, kto posiada konto na Facebooku, na stronie http://apps.facebook.com/swiecsie/ może do końca roku zaznaczyć swoje miasto na "świetlnej mapie Polski". Do zabawy ENERGI włączyło się już ponad 120 tys. internautów! Dzięki pobudzeniu lokalnego patriotyzmu i zaangażowaniu przyjaciół można dodatkowo wpłynąć na współzawodnictwo o miano "Najjaśniejszego miasta w Polsce wg użytkowników Facebooka". Zachęcając znajomych do głosowania w konkursie "Świeć Się" i dodawania zdjęć na http://www.SwiecSie.pl, można sprawić, że także oni będą mieli szansę zawalczyć o atrakcyjne nagrody!

Konkurs "Świeć Się" jest wspólną inicjatywą Grupy ENERGA (ENERGA SA oraz ENERGA Oświetlenie Sp. z o.o.) oraz Grupy Gazeta.pl.

Grupa ENERGA (http://www.energa.pl) jest jednym z polskich holdingów energetycznych. Głównymi obszarami jej działalności są: wytwarzanie, obrót, dystrybucja i przesył energii elektrycznej i ciepła. ENERGA dostarcza energię elektryczną dla 2,5 mln gospodarstw domowych oraz do ponad 300 tys. firm, co daje jej około 17-procentowy udział w rynku sprzedaży energii elektrycznej. Grupa jest operatorem systemu dystrybucyjnego energii elektrycznej na obszarze 75 tys. km kw. i eksploatuje ponad 188 tys. km linii elektrycznych, którymi przesyła ponad 19 TWh energii rocznie. Jest też krajowym liderem w dostawie energii ze źródeł odnawialnych. Grupa ENERGA posiada 45 elektrowni wodnych. Współpracuje także z lokalnymi producentami energii ze źródeł odnawialnych. Do jej sieci przyłączone są liczne elektrownie wiatrowe, małe elektrownie wodne i biogazownie. Grupa odgrywa również wiodącą rolę na krajowym rynku sprzedaży praw majątkowych do świadectw pochodzenia ze źródeł odnawialnych. Pozwala to jej realizować globalną strategię na rzecz pozyskiwania energii ze źródeł ekologicznych, a zielona energia to już blisko 13% energii elektrycznej dostarczanej przez ENERGĘ do jej klientów. Grupa ENERGA to także jeden z największych pracodawców w Polsce - zatrudnia ponad 12,5 tys. osób.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Beata Ostrowska

rzecznik prasowy Grupy ENERGA

tel. kom. (+ 48) 603 649 057

e-mail: beata.ostrowska@energa.pl

Krzysztof Pęcherski

komunikacja konkursu "Świeć Się"

e-mail: k.pecherski@neuron.pl

Źródło informacji: ENERGA SA