Zdrowie i styl życia

Zlecone: Zapraszamy na konferencje prasową zorganizowaną z okazji Światowego Dnia Walki z Gruźlicą

22.03.2011, 10:00aktualizacja: 22.03.2011, 10:00

Odbędzie się ona 23 marca 2011 r.,o godz. 11.00, w Restauracji Villa Foksal.

W spotkaniu, poświęconemu problemowi gruźlicy wśród dzieci oraz globalnemu programowi CSR Lilly "The Lilly MDR-TB partnership", wezmą udział zaproszeni eksperci i dziennikarze:

- dr hab. med. Maria Korzeniewska - Koseła z Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie,

- Radunka Cvejić, dyrektor ds. korporacyjnych w Eli Lilly Polska,

- Andrzej Wróbel, dziennikarz, autor zdjęć i świadek sytuacji dzieci chorych na gruźlicę,

- Anna Biernat, dziennikarka, która na własnej skórze przekonała się jak straszna jest gruźlica.

Moderatorem spotkania będzie Bożena Stasiak, dziennikarka, członek Stowarzyszenia Dziennikarzy "Dziennikarze dla zdrowia".

W drugiej części spotkania, zapraszamy na wystawę zdjęć "Nadzieja na lepsze jutro".

Większość ludzi uważa gruźlicę za chorobę przeszłości. Niestety, to tylko mit. Ta choroba do dziś dotyka tysiące osób, nie tylko w krajach najbiedniejszych, ale także coraz częściej w rozwiniętych społeczeństwach. Nie wybiera - atakuje zarówno biednych i bogatych, dorosłych i dzieci. To właśnie one cierpią najbardziej.

CSR Lilly wspólnie z partnerami prowadzi od 2003 roku program "The Lilly MDR-TB Partnership", działający w 80 krajach świata. Program ma na celu pomoc dzieciom chorym na gruźlicę, często osieroconym przez rodziców, którzy również przegrali walkę z chorobą. W ciągu ostatnich 10 lat śmiertelność spowodowana gruźlicą spadła o 35 proc., do 2015 r. ma szanse spaść o kolejne 15 proc.

23 marca to Światowy Dzień Walki z Gruźlicą. Jeżeli chcesz wziąć udział w spotkaniu poświęconemu problemowi gruźlicy wśród dzieci i programieMDR-TB, zapraszamy do kontaktu pod adresami mailowymi j.wrobel@visiongroup.pl lub m.nawrot@visiongroup.pl

Pliki graficzne dotyczące tej informacji prasowej znajdują się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

Źródło informacji: Vision Group

Data publikacji 22.03.2011, 10:00