Zlecone: Znowu utrudnienia dla e-faktur

07.04.2011, 11:00aktualizacja: 07.04.2011, 11:00

Tak jak przewidywała firma HEUTHES po zmianie przepisów umożliwiających e-fakturowanie bez certyfikowanego podpisu elektronicznego i systemu EDI nadal tylko nieliczni przedsiębiorcy stosują to rozwiązanie. Gazeta CRN poinformowała o raporcie firmy marketingowej MailPro, która przeprowadziła badania wśród 511 przedsiębiorstw z sektora MŚP oraz 1 020 klientów indywidualnych. Ponad połowa (52%) firm stwierdziła, że nie będzie wykorzystywać faktur elektronicznych, a jeszcze więcej (65%) nie chce ich otrzymywać. Tylko 13% firm wysyła faktury w formie elektronicznej, aż 84% w wersji papierowej. Z obydwu metod korzysta 3% firm. Podobnie jest z odbieraniem faktur, które otrzymuje tylko 18% firm.

Wyniki badania wskazują, że w chwili obecnej nie zanosi się na szybkie rozpowszechnienie faktur elektronicznych. Główne przeszkody to opór kontrahentów, braki wyszkolonego personelu, odpowiednich narzędzi informatycznych oraz wiedzy o nowych przepisach wśród przedsiębiorców.

Na te bariery nakłada się obecna poselska propozycja nowelizacji ustawy o VAT, która pomija korzystne zmiany wprowadzone już przez rozporządzenie z grudnia 2010 r. w sprawie e-faktur, umożliwiając wysyłanie dokumentów bez stosowania bezpiecznego certyfikowanego e-podpisu i systemu EDI.

Mimo działań rządu związanych z usuwaniem barier administracyjnych dla przedsiębiorców według raportu Komisji Europejskiej z 2009 r., w Polsce wystawianych jest rocznie 1,5 mld faktur. Ponieważ faktury muszą być wystawiane w dwóch egzemplarzach, daje to 3 mld stron papieru rocznie. Faktury muszą być dostarczone do odbiorcy bezpośrednio lub pocztą. Dodatkowo obowiązuje ustawowy pięcioletni okres przechowywania faktur. W praktyce oznacza to sześć lat kosztownej dla przedsiębiorców archiwizacji ponad 100 tysięcy ton dokumentów, które muszą być przechowywane w segregatorach na 600 tysiącach standardowych regałów, które stanowią ponad 2 500 km akt. Do wyprodukowania takiej ilości papieru musi zostać ściętych ponad 1,5 mln drzew. Biorąc pod uwagę szacunki Unii mówiące, że koszt obsługi faktury może sięgać 2 EUR i uwzględniając jednocześnie opinię firmy HEUTHES twierdzącej, że w Polsce jest to tylko 1 EUR, otrzymuje się przynajmniej 1,5 mld EUR (6 mld PLN) rocznie na obsługę papierowych faktur. Jest to kwota porównywalna z planowanymi dodatkowymi wpływami do budżetu po podniesieniu stawki podatku VAT w 2011 roku.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 07.04.2011, 11:00
Źródło informacji PAP