Polityka i społeczeństwo

Zlecone: Wniosek Krajowej SKOK do Prezydenta RP

11.04.2011, 16:11aktualizacja: 11.04.2011, 16:11

W związku z komunikatem zatytułowanym "Prezydent ograniczył wniosek do Trybunału ws. SKOK", który 10 marca 2011 r. został zamieszczony na oficjalnej stronie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz licznymi enuncjacjami prasowymi dotyczącymi okoliczności i powodów ograniczenia tego wniosku, Krajowa SKOK zwróciła się do Prezydenta RP z wnioskiem o udostępnienie wspomnianych w przytoczonym komunikacie opinii, na podstawie których Prezydent RP ograniczył wniosek o zbadanie zgodności ustawy o SKOK z Konstytucją RP. Podstawą wniosku Krajowej SKOK złożonego do Prezydenta RP jest przepis art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112 z 2001 r., poz. 1198 z późn. zm.) w związku z art. 4 ust. 1 pkt. 1 tej ustawy, który stanowi, że każdemu przysługuje prawo dostępu do informacji publicznej, a obowiązane do jej udostępnienia są m.in. organy władzy publicznej.

Andrzej Dunajski

Krajowej SKOK