Zlecone: Czytelnicy wybrali Wydawnictwo Mag

14.04.2011, 14:28aktualizacja: 14.04.2011, 14:28

Przeważającą większością głosów czytelnicy wybrali Wydawnictwo Mag za najlepsze wydawnictwo wydające fantastykę. W plebiscycie "Fantastyka 2010" ogłoszonym przez portal Katedra.

Najlepszym Wydawcą Fantastyki zostało Wydawnictwo Mag z prawie dwukrotną przewagą głosów nad pozostałymi wydawnictwami.

Wydawnictwo Mag triumfowało również w innych kategoriach.

W kategorii Najlepsza książka zagranicznego autora WSZYSTKIE trzy miejsca zajęły książki Wydawnictwa Mag:

I. Ian McDonald - "Rzeka bogów"

II. Catherynne M. Valente - "Palimpsest"

III. M. John Harrison - "Światło"

W kategorii Najlepsze wznowienie 1. miejsce zajęła powieść Neala Stephensona - "Cryptonomicon".

W kategorii Najlepsza okładka: 2. i 3. miejsce zajęły okładki autorstwa Irka Kondora do książek: Światło M. John Harrisona i Palimpsest Catherynne M. Valente.

Wydawnictwo Mag istnieje od 1993 roku. Zostało założone przez Jacka Rodka, współzałożyciela i długoletniego wiceredaktora naczelnego miesięcznika "Fantastyka", redaktora naczelnego "Komiks-Fantastyka". Za swoją działalność Jacek Rodek został odznaczony brązowym medalem Gloria Artis zasłużony dla kultury. O planach wydawniczych Wydawnictwa Mag decyduje redaktor naczelny wydawnictwa, Andrzej Miszkurka, związany z wydawnictwem od 1995 roku. Wydawnictwo Mag specjalizuje się w szeroko rozumianej literaturze fantastycznej, głownie zagranicznej. Za swoją działalność otrzymało wiele nagród i wyróżnień. W 2010 roku Wydawnictwo Mag było honorowym gościem Euroconu.

Pełna lista nagrodzonych jest zamieszczona na stronie http://katedra.nast.pl/news.php5?id=15352

Pliki graficzne dotyczące tej informacji prasowej znajdują się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Wydawnictwo Mag