Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Przy wsparciu ze strony inicjatywy Food and Drink iNet, eksperci DMU współpracują z Centrum Badań Kosmicznych w Leicester w celu stworzenia przenośnego urządzenia do wykrywania podrabianej whisky i wina bez otwierania butelki.
Technologia została już opracowana, przez zespół Uniwersytetu w Leicester, w kierunku wykrywania podrabianych leków poprzez szczegółowe badanie opakowania.
Obecnie eksperci pracują nad przeniesieniem tej technologii na analizę płynów w butelkach, a Laboratorium Badania Produktów Detalicznych DMU zapewnia opracowanie designu produktów oraz systemu sprawnego tworzenia prototypów, aby można było stworzyć urządzenie przenośne.
Profesor Peter Ford, prowadzący wykłady z innowacji w projektach na DMU, powiedział: "To ekscytujący projekt w zakresie opracowania produktu, który powinien mieć znaczący oddźwięk. Ta technologia po opracowaniu powinna znaleźć zastosowanie również w innych sektorach. To już trzeci przypadek naszej współpracy z Uniwersytetem w Leicester związany z opracowaniem nowego produktu. Ten sojusz okazuje się odnosić niesamowicie pozytywne skutki".
Projekt jest realizowany w ramach jednej z pięciu dotacji Wspólnych Badań i Rozwoju o wartości ponad 235 000 L, ogłoszonych przez inicjatywę Food and Drink iNet, która koordynuje wspieranie innowacji przedsiębiorstw, uczelni oraz osób prywatnych zatrudnionych w sektorze żywności i napojów w East Midlands.
Inicjatywa Food and Drink iNet, finansowana przez East Midlands Development Agency (emda) oraz Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego (ERDF), jest jedną z czterech regionalnych inicjatyw iNet, na której oparta jest efektywna sieć łącząca doświadczenie i wiedzę sektora akademickiego i prywatnego z potrzebami w zakresie innowacji lokalnej branży żywności i napojów.
Zespół współpracuje z instytutem badawczym Scotch Whisky Research Institute oraz browarem Everards z Leicestershire w celu wspierania badań i testów produktów.
Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.eminnovation.org.uk/food.
KONTAKT:
Biuro medialne Uniwersytetu De Montfort
Nikki Godwin
tel. +44 (0)116 207 8099
e-mail: news@dmu.ac.uk
Źródło informacji: Business Wire
Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym, został sporządzony wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 15.04.2011, 20:09 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |