Zlecone: Ruukki stworzyło fasadę budynku w pełni zintegrowaną z energią słoneczną

27.05.2011, 11:00aktualizacja: 27.05.2011, 11:00

HELSINKI, 27 maja 2011 r. /PRNewswire/ - Ruukki to pierwsza firma, która stworzyła w pełni zintegrowany z fasadą system fotowoltaiczny, zamieniający promienie słoneczne w energię elektryczną. System energii słonecznej nie jest zależny od ciepła, lecz od promieniowania słonecznego. Wytworzoną elektryczność wykorzystuje się na potrzeby samego budynku lub też przekazuje do sieci energetycznej.

(Zdjęcie: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20110527/457364)

Fasada z kasetonów słonecznych została zaprojektowana do zastosowania w budynkach o wysokim standardzie architektonicznym, które spełniają coraz bardziej restrykcyjne normy dotyczące ochrony środowiska. Zaprojektowany i opatentowany przez Ruukki system jest w pełni zintegrowany z fasadą budynku i stanowi najbardziej opłacalną na rynku metodę czerpania energii słonecznej z w pełni przeszklonej ściany budynku. System pozwala na wytwarzanie energii nawet w miejscach bezpośrednio nieoświetlonych przez promienie słoneczne, ponieważ technologia wychwytuje promienie również w pochmurne dni. W miejscach zaśnieżonych, jak również w pobliżu wody, produkcja energii wzrasta dzięki pochłanianiu promieni odbitych.

Wiceprezes działu komponentów budowlanych firmy Ruukki, Jouni Metsamaki, wyjaśnia: "Fasada z kasetonów słonecznych stanowi odpowiedź Ruukki na zapotrzebowanie na energię ze źródeł odnawialnych. Główne założenia produktu to zrównoważony rozwój i ekologia, które połączono z ostatnimi innowacjami technologicznych firmy Ruukki oraz najnowszą technologią".

Przykładowo, w średniej wielkości biurowcu na terenie Finlandii, fasada z kasetonów słonecznych Ruukki jest w stanie wytworzyć 18 000 kWh energii elektrycznej rocznie. To wystarczy, by zaspokoić potrzeby średniej wielkości elektrycznie, ogrzewanego domu rodzinnego. W razie potrzeby wydajność i ilość wytwarzanej energii można z łatwością zwiększyć, korzystając z dostępnej przestrzeni.

W pełni zintegrowane z fasadą

"Wyjątkową koncepcją stojącą za systemem energii słonecznej Ruukki jest jego pełna integracja z fasadą budynku, zarówno w kwestii funkcjonalności, jak i estetyki. Niemal zupełnie czarna, w pełni oszklona fasada umożliwia stosowanie rozwiązań o wysokim standardzie architektonicznym" - mówi architekt Ruukki, Laura Paunila. Nie użyto żadnych widocznych mocowań, a dzięki ich jednolitemu kolorowi oraz cienkowarstwowej technologii, moduły fotowoltaiczne są miłe dla oka, w przeciwieństwie na przykład do ogniw słonecznych z kryształami krzemu.

Fasada z kasetonów słonecznych jest doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla biurowców i konstrukcji przemysłowych, ale także dla budynków mieszkalnych. System nie ogranicza wyboru materiałów bazowych ani typu budynku, zaś fasadę można zainstalować zarówno w nowo wybudowanych, jak i remontowanych budynkach oraz na różnych podłożach.

Szeroka gama zastosowań, rozłączna budowa i łatwa instalacja

Kasetony słoneczne stanowiące fasadę budynku są najprostszą i wymagającą najmniejszego wysiłku metodą wytwarzania energii elektrycznej w budynku. System oparty jest na modularnych kasetonach słonecznych, zbudowanych ze szklonych modułów fotowoltaicznych oraz na stalowych kasetonach elewacyjnych Ruukki. Ogniwa są niemal całkowicie czarne. Można łączyć je z innymi produktami Ruukki do instalacji w fasadach, będącymi częścią Ruukki Design Palette, co pozwala na dowolne ustalenie rozmiaru i kształtu pozostałych elementów ściany budynku. Moduły fotowoltaiczne oparte są na cienkowarstwowej technologii wykonanej ze stopu miedzi, indu, galu oraz selenu, którą powszechnie wykorzystuje się do produkcji ogniw słonecznych.

Fasada z kasetonów słonecznych ma strukturę podobną do fasady z kasetonów elewacyjnych Liberta, również produkowanej przez Ruukki, a instaluje się ją w ten sam sposób, co wszystkie inne fasady Ruukki. Fasada jest wcześniej zaprojektowana, a dostawa obejmuje wszystkie komponenty i materiały wymagane na miejscu. System kabli również zostaje przygotowany wcześniej. Instalacja na miejscu jest szybka i łatwa.

Rautaruukki jest dostawcą metalowych komponentów, systemów zintegrowanych dla branży budownictwa i inżynierii. Firma oferuje szeroki zakres produktów metalowych i usług. Rautaruukki działa w 27 krajach, zatrudniając ok. 11 700 osób. Sprzedaż netto w roku 2010 wyniosła 2,4 mld EUR. Akcje firmy notowane są na Helsińskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (Rautaruukki Oyj: RTRKS). Korporacja występuje na rynku pod nazwą Ruukki. Więcej informacji na stronie http://www.ruukki.fi.

Źródło: Rautaruukki

KONTAKT: