Zlecone: II Warszawskie Targi Książki obfitowały w szereg miłych dla Wydawnictwa Czarne niespodzianek

27.05.2011, 17:10aktualizacja: 27.05.2011, 17:10

W czasie trwania targów ogłoszono listę tytułów nominowanych do Literackiej Nagrody NIKE 2011 oraz do Nagrody Literackiej Gdynia.

Aż siedem z dwudziestu książek wytypowanych do Literackiej Nagrody NIKE 2011 wydało Wydawnictwo Czarne! Są to:

- "Zrób sobie raj" Mariusza Szczygła,

- "Obsoletki" Justyny Bargielskiej – nominowane także do Nagrody Literackiej Gdynia,

- "Gdzieś dalej, gdzie indziej" Dariusza Czai,

- "Zabójca z miasta moreli" Witolda Szabłowskiego,

- "Toast za przodków" Wojciecha Góreckiego,

- "Dno oka" Wojciecha Nowickiego,

- "Dziennik pisany później" Andrzeja Stasiuka.

Niewątpliwie największym majowym sukcesem jest Nagroda im. Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki 2010 roku dla Swietłany Aleksijewicz i jej tłumacza, Jerzego Czecha za książkę "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety". To już drugi tytuł Wydawnictwa Czarne nagrodzony w tym konkursie – w zeszłym roku laureatami byli Jean Hatzfeld oraz tłumacz Jacek Giszczak za książkę "Strategia antylop".

W wakacje nie zamierzamy wcale spocząć na laurach. Planujemy wydanie m.in. książki "Źle ma się kraj. Rozprawa o naszych współczesnych bolączkach" znanego amerykańskiego historyka i filozofa Tony'ego Judta, reportażu Walerego Paniuszkina "Dwanaścioro niepokornych" o nowych rosyjskich dysydentach, historycznego eseju Nadine Fresco "Fotografie" oraz inaugurującej naszą nową serię Historia/Historie książki Christiana Ingrao "Czarni myśliwi. Brygada Dirlewangera".

Z lżejszych lektur wakacyjnych polecamy kryminały – kolejny tom serii Mattiego Ronki z Wiktorem Karppą w roli głównej - "Dobry brat, zły brat" oraz "Niegodziwców", autorstwa duńskiego duetu Liselotte i Sorena Hammerów.

Zanim jednak nastąpi czas wakacyjnych wyjazdów i wyboru lektur do podróży, nie wolno pominąć majowej nowości z serii Reportaż o wymownym tytule: "Witajcie w raju. Reportaże o przemyśle turystycznym". Jennie Dielemans przez kilka lat przyglądała się turystom marzącym o nieskażonych cywilizacją, dziewiczych rajach, będących oazą autentyzmu i antidotum na nużącą codzienność zachodniego świata. W czasach, gdy przemysł turystyczny stał się dla wielu krajów główną gałęzią gospodarki i źródłem utrzymania dla mieszkańców, szwedzka dziennikarka sprawdza, jak zmasowany ruch turystyczny wpływa na miejscową ludność i środowisko.

Źródło informacji: Wydawnictwo Czarne

Data publikacji 27.05.2011, 17:10