Zlecone: aonTV – wiodący austriacki dostawca telewizji cyfrowej zwiększa ilość kanałów: TV Silesia to nowa stacja nadająca w języku obcym

31.05.2011, 14:29aktualizacja: 31.05.2011, 14:29

Ultraszybka zmiana kanałów usprawnia przeglądanie

aonTV rozszerza swoje usługi, włączając w nie dodatkowe społeczności posługujące się innymi językami niż niemiecki. Począwszy od 30 maja 2011 r. aonTV zacznie nadawać m.in. pierwszy kanał po polsku. Liczba kanałów w pakiecie podstawowym aonTV wzrosła o 20, co daje obecnie 110 stacji telewizyjnych plus 30 stacji premium i 10 kanałów HD. Dzięki zastosowaniu najbardziej nowoczesnej technologii zmiana kanałów nigdy nie była tak szybka.

W Austrii żyje spora liczba mniejszości narodowych: według danych Austriackiego Urzędu Statystycznego (STAT) mieszka tam ponad 200 tys. osób z Serbii, Czarnogóry i Kosowa, 68 tys. z Rumunii, 27 tys. Rosjan i 185 tys. Turków. Sześćdziesięciotysięczna grupa Polaków również stanowi ważną grupę etniczną w tym kraju.

"Dzięki naszej ofercie 150-ciu kanałów telewizyjnych, zapewniamy klientom niespotykaną możliwość wyboru. Osoby pochodzące z zagranicy, a mieszkające w Austrii mogą być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami w swojej ojczyźnie, ponieważ dostają do dyspozycji wiadomości z pierwszej ręki w ich własnym języku. Dostrzegliśmy potrzeby wynikające z wielokulturowości i zamierzamy nadal dostosowywać do nich naszą ofertę" - wyjaśnia Alexander Sperl, A1 członek zarządu i dyrektor sprzedaży.

Pierwszy polski kanał oraz 8 nowych obcojęzycznych kanałów dla imigrantów mieszkających w Austrii

Pakiet podstawowy aonTV, na który składa się obecnie 19 stacji obcojęzycznych, zostanie jeszcze rozszerzony o 14 nowych stacji tego typu. Należy do nich TV Silesia, który jest polskim kanałem rozrywkowym, nadającym magazyny i sprawozdania, jak również wiele filmów, seriali i koncertów. Dla dzieci TV Silesia oferuje codziennie pasmo z bajkami.

Najtańszy kompleksowy pakiet telewizji cyfrowej na rynku austriackim

Miesięczny abonament pakietu podstawowego aonTV pozostaje na poziomie 4,90 EUR. Tym samym aonTV oferuje bardzo wiele za niską cenę: pakiet podstawowy to ponad 110 kanałów, dostęp do A1 za 15,98 EUR i MediaBox za 1,90 EUR miesięcznie, jako warunki konieczne dostępu do serwisu - aonTV jest obecnie najtańszym kompleksowym dostawcą telewizyjnym na rynku austriackim, zapewniając ponad 150 kanałów telewizyjnych (około 110 podstawowych, 30 premium i 10 HD). W bogatej ofercie usług telewizyjnych aonTV dostępna jest również biblioteka wideo oferująca ponad 2000 filmów i seriali w trybie VoD (Video on Demand) oraz 300 krajowych i międzynarodowych stacji radiowych, usługi informacyjne (prognoza pogody, horoskop, itd.), a nawet telewizję z usługą time-shift umożliwiającą obejrzenie w późniejszym czasie między innymi takich kanałów jak austriacka platforma wiadomości "Zeit im Bild (ZIB)".

Link do kompletnej listy kanałów oferowanych przez aonTV: http://www.telekom.at/export/sites/default/residential/pdf/produktfolder/aonTV_Senderplatzliste.pdf

Najszybsze w Austrii zmienianie kanałów oraz lepsza jakość obrazu i dźwięku

Jednocześnie ze zwiększeniem liczby kanałów, swoją premierę w Austrii będzie miała również unikalna technologia zwana "Fast Channel Change". Technologia ta skraca czas potrzebny na zmianę kanału z dotychczasowych 2-3 sekund do mniej niż 1 sekundy. Oznacza to, że aonTV zaoferuje najszybszą zmianę kanałów ze wszystkich dostawców telewizji cyfrowej w Austrii. Dodatkowo, od teraz, klienci aonTV mogą również cieszyć się tzw. technologią retransmisji, metodą niezawodnej transmisji danych, która rozpoznaje wszelkie błędy w transmisji automatycznie je naprawiając, co poprawia jeszcze jakość obrazu i dźwięku.

A1 – sieć mobilna i stacjonarna z jednego źródła

A1 to wiodący austriacki dostawca usług telekomunikacyjnych, posiadający 5,1 mln klientów i 2,3 mln połączeń stacjonarnych. Klienci A1 mogą cieszyć się globalnym pakietem zapewnionym przez firmę - telefonia głosowa, dostęp do Internetu, rozwiązania informatyczne i przesyłu danych, usługi stanowiące wartość dodaną, usługi hurtowe, oraz mobilne rozwiązania biznesowe i płatnicze.

A1 jest częścią Telekom Austria Group - wiodącego operatora telekomunikacyjnego w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, działającego w ośmiu krajach tego obszaru.

A1 (legalni: A1 Telekom Austria AG) zatrudnia około 9700 osób. Prezesem zarządu firmy jest Hannes Ametsreiter, który przewodzi również Telekom Austria Group i jest członkiem zarządu GSM Association (GSMA), reprezentującej interesy światowej branży telekomunikacji mobilnej.

KONTAKT:

Elisabeth Mattes