Nauka i technologie

Zlecone: Ogólnopolska kampania społeczna "Pływam bez promili"

02.06.2011, 18:36aktualizacja: 02.06.2011, 18:36

"Pływam bez promili" to akcja promująca społeczną odpowiedzialność w aspekcie spożywania alkoholu nad wodą. W tegoroczne wakacje zostanie ona przeprowadzona po raz piąty. Organizatorem akcji jest Stowarzyszenie Polska Wódka - Polish Vodka Association (PVA) wspierane przez wybranych partnerów.

Celem kampanii jest rozpowszechnianie wiedzy o niebezpieczeństwach, jakie wiążą się z korzystaniem z kąpielisk po spożyciu alkoholu. W 2010 r. utonęło 369 osób, z czego 123 stwierdzone wypadki to osoby spożywające wcześniej alkohol. "Alkohol, nawet w niewielkiej ilości, zwiększa zagrożenie utraty równowagi, grozi doznaniem szoku termicznego i utratą sił przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu umiejętności rozpoznania i oceny stopnia niebezpieczeństwa. Wejście do wody, nawet po wypiciu niewielkiej ilości alkoholu w upalny dzień, może skończyć się tragicznie" - podkreśla Jerzy Telak, Prezes WOPR.

Kampania społeczna "Pływam bez promili" wspierana jest przez następujących partnerów:

- WOPR - Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe,

- PZK - Polski Związek Kajakowy,

- PZW - Polski Związek Wędkarski,

- PZŻ - Polski Związek Żeglarski,

- PZMWiNW - Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego.

W ramach kampanii, w nadmorskich kurortach, a także w miejscowościach położonych nad jeziorami i rzekami w całej Polsce rozwieszone zostaną plakaty informujące o zagrożeniach związanych z uprawianiem sportów wodnych po spożyciu alkoholu. "Przestrzegamy: albo alkohol, albo pływanie. Od tej reguły nie może być wyjątków!" - zaznacza Andrzej Szumowski, prezes PVA.

Kampania obejmie także bardziej aktywne działania edukacyjne, które będą promowane podczas imprez sportowych organizowanych przez partnerów (np. Puchar Polski Ratowników Wodnych, 13-14 sierpnia br. w Ustce), ich ośrodki lokalne, stronę internetową http://www.plywambezpromili.pl, portal społecznościowy Facebook oraz gadżety.

Konferencja prasowa odbędzie się 8 czerwca o godz. 10:30 w siedzibie WOPR nad Jeziorkiem Czerniakowskim (ul. Jeziorna 2) w Warszawie. Za stołem prezydialnym zasiądą - oprócz przedstawicieli wszystkich organizacji partnerskich - także reprezentanci Biura Prewencji Komendy Głównej Policji, Państwowej Straży Pożarnej oraz Komisariatu Rzecznego Policji. Konferencję poprowadzi wieloletni dziennikarz i komentator sportowy Sebastian Szczęsny. Ponadto będą miały miejsce pokazy ratownicze przeprowadzone na wodzie (przy użyciu m.in. skutera ratowniczego i łodzi motorowej), jak i na lądzie (pierwsza pomoc medyczna). Pokazy przeprowadzą ratownicy WOPR.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Magdalena Zaczek

Stowarzyszenie Polska Wódka

Polish Vodka Association (PVA)

tel. (22) 597 10 22

tel. kom. + 48 664 456 728

e-mail: magdalena.zaczek@pva.org.pl

Karolina Kowalska

rzecznik prasowy WOPR

tel. kom. + 48 500 466 188

e-mail: biuroprasowe@wopr.pl

Źródło informacji: Stowarzyszenie Polska Wódka - Polish Vodka Association (PVA)