Zlecone: Nowa inwestycja w dźwigi typu super post-panamax w porcie w Halifax

09.06.2011, 19:56aktualizacja: 09.06.2011, 19:56

HALIFAX, Nowa Szkocja, 9 czerwca 2011 r. /PRNewswire/ -

Aby wyświetlić komunikat dla mediów, proszę kliknąć na poniższy odnośnik:

Macquarie Infrastructure Partners, właściciel spółki Halterm Container Terminal Limited, zainwestuje w dwa dodatkowe dźwigi typu super post-panamax (SPPX) w porcie w Halifax. W roku 2012 port ten dysponować będzie czterema stanowiskami dla kontenerów SPPX oraz, po dodaniu nowych dźwigów typu super post-panamax, siedmioma dźwigami SPPX.

"Inwestycja w nowe dźwigi odzwierciedla wiarę Halterm w długofalową siłę rynku w Halifax" - powiedziała Ashley Dinning, prezes Halterm Container Terminal Limited.

Port w Halifax posiada najgłębsze stanowiska dla kontenerów na wschodnim wybrzeżu i może obsłużyć statki dowolnej wielkości. Obecna przepustowość portu pozwala pomieścić trzykrotnie więcej kontenerów. Obecnie realizowany projekt budowy terminala opiewający na kwotę 35 mln CAD przewiduje rozbudowę i pogłębienie przystani, co da większą elastyczność działania i umożliwi jednoczesną obsługę dwóch największych statków na świecie.

"Inwestycja Macquarie Infrastructure Partners w nowe dźwigi umacnia pozycję portu w Halifax jako bardzo konkurencyjnej bramy handlowej na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej - powiedziała Karen Oldfield, prezes i dyrektor naczelny portu w Halifax. - Ta dodatkowa inwestycja symbolizuje zaangażowanie sektora prywatnego w długofalowy rozwój portu".

Źródło: Port w Halifax

KONTAKT: