Zlecone: Kluczowe narzędzie do wodorowych ogniw paliwowych - ICAP Patent Brokerage ogłasza sprzedaż opatentowanej zaawansowanej technologii sensorów wodorowych

04.05.2011, 10:45aktualizacja: 04.05.2011, 10:45

CHICAGO, 3 Maja 2011 r. /PRNewswire/ - ICAP Patent Brokerage (http://www.icappatentbrokerage.com/), dział pośrednictwa własności intelektualnej ICAP plc oraz czołowa firma rynku patentów ogłasza sprzedaż portfela patentów, w którego skład wchodzi zaawansowana technologia sensorów wodorowych.

Zarys sytuacji:

Podczas gdy wodorowe ogniwa paliwowe przyczyniają się do tworzenia nowej infrastruktury energetycznej w USA, rośnie również zapotrzebowanie na powiązane technologie - takie jak sensory wodorowe. Co więcej, gaz wodorowy (H2) znajduje szerokie zastosowanie w laboratoriach, zakładach przemysłowych i produkcyjnych. Ponieważ wodór jest wysoce palny, jego wykrycie pełni ważną rolę w kwestii zapewnienia bezpieczeństwa.

Kluczowa specyfikacja oraz zalety

Patenty wchodzące w skład portfela oferują:

- Nanocząsteczki stopów metali (pallad oraz srebro), które są kluczowym elementem technologii sensorów. Przy pomocy technik produkcyjnych firmy ANI można wytwarzać nanocząsteczki w dowolnym rozmiarze i układzie.

- Działający prototyp. Gotowy do wprowadzenia na rynek portfel daje kupującemu wiedzę pozwalającą w krótkim czasie rozpocząć produkcję i komercjalizację produktów i usług odpowiednich do obecnych i przyszłych zastosowań.

- Platforma transferu technologii. Dostęp do wiedzy technicznej i doświadczenia zespołu inżynierów ANI. Zespół ANI zapewni również szkolenia dotyczące różnorodnych technik produkcyjnych i marketingowych wspomagających płynny transfer technologii na kupującego.

- Znakomite wyniki. Łatwe wykrywanie zróżnicowanych stężeń (poniżej dolnej granicy palności) gazu wodorowego przy użyciu tego samego sensora nanocząsteczek. Sensory pokonują ograniczenia związane z odpowiednimi warunkami temperatury i środowiska do detekcji wodoru, działając w szerokim zakresie temperatur i warunków zewnętrznych.

- Wyjątkowy proces produkcyjny. Opisane techniki wytwarzania nanocząsteczek oszczędzają pracę, czas i koszty producenta, zapewniając tanie, kompaktowe, wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu sensory wodoru.

- Patenty oraz wnioski patentowe zawarte w tym portfelu są ważne na wielu obszarach, w tym w USA, Kanadzie, Europie, Chinach, Japonii oraz Korei Południowej.

Potencjał rynkowy

Rynek sensorów wodoru gwałtownie się rozwija, co sprawia, że obecnie mamy najdogodniejszy moment na zakup patentów. Oferowany portfel powinien zainteresować firmy działające w różnych sektorach, w tym ropy naftowej i gazu, przemysłu samochodowego, petrochemicznego, energetyki, przetwórstwa żywności, produkcji mikroprocesorów (w tym technologii MEMS), lotnictwa, jak również diagnostyki medycznej.

- Wartość rynku sensorów na świecie szacuje się na 91,5 mld USD, natomiast rynek sensorów chemicznych i biosensorów do roku 2016 ma osiągnąć wartość 21 mld USD. (1)

- Wartość rynku sensorów wodorowych w USA miała w 2010 roku osiągnąć 1,6 mld USD. (2)

- Wraz z wprowadzeniem samochodów z napędem wodorowym (korzystających z wodorowych ogniw paliwowych), dla zaspokojenia potrzeb rynku samochodowego tylko w Stanach Zjednoczonych potrzebne będą inwestycje o wartości 200 mld USD. (3)

Więcej informacji na temat składników wystawionego na sprzedaż portfela:

KONTAKT:

Kevin Fiur

ICAP Patent Brokerage

e-mail: Kevin.Fiur@us.icap.com

tel. +1-(512) 547-8311.

(1) http://www.electronics.ca/publications/products/Sensors%3A-Technologies-and-Global-Markets.html

(2) http://www.er.doe.gov/Technology_Transfer/Success_Stories/Fiber_Optic_Sensor.htm

(3) http://business.highbeam.com/61528/article-1G1-182351381/study-200-billion-necessary-hydrogenpowered-cars

Informacje o ICAP Patent Brokerage

ICAP Patent Brokerage (http://www.icappatentbrokerage.com/) jest działem pośrednictwa własności intelektualnej firmy ICAP oraz czołową firmą zajmującą się sprzedażą patentów.

Informacje o firmie ICAP

ICAP jest wiodącym na świecie pośrednikiem i usługodawcą w zakresie obsługi potransakcyjnej. Grupa kojarzy kupujących ze sprzedawcami działającymi na rynku stopy procentowej, rynku kredytowym, towarowym, walutowym, na rynkach wschodzących oraz zainteresowanych handlem akcjami i pochodnymi akcji za pośrednictwem sieci głosowych i elektronicznych. 30 czerwca 2006 r. spółka ICAP plc została objęta indeksem FTSE. Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.icap.com.

Źródło: ICAP Patent Brokerage

KONTAKT: