Zlecone: Nie będzie przerw w produkcji mikrofonów MEMS firmy Knowles - to wynik najnowszego orzeczenia ITC

12.05.2011, 13:53aktualizacja: 12.05.2011, 13:53

ITASCA, Illinois, USA - (BUSINESS WIRE) - Firma Knowles Electronics, LLC ogłosiła dziś, że Komisja Handlu Międzynarodowego w USA (International Trade Commission, "ITC") wydała orzeczenie końcowe, uznając, że dotycząca kwestii patentowych sprawa wniesiona przez Analog Devices, Inc. (ADI), nie będzie miała wpływu na przebieg obecnego procesu produkcji mikrofonów MEMS wytwarzanych przez Knowles. Decyzja ta umożliwia firmie Knowles kontynuację sprzedaży i importu wspomnianych produktów bez obaw, że trwające postępowanie w negatywny sposób odbije się na działaniach firmy.

Prowadzone przez ITC postępowanie wszczęto w grudniu 2009 r. na podstawie zarzutów ADI dotyczących naruszenia przez firmę Knowles dwóch patentów regulujących procesy produkcji mikrofonów MEMS. Firma Knowles zaprzestała stosowania procesów technologicznych, o których mowa w postępowaniu ITC, przechodząc na stosowanie procesów, co do których ADI nie stawiała zarzutów mówiących o naruszeniu prawa patentowego. ITC jednoznacznie potwierdziła wcześniejsze postanowienie zarządzające, że produkty wytwarzane przez Knowles przy wykorzystaniu obecnie stosowanych procesów technologicznych nie będą podlegać żadnym zakazom wydawanym przez ITC. Komisja potwierdziła również, że producenci wykorzystujący mikrofony firmy Knowles mogą bez przeszkód sprowadzać niezbędne im komponenty, bez względu na rodzaj wykorzystywanych przez firmę procesów technologicznych. Przedsiębiorstwo spodziewa się, że dzięki wydanemu orzeczeniu prowadzone przez nie operacje i współpraca z klientami będą nadal przebiegać normalnie.

Komentując orzeczenie, Jeff Niew, prezes i dyrektor generalny Knowles Electronics powiedział: "Jesteśmy bardzo zadowoleni z tak korzystnego dla nas orzeczenia Komisji, które umożliwia nam kontynuację dostaw mikrofonów MEMS wyprodukowanych z zastosowaniem obecnie wykorzystywanych procesów. Co więcej, decyzja ta potwierdza, iż klienci naszej firmy mogą w dalszym ciągu sprowadzać produkty zawierające nasze mikrofony bez jakichkolwiek przeszkód. Cieszymy się mogąc dostarczać naszym klientom na całym świecie najwyższej klasy rozwiązania technologiczne i usługi, do których zobowiązuje nas reputacja firmy Knowles."

Peter Loeppert, dyrektor techniczny Knowles Acoustics, powiedział: "Nasza firma, tak jak cała nasza branża, chcąc sprostać oczekiwaniom klientów na całym świecie, musi opierać się na innowacji. Jesteśmy zadowoleni z orzeczenia ITC i w dalszym ciągu będziemy dokładać starań aby dostarczać na rynek najnowocześniejsze rozwiązania, które umożliwią naszym klientom zapewnienie sobie odpowiedniej pozycji na rynku."

Informacje o Knowles

Założona w roku 1946 i mająca swoją siedzibę w Itasca, Illinois, USA, oraz biura i hale produkcyjne na całym świecie, firma Knowles jest wiodącym projektantem i producentem zaawansowanych komponentów do urządzeń akustycznych. Knowles jest nie tylko liderem na rynku komponentów dla światowej branży aparatów słuchowych, ale także wiodącym dostawcą mikrofonów MEMS dla największych producentów telefonów komórkowych oraz urządzeń elektronicznych przeznaczonych dla konsumentów na całym świecie. Więcej informacji znajduje się na stronie Knowles http://www.knowles.com . Właścicielem Knowles jest Dover Corporation, spółka o wartości kilku miliardów dolarów, będąca producentem różnego rodzaju innowacyjnych urządzeń, systemów specjalistycznych i usług o wartości dodanej. W celu uzyskania dalszych informacji proszę odwiedzić http://www.dovercorporation.com.

Wszystkie produkty oraz marki stanowią własność ich właścicieli.

KONTAKT:

Mike Adell