Zlecone: Kazachstan 20 lat po uzyskaniu niepodległości

16.05.2011, 16:52aktualizacja: 16.05.2011, 16:52

Bieżący rok wejdzie do historii Kazachstanu jako szczególny. Kraj obchodzi 20. rocznicę ogłoszenia niepodległości. Z tej okazji 12 maja w Warszawie, przy współpracy Ambasady Kazachstanu w Polsce, Stowarzyszenia Przyjaźni "Polska-Wschód" oraz Stowarzyszenia "Mój Kazachstan", odbyła się międzynarodowa konferencja naukowa pod tytułem "Kazachstan przez okres 20 lat niepodległości".

W konferencji wzięli udział stypendyści kazachstańskiego programu rządowego "Bołaszak", odbywający staże naukowe na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz w Wyższej Szkole Ekonomicznej "Almamater" w Warszawie, a także profesorowie i rektorzy różnych polskich uczelni wyższych. Jako goście honorowi obecni byli posłowi Sejmu RP, przedstawiciele MSZ oraz innych organów państwowych Polski, dziennikarze, działacze społeczni, a także repatrianci oraz studenci z Kazachstanu studiujący w Polsce.

Kazachstan jest krajem jak Polska zwróconym ku przyszłości, krajem pielęgnującym pamięć historyczną – właśnie w ten sposób można byłoby streścić przemowę powitalną ambasadora Republiki Kazachstanu w Polsce, Aleksieja Wolkowa. Szef placówki dyplomatycznej podkreślił, że przez okres dwudziestu lat niepodległości narodowi kazachstańskiemu udało się zbudować współczesne państwo z gospodarką rynkową oraz instytucjami demokratycznymi, z powodzeniem pokonać kryzysy oraz wejść na nowy poziom rozwoju historycznego. "Kazachstan stał się domem ojczystym dla wielu narodów, w tym również dla narodu polskiego, który zrządzeniem losu historycznego znalazł się w kazachskich stepach" – zauważył ambasador.

Interesujące wykłady wygłosili przedstawiciele organizacji naukowych obydwu krajów. Generalny Sekretarz Stowarzyszenia Współpracy "Polska-Wschód", Zbigniew Bereza, przedstawił prezentację medialną o reformach gospodarczych w Kazachstanie, opisał główne handlowo-gospodarcze kazachstańskie i polskie osiągnięcia oraz inwestycje wynikające z tej współpracy. Profesor Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Edward Cyrkon, opowiedział o perspektywach kazachstańsko-polskiej współpracy w dziedzinie edukacji i gospodarki.

Duże zainteresowanie wywołał wykład znanego dziennikarza i publicysty, profesora Uniwersytetu Warszawskiego, Ryszarda Lassoty, który opisał historię deportacji do Kazachstanu swojej rodziny. Przed brutalnymi represjami uratowali ją Kazachowie w stepie. Były Ambasador RP w Republice Kazachstanu, prezes związku "Mój Kazachstan", Władysław Sokołowski, zacytował wzruszające wspomnienia Polaków o ich przymusowym pobycie w Kazachstanie, pełne dobrych opinii o narodzie stepowym.

Wykładowcy podkreślali niepowtarzalność kazachstańskiego dialogu międzynarodowego, który może być wzorem dla społeczeństwa europejskiego wstrząsanego konfliktami międzynarodowymi i religijnymi.

Ze swojej strony Kazachowie, którzy podobnie jak Polacy, głęboko przejmują się losami swojego narodu i są dumni ze swojej niepodległości, z dużą przyjemnością opowiedzieli wszystkim obecnym o osiągnięciach swojego młodego państwa, jego sukcesach gospodarczych, politycznych oraz międzynarodowych.

Organizatorzy konferencji przygotowali stoisko z książkami w języku polskim wydanymi przez Ambasadę Kazachstanu w Warszawie, w tym również ostatnie wydanie – zbiór "1000 pieśni narodu kazachskiego" autorstwa Aleksandra Zatajewicza, poświęcony 90-leciu działalności twórczej wybitnego kazachstańskiego etnografa pochodzenia polskiego.

Uwagę uczestników zwróciła książka "Z dziejów Polaków w Kazachstanie, 1936-1956" oraz książka prezydenta N. Nazarbajewa "Kazachstańska droga" wydana w języku polskim. Goście konferencji obejrzeli wystawę fotograficzną ilustrującą współczesny Kazachstan, jego młodą stolicę Astanę, bogactwo naturalne oraz kulturowe kraju, przedstawiającą niepowtarzalną kazachstańską inicjatywę – Zjazd Liderów Religii Światowych i Tradycyjnych a także dania kuchni kazachskiej.

Pliki graficzne dotyczące tej informacji prasowej znajdują się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

Źródło informacji: Ambasada Kazachstanu w Polsce

Data publikacji 16.05.2011, 16:52