Zlecone: Pomożecie? Pomożemy! Polak Potrafi!

19.05.2011, 11:30aktualizacja: 19.05.2011, 11:30

Dwa miesiące minęły od inauguracji pierwszego w Polsce serwisu crowdfundingowego z prawdziwego zdarzenia - PolakPotrafi.pl. Czy ta inicjatywa, której głównym celem jest wspomaganie realizacji kreatywnych i innowacyjnych pomysłów, się sprawdza?

Już na samym początku działania serwisu można było dofinansować 4 projekty - zdalny sterownik GSM, urządzenie łączące zalety odtwarzacza mp3 i gps, wycieczkę do fabryki Lamborghini oraz projekt bezzałogowego samolotu mini UAV. Wraz z upływem czasu co chwilę przybywało nowych projektów. Były to: wystawa fotografii, wycieczka dookoła Europy, stworzenie serwera Minecraft, Akademcicki Przegląd Muzyczny, czy też najnowszy projekt Samorządu Studentów Politechniki Poznańskiej - "Bungee na Polibuda Open Air 2011".

Większość z wymienionych projektów jeszcze nie wyczerpała czasu przewidzianego na finansowanie, ale kilka z nich już się zakończyło. Dwa projekty niestety nie uzyskały odpowiedniej ilości środków potrzebnych do ich realizacji, co spowodowało, że wpłacone środki zostały zwrócone automatycznie, przez serwis Transferuj.pl, do każdego ze wspierających. Zupełnie inaczej zakończyło się finansowanie projektów "Finał Akademickiego Przeglądu Muzycznego" oraz "Bungee na Polibuda Open Air 2011", które zostały wsparte wyższymi niż wymagane kwotami - pierwszy z nich osiągnął wsparcie na poziomie 105%, a drugi aż 121% (6070 zł zamiast wymaganych 5000 zł!). Projekty te zostały pomyślnie sfinansowane, a zdjęcia z imprez, które dzięki temu odbyły się, można zobaczyć na blogu PolakPotrafi.pl oraz na Facebooku - http://facebook.com/PolakPotrafi.

Siłę portalu PolakPotrafi.pl stanowi, z pewnością, różnorodność projektów. Czy jednak serwis ma szansę w starciu z polską mentalnością? Ostatnie udane projekty udowodniają jednoznacznie, że tak! Pewne jest także, że szanse na powodzenie projektu są tym większe, im bardziej jest on zakręcony, a przy tym sensowny i interesujący. Nie bez znaczenia jest tutaj także zaangażowanie osoby tworzącej projekt - bez niego bowiem, nawet najlepszy pomysł nie zostanie sfinansowany. Nie pozostaje zatem nic innego jak rejestracja i zgłoszenie swojego pomysłu na PolakPotrafi.pl. Udowodnijmy światu, że Polak Potrafi!

Źródło informacji: PolakPotrafi.pl

Data publikacji 19.05.2011, 11:30