Zlecone: GN Store Nord: Austriacki Sąd Orzeka na Korzyść DPTG w Sporze z TPSA

10.11.2011, 11:11aktualizacja: 10.11.2011, 11:11

KOPENHAGA, Dania - (BUSINESS WIRE)( http://www.businesswire.com/portal/site/home/) - Zgodnie z oczekiwaniami, Sąd Handlowy (Handelsgericht) w Wiedniu (Austria), zadecydował dziś, iż wniosek TPSA o anulowanie nakazu zapłaty kwoty 2,9 mld duńskich koron zasądzonej w pierwszej fazie sporu, 3 września 2010 roku, zostanie oddalony.

Sąd austriacki potwierdza tym samym, iż wyrok wydany przez Trybunał Arbitrażowy jest ostateczny oraz prawnie wiążący, oraz że kwota 2.9 mld duńskich koron zasądzona w pierwszej fazie sporu, wraz z naliczonymi odsetkami oraz opłatami sądowymi, jest wymagalna oraz płatna niezwłocznie.

Sąd Handlowy oświadczył również, że TPSA ma wypłacić DPTG odszkodowanie w wysokości 190 000 EUR z tytułu poniesionych kosztów sądowych. TPSA musiała również wnieść na rzecz Sądu Handlowego opłatę sądową w wysokości 3 218 100 EUR.

Dyrektor finansowy GN Store Nord, Anders Boyer powiedział: "Dzisiejsze orzeczenie znowu potwierdza fakt, że konieczność wypłacenia przez TPSA należnych kwot zgodnie z ostatecznym i prawnie wiążącym postanowieniem w pierwszej fazie sporu jest jedynie kwestią czasu - bez względu, czy dobrowolnie zastosuje się do postanowienia austriackiego Trybunału Arbitrażowego, czy też zrobi to w wyniku procedury egzekucyjnej, która znacznie zwiększy koszty poniesione przez TPSA oraz przez jej udziałowców".

Kontekst sporu

GN Store Nord nadal uczestniczy w sprawie arbitrażowej przeciwko Telekomunikacji Polskiej S.A. (TPSA) jako właściciel 75% udziałów DPTG I/S. Spór dotyczy określenia dopuszczalnych obciążeń systemu światłowodowego Linii Północ-Południe w Polsce. DPTG przysługuje 14,8% dochodu z Linii Północ-Południe z lat 1994-2009. Siedzibą Trybunału Arbitrażowego jest Wiedeń (Austria).

Sprawa arbitrażowa przeciwko TPSA została wszczęta przez DPTG w 2001 roku z powodu braku wypłacenia przez nią należnego udziału w zyskach. 3 września 2010 roku austriacki Trybunał Arbitrażowy zasądził kwotę prawie 2,9 mld duńskich koron za okres obowiązywania umowy od 1994 roku do połowy roku 2004 (pierwsza faza sporu). Pomimo, iż nakaz zapłaty jest ostateczny oraz prawnie wiążący, TPSA nie wpłaciła należnej sumy przed upływem czternastodniowego terminu ustanowionego przez Trybunał Arbitrażowy, więc zasądzona kwota jest wciąż nieuregulowana. Odsetki karne w wysokości 6% rocznie będą narastały do chwili otrzymania należnej kwoty.

KONTAKT:

GN Store Nord A/S