Zlecone: Instytut GIA tworzy aplikację Diamond 4Cs na iPada

22.11.2011, 18:06aktualizacja: 22.11.2011, 18:06

Interaktywne narzędzie zaprojektowane po to, by przyciągać i edukować.

CARLSBAD, Kalifornia - (BUSINESS WIRE) - GIA (Amerykański Instytut Gemmologiczny) (http://www.gia.edu/) wykorzystuje najnowszą technologię, aby edukować i przyciągać konsumentów do "czterech C" (4Cs: Color - barwa, Clarity - czystość, Cut - szlif oraz Carat weight – waga w karatach) brylantowej jakości. Nową aplikację na iPada, GIA 4Cs, można obecnie pobrać bezpłatnie z serwisu iTunes (http://itunes.apple.com/us/app/gia-4cs-guide/id469023195?mt=8).

Instytut GIA, twórca 4Cs i Międzynarodowego Systemu Oceny Jakości Brylantów(TM), to niezależna organizacja, której misją jest ochrona zaufania publicznego w odniesieniu do kamieni szlachetnych za pomocą usług laboratoryjnych, programów edukacyjnych oraz odkryć naukowych.

Aplikacja 4Cs zawiera narzędzia wideo oraz narzędzia interaktywne, które pokazują, w jaki sposób GIA ocenia jakość brylantów z wykorzystaniem 4C. Aplikacja wyjaśnia skalę oceny GIA pod kątem barwy, czystości oraz szlifu, a także jak oceny brylantów wpływają na ich wartość. Aplikacja wyjaśnia również pochodzenie systemu karatowego i dostarcza informacji na temat fluorescencyjności, zabiegów z wykorzystaniem diamentów oraz diamentów syntetycznych.

Korzystając z tych interaktywnych narzędzi, konsumenci mogą dowiedzieć się:

- Jak barwa brylantu zmienia się na skali barw GIA od D do Z;

- Jak wyglądają typowe inkluzje i skazy na diamencie w różnych punktach skali czystości GIA;

- Jak brylant jest zbudowany i jak różne parametry wpływają na ocenę szlifu brylantu;

- Jak rozmiar brylantu zmienia się wraz z wagą w karatach; oraz mogą porównać wielkości różnych brylantów;

- Jak wygląda Raport Oceny GIA - w celu zapoznania się z różnymi elementami raportu GIA.

Funkcja "Moja brylantowa lista życzeń" umożliwia klientom zapisywanie informacji o brylantach, które widzieli i których kupno rozważają. Klienci mogą przeglądać i zapisywać informacje o poszczególnych brylantach, łącznie z numerem raportu, informacjami na temat 4C, ceną, zdjęciem oraz adresem sprzedawcy i informacjami kontaktowymi. Jeżeli dla danego brylantu istnieje raport GIA, informacje o ocenie zostaną uzupełnione automatycznie na podstawie Kontroli Raportu GIA.

Aplikacja posiada również bezpośredni dostęp do Kontroli Raportu GIA, bezpiecznej internetowej bazy danych zawierającej raporty z oceny GIA. Klienci mogą zapoznać się z treścią raportu GIA i przejrzeć jego wersję PDF bezpośrednio na swoich iPadach podając numer raportu GIA oraz wagę w karatach.

Niedługo na iTunes aplikacja pojawi się też w formacie dla iPhone'a, jak również w wersji komunikującej się z użytkownikiem w uproszczonym języku chińskim.

Aplikacja GIA 4Cs w wersji dla iPada jest już dostępna w serwisie iTunes (http://itunes.apple.com/us/app/gia-4cs-guide/id469023195?mt=8).

Informacje o GIA

Amerykański Instytut Gemmologiczny (GIA), niezależna organizacja non-profit, uznawana jest za największy na świecie autorytet w dziedzinie gemmologii. GIA, założone w 1931 r., wykorzystało wiedzę swoich ekspertów dla celów najbardziej prestiżowej edukacji w zakresie gemmologii. We wczesnych latach 50. XX wieku GIA sformułowało słynne "cztery C" (4C): Color (barwa), Clarity (czystość), Cut (szlif) oraz Carat weight (waga w karatach). W 1953 r. Instytut stworzył Międzynarodowy System Oceny Jakości Brylantów(TM), który obecnie jest uznawany przez niemal każdego profesjonalnego jubilera na świecie.

Poprzez badania, edukację, usługi laboratoryjne w zakresie gemmologii, a także opracowanie narzędzi, instytut angażuje się w zapewnianie zaufania publicznego w odniesieniu do kamieni szlachetnych i biżuterii poprzez podtrzymywanie najwyższych standardów w zakresie postępowania, wiedzy akademickiej, nauki i profesjonalizmu. GIA można znaleźć w Internecie na stronie http://www.gia.edu.

Zdjęcia / galeria multimedialna: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=50081556&lang=en.

KONTAKT:

GIA