Zlecone: OCEAN2012 nazywa dotacje UE dla rybaków "wydawaniem pieniędzy na oślep"

02.12.2011, 13:00aktualizacja: 02.12.2011, 13:00

BRUKSELA, 2 grudnia, 2011 r. /PRNewswire/ - Markus Knigge, doradca Europejskiego Programu Morskiego Grupy Pew ds. Środowiska Naturalnego (The Pew Environment Group) oraz koalicji OCEAN2012, jako odpowiedź na publikację przez Komisję Europejską propozycji utworzenia następnego instrumentu przyznawania dotacji dla rybaków, Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego (ang. European Maritime and Fisheries Fund), wydał w dniu dzisiejszym następujące oświadczenie.

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20111202/DC14467)

W roku 2008 Komisja Europejska określiła nadwyżkę zdolności produkcyjnych jako główny czynnik nadmiernego połowu, zaś dotacje państwowe jedynie pogarszają ten problem. Jednak, jak pokazuje ostatni raport Komisji, wiele państw członkowskich nie zna szacunkowych zdolności produkcyjnych ich flot rybackich, co potwierdza, że fundusze UE są wydawane na oślep. Na przykład, w okresie od roku 2000 do 2008 UE zapewniła 33,5 mln EUR na pomoc finansową przeznaczoną na modernizację kutrów do poławiania tuńczyka błękitnopłetwowego, który w wyniku nadmiernych odłowów jest zaklasyfikowany jako gatunek zagrożony przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody.

W obliczu kryzysu, który opanował całą Europę, społeczeństwa nie stać na nieprzemyślane i nierentowne wydatki UE na dotacje dla rybaków. Pomoc zapewniana przez UE w przyszłości powinna uwzględniać promowanie zdrowego środowiska morskiego oraz zrównoważonego rybołówstwa.

- Lista statków floty poławiającej tuńczyka, które otrzymują dotacje UE, jest dostępna na stronie http://www.fishsubsidy.org/EU/tuna-fleet. Lista statków, które otrzymały kary za poważne naruszenia prawa (nielegalne rybołówstwo) jest dostępna na stronie http://www.fishsubsidy.org/infringements/. Lista statków, które otrzymały dotację UE na modernizację, a niedługo potem dotacje na złomowanie jest dostępna na stronie: http://www.fishsubsidy.org/news/features/modernised-then-scrapped/

- Szczegółową analizę dotacji UE dla rybaków od 2000 do 2006 roku można znaleźć w "FIFG 2000-2006 Shadow Evaluation" (Cappell, R., T. Huntingdon i G. Macfadyen) na stronie http://www.pewenvironment.eu/resources/view/id/115178?download=true

- http://www.fishsubsidy.org szczegóły dotacji na rybołówstwo przyznawanych przez Europejski Fundusz Rybacki (and. European Fisheries Fund) (2007 - 2013) oraz Finansowy Instrument Orientacji Rybołówstwa (ang. Financial Instrument for Fisheries Guidance) (1994-2006).

- Wnioski na temat dalszych reform Wspólnej Polityki Rybołówstwa http://www.cfp-reformwatch.eu/pdf/reflection_cfp_08_mid.pdf

- Raport Komisji Europejskiej na temat działań państw członkowskich UE w roku 2009 w kierunku osiągnięcia trwałej równowagi pomiędzy zdolnością połowową i możliwościami połowu. http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/fishing_effort/official_documents/com_2011_354_en.pdf

- OCEAN2012 to sojusz organizacji zmierzających do zmian w Europejskiej Polityce Rybnej, które położą kres nadmiernym odłowom, niszczycielskim praktykom połowów i umożliwią sprawiedliwe i równomierne korzystanie ze zdrowych zasobów rybnych.

OCEAN2012 został zainicjowany i jest koordynowany przez Pew Environment Group, będącą filią ds. ochrony przyrody fundacji The Pew Charitable Trusts - organizacji pozarządowej mającej na celu położenie kresu nadmiernym odłowom ryb w oceanach świat.

Grupa sterująca OCEAN2012 składa się z: Coalition for Fair Fisheries Arrangements (Koalicja na rzecz sprawiedliwego rozdziału łowisk), Ecologistas en Accion, The Fisheries Secretariat (Sekretariat ds. łowisk), nef (new economics foundation), the Pew Environment Group oraz Seas at Risk (Zagrożone morza).

Zdjęcie dołączone do niniejszej informacji prasowej jest dostępne za pośrednictwem PA Photowire. Można je pobrać ze strony http://www.pa-mediapoint.press.net lub obejrzeć pod adresem http://www.mediapoint.press.net lub http://www.prnewswire.co.uk.

Źródło: OCEAN2012

KONTAKT: