Zlecone: Firma Timken ogłasza uzyskanie lepszych wyników testów dla serii łożysk stożkowych

24.02.2012, 10:38aktualizacja: 24.02.2012, 10:38

- Dłuższa przewidywana trwałość łożysk w zastosowaniach przemysłowych oraz pojazdach;

- Ulepszone łożyska umożliwiają bardziej wydajne rozwiązania;

- Zaawansowana technologia procesu projektowania i produkcji.

CANTON, Ohio, 23 lutego 2012 r. /PRNewswire/ - Firma Timken (NYSE: TKR) ogłosiła dziś, że odnotowano dziesięcioprocentowy wzrost wskaźnika nośności dla łożysk stożkowych Timken(R), wykorzystywanych w różnego rodzaju maszynach mobilnych i przemysłowych. Dzięki zaawansowanej technologii wykorzystanej przy konstrukcji łożysk, testy wytrzymałościowe gwarantują wzrost szacowanej trwałości dla dwudziestu rodzajów produktów stosowanych w różnych gałęziach przemysłu, obejmujących zastosowania w kolejnictwie, motoryzacji, górnictwie i przemyśle kruszyw, rolnictwie i przetwórstwie żywności, energetyce wiatrowej, konwencjonalnej, przemyśle naftowym.

Materiały multimedialne związane z niniejszą informacją można obejrzeć na stronie: http://www.prnewswire.com/news-releases/timken-announces-higher-performance-ratings-for-its-tapered-roller-bearing-product-line-139325193.html.

W oparciu o szeroki zakres badań trwałościowych, lepsze wyniki produktów firmy Timken przekładają się na ich większą wartość, z uwagi na wydłużenie przewidywanej trwałości i zdolności przejmowania większych obciążeń niż dotychczas podawane.

"Jako lider w dziedzinie technologii łożysk stożkowych, Timken nieustannie ulepsza serię produktów - powiedział wiceprezes ds. technologii i jakości firmy Timken, Douglas H. Smith. - Pracujący w naszej firmie inżynierowie i zespoły produkcyjne wykazują się ogromnym zaangażowaniem w wykorzystanie naszego dziedzictwa w dziedzinie innowacji i ciągłego rozwoju. Wpływ wszystkich ulepszeń w technologii produkcji stali w firmie Timken, nowatorskie konstrukcje oraz precyzja wykonania i pomiarów geometrii znacznie zwiększyły trwałość łożysk Timken".

Inżynierowie firmy Timken ściśle współpracują z wieloma producentami urządzeń celem opracowania najlepszych w swojej kategorii łożysk stożkowych wykorzystywanych w poszczególnych urządzeniach, takich jak: silniki, przekładnie, skrzynie biegów, pompy, kompresory, itp. Dla klientów lepsze wyniki testów oznaczają możliwość zastosowania mniejszych i lżejszych łożysk lub też zwiększenia mocy i wydajności swoich aplikacji.

Henry Timken opatentował łożysko stożkowe w roku 1898. Niedługo potem, wraz ze swoimi synami, utworzył firmę Timken, aby produkować przełomowe łożyska. Od tego czasu, w oparciu o swoją rozległą techniczną wiedzę, firma oferuje coraz szerszy wachlarz łożysk oraz produktów i usług związanych z mechanicznym przenoszeniem mocy.

Więcej informacji o łożyskach stożkowych firmy Timken oraz nowy katalog produktów znajdują się na stronie http://www.timken.com.

Informacje o firmie Timken

Firma Timken (NYSE: TKR; http://www.timken.com) utrzymuje świat w nieustannym ruchu, oferując innowacyjne produkty i usługi mające na celu kontrolę tarcia i przenoszenie mocy, które wspomagają bardziej wydajne oraz niezawodne działanie urządzeń mechanicznych. Przy wartości sprzedaży rzędu 5,2 mld USD w roku 2011 i zatrudnieniu około 21 000 pracowników na terenie 30 krajów, Timken jest tam, gdzie Ty (Timken is Where You Turn(R)), oferując lepsze wyniki.

Źródło: The Timken Company

KONTAKT: