Zlecone: BlackRock uruchamia globalną inicjatywę oferującą inwestorom praktyczne rozwiązania w warunkach niepewnej sytuacji na dzisiejszych rynkach

01.03.2012, 12:55aktualizacja: 01.03.2012, 12:55

- Inwestowanie dla Nowego Świata (ang. Investing for a New World(TM)) pomaga inwestorom wykorzystywać szanse dzięki bardziej dynamicznej, różnorodnej ofercie;

- Prezes i dyrektor generalny Laurence D. Fink mówi, że osoby zarządzające aktywami, środowiska biznesowe i władze muszą "zamienić krótkoterminowe oszczędzanie na długoterminowe inwestycje".

NOWY JORK - (BUSINESS WIRE) - BlackRock, Inc. (NYSE: BLK) wystartował dzisiaj ze swoją wieloaspektową inicjatywą globalną, zapewniającą inwestorom praktyczne rozwiązania w celu budowania bardziej dynamicznej i różnorodnej oferty, która jest niezbędna w dzisiejszych czasach. Inwestowanie dla Nowego Świata (ang. Investing for a New World(TM)) zostało zaprojektowane, aby pomóc inwestorom - zarówno tym wielkim, jak i małym - podjąć wyzwania wynikające z niskich zysków i niestabilnej sytuacji na rynkach, które tworzą krajobraz dzisiejszego złożonego środowiska inwestycyjnego.

W skład inicjatywy skoncentrowanej na wielu mediach - pierwszego projektu tego rodzaju, który wyszedł spod ręki Black Rock - wchodzi szeroki zakres rozwiązań dla komunikacji bieżącej inwestorów detalicznych i instytucjonalnych, partnerów i doradców finansowych, jak również dla edukacji inwestorów i reklamy w różnych mediach cyfrowych, drukowanych i społecznościowych na całym świecie.

"Obecnie inwestorzy poszukują odpowiedzi na wiele pytań, funkcjonują bowiem w odmienionym świecie, gdzie zwrot z inwestycji, który kiedyś brali za pewnik, został zduszony przez historycznie niskie zyski, niestabilną sytuację na rynkach i zmienność trendów inwestycyjnych. Biorąc pod uwagę wyższą długość życia i niepewne dochody, coraz więcej osób martwi się, że nie wystarczy im środków na emerytury i sfinansowanie wykształcenia własnych dzieci. Gdziekolwiek nie spojrzę, słyszę pytanie: 'Co więc zrobić ze swoimi pieniędzmi?' - a my jesteśmy po to, żeby znaleźć na nie odpowiedź" - powiedział Laurence D. Fink, prezes i dyrektor generalny BlackRock.

"Czujemy się zobowiązani wobec naszych klientów - także wobec osób pracujących i emerytów, którym służą - jak również wobec naszych udziałowców - chcemy przedstawić inwestorom praktyczne i zrozumiałe wskazówki. Ma to szczególne zastosowanie teraz, gdy rozwinęliśmy się i poszliśmy o krok dalej w kierunku wspomagania osób prywatnych poprzez usługi doradców finansowych. Założyliśmy BlackRock po to, aby zapewnić odpowiedzi, i wierzymy, że nikt nie jest tak dobrze przygotowany do tego zadania, jak my, biorąc pod uwagę kompleksowość i dogłębność naszej wiedzy i zdolności we wszystkich klasach aktywów, rynków i stylów inwestycyjnych" - dodał Laurence D. Fink.

Globalna, multimedialna inicjatywa oferuje praktyczne rozwiązania dla inwestorów

Firma BlackRock uruchomiła inicjatywę Inwestowanie dla Nowego Świata (ang. Investing for a New World(TM)), publikując czterostronicową wkładkę, która pojawiła się w najważniejszych internetowych serwisach medialnych i wiodących światowych gazetach. Firma utworzyła również specjalną, poświęconą projektowi stronę dla inwestorów http://www.blackrock.com/newworld, na której znaleźć można narzędzia, wskazówki i innowacyjne pomysły, w tym pochodzące z Instytutu Inwestycyjnego BlackRock (ang. BlackRock Investment Institute).

Inicjatywa przedstawia pięć praktycznych rozwiązań, które pomogą inwestorom wykorzystać szerszy zasób aktywów, strategii i stylów inwestycyjnych. Są to:

- ponowne przemyślenie kosztu przetrzymywania gotówki i tego, jak nawet niska stopa inflacji wpływa na erozję pieniądza w czasie;

- poszukiwanie nowych źródeł dochodu, mających potencjał zaspokajania bieżących potrzeb, jak również gromadzenia bogactwa w dłuższej perspektywie;

- rozważenie potencjału alternatywnych narzędzi inwestycyjnych, mogących zapewnić ponadprzeciętny zwrot z inwestycji i zapewnić kontrolę ryzyka, ponieważ rzadziej idą one w parze z akcjami i obligacjami;

- aktywne korzystanie z produktów opartych na indeksach, takich jak ETF, w celu uzyskania dostępu do szerszej gamy rynków w sposób skuteczny i sprawny; oraz

- wykorzystanie wzrastającej długości życia poprzez ponowną ocenę tolerancji ryzyka i alokacji aktywów w kontekście dłuższych horyzontów inwestycyjnych.

"Ten nowy świat inwestowania niesie ze sobą także nowe możliwości - aby je wykorzystać, portfele inwestycyjne muszą być bardziej elastyczne i zróżnicowane niż kiedykolwiek wcześniej. Chcemy, aby inwestorzy wiedzieli, że kiedy pozwolą swoim pieniądzom pracować na inwestycje długoterminowe, mają większe szanse na realizację swoich celów - powiedział Fink. - Ponowne wzbudzenie zainteresowania inwestycjami długoterminowymi to także sposób, poprzez który chcemy stworzyć bodziec do rozwoju, tak potrzebnego, by sprostać obecnym wielkim zmianom w zakresie polityki publicznej - czy to w kwestii finansowania emerytur, wspierania edukacji, czy modernizacji infrastruktury".

Zamiana krótkoterminowego oszczędzania na długoterminowe inwestycje

W swojej dzisiejszej przemowie w Radzie ds. Stosunków Międzynarodowych w Nowym Jorku, Laurence D. Fink wezwał pozostałych przedstawicieli branży zarządzania aktywami oraz liderów biznesu i przywódców krajów do wspólnej pracy nad przywróceniem właściwego tempa inwestycji i wzrostu gospodarczego poprzez koncentrację na perspektywie długoterminowej.

"Możemy pomóc odbudować zaufanie, ponownie pobudzić rynki i przywrócić tempo rozwoju w tym nowym świecie, jeśli zamienimy krótkoterminowe oszczędzanie na długoterminowe inwestycje. Jesteśmy to winni ludziom jako liderzy biznesu, świata finansów i rządu. Wszyscy musimy odpowiedzieć na to wezwanie" - powiedział do zgromadzonej publiczności Fink.

W swoim przemówieniu Fink wezwał przedstawicieli branży zarządzania aktywami do współpracy z przedsiębiorstwami, co pomoże inwestorom objąć kurs na perspektywę długoterminową. "Musimy zrobić krok do przodu, zapewnić wskazówki i odpowiedzi - powiedział. - Aby znaleźć fundusze na pokrycie kosztów naszego dłuższego życia, musimy przekonać wszystkich do inwestowania w dłuższej perspektywie już teraz. Zwiększona długość życia to atut, który należy wykorzystać, a nie przekleństwo".

Fink dodał: "Musimy edukować inwestorów, jak radzić sobie z coraz większą przepaścią między potrzebami a dostępnymi środkami na emerytury. Oznacza to, że inwestorzy muszą wyjść poza obecny, nieadekwatny do sytuacji portfel o stosunku akcji do obligacji 60/40. W szczególności firmy są moralnie zobowiązane do edukowania swoich pracowników. Przejście od emerytury definiowanej świadczeniem do planu o zdefiniowanej składce nie zwalnia ich z tej odpowiedzialności".

Fink wyraził również poparcie dla inicjatyw promujących zaufanie wobec rynków kapitałowych, o których powiedział, że stanowią coraz istotniejsze źródło kapitału inwestycyjnego dla przedsiębiorstw w sytuacji ograniczonych możliwości uzyskania pożyczki od banku. Do inicjatyw tych należą:

- regulacja w celu ochrony stanowisk klientów pobocznych w sytuacji centralnego rozliczania instrumentów pochodnych;

- system podatkowy oparty na zyskach kapitałowych, który nagradza inwestowanie na przestrzeni wielu lat poprzez rozszerzenie wymaganego okresu utrzymania inwestycji do trzech lat i ustanowienie systemu stawek, które spadają wraz z wydłużaniem się okresu utrzymania inwestycji; jak również

- długoterminowe inwestycje rządowe w infrastrukturę, badania i edukację w celu zapewnienia konkurencyjnej siły roboczej i wzrostu gospodarczego.

"Zachodzące przemiany - i wynikający z nich kryzys zaufania, przed którym stoimy jako społeczeństwo globalne - mogą zniechęcać, ale jeszcze nigdy w całej historii nie mieliśmy tylu narzędzi, by na nie odpowiedzieć" - oświadczył Fink.

Informacje o BlackRock

W świecie, który zmienia się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, inwestorzy poszukujący odpowiedzi, które pozwolą im odblokować możliwości i poznać ewentualne ryzyko, powierzają swoje aktywa firmie BlackRock. Jako niezależny globalny menedżer inwestycji, BlackRock odpowiedzialnie podchodzi do usług, które zapewnia swoim klientom. To dlatego największe fundusze emerytalne świata i firmy ubezpieczeniowe powierzają BlackRock swoje wyjątkowe cele, dlatego również doradcy finansowi i inwestorzy stają się partnerami firmy Blackrock, która pomaga im budować bardziej dynamiczne i zróżnicowane portfele inwestycyjne, niezbędne w dzisiejszych czasach.

Firma BlackRock zbudowała swoją ofertę wokół najważniejszych potrzeb swoich klientów, którym zapewnia szeroką gamę możliwości - i wiedzy - w tym strategii aktywnych i pasywnych, rozwiązań iShares(R) ETF oraz wyjątkową możliwość spojrzenia na rynek ponad klasami aktywów, regionami geograficznymi i strategiami inwestycyjnymi - a wszystko po to, żeby znaleźć właściwe rozwiązania. Działania BlackRock opierają się na głębokiej wierze w precyzję danych i analiz oraz w skuteczne zarządzanie ryzykiem realizowane przez BlackRock Solutions(R). Firma obecna jest praktycznie w każdym regionie świata, posiada około 100 zespołów inwestycyjnych w 27 krajach. BlackRock dzieli się najlepszymi pomysłami i rozwiązaniami, pomagając swoim klientom uzyskiwać stabilniejszy zwrot z inwestycji w perspektywie czasu.

BlackRock(R). Investing for a New World(TM), http://www.blackrock.com/newworld, śledź nas na Twitterze: @BlackRockCo

(C)2012 BlackRock, Inc. Wszystkie prawa zastrzeżone. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS, ALADDIN, iSHARES, LIFEPATH, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY, INVESTING FOR A NEW WORLD oraz BUILT FOR THESE TIMES stanowią zarejestrowane bądź niezarejestrowane znaki towarowe BlackRock, Inc. lub jej przedsiębiorstw zależnych w Stanach Zjednoczonych Ameryki lub innych krajach. Wszelkie inne znaki towarowe stanowią własność ich prawnych właścicieli.

Zdjęcia/galeria multimedialna: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=50186481&lang=en.

KONTAKT:

BlackRock, Inc.