Zlecone: Nowa technologia R2O w ISOF

06.07.2011, 10:45aktualizacja: 06.07.2011, 10:45

Firma HEUTHES zakończyła prace badawczo-rozwojowe nad nową technologii R2O. Pozwala ona na dostęp do systemu w technologii Client-Web-Server, który pracuje w chmurze obliczeniowej w ośrodku zapasowym, do którego dane są replikowane z ośrodka głównego w czasie rzeczywistym. Dzięki specjalnym funkcjom możliwe jest sprawdzenie czy obydwie wersje systemu ISOF (główna i jej kopia) są tożsame. Nazwa R2O oznacza, że zarówno baza danych, jak i serwer aplikacyjny HDB są dostępne w trybie Read Only (tylko do odczytu).

Nowa technologia gwarantuje, że ośrodek zapasowy jest stale dostępny w trybie do odczytu oraz umożliwia błyskawiczne przełączanie przetwarzania danych z ośrodka głównego na ośrodek zapasowy. Zwiększa to znacznie dostępność systemu.

Powyższe, unikalne cechy technologii chmurowej, które wprowadza R2O zostaną w dalszej kolejności przeniesione do rozwiązań bankowych firmy HEUTHES: systemów GRYFCARD i MULTICENTAUR. HEUTHES prowadzi bowiem stałe prace badawczo-rozwojowe nad zagadnieniami bezpieczeństwa, które są istotną cechą oferowanych aplikacji bankowych. R2O w systemie ISOF zostanie udostępnione klientom w IV kwartale bieżącego roku.

Warto przy okazji wspomnieć, że kolejną ważną technologią wdrożoną w ISOF jest umożliwienie użytkownikom uruchamiania kopii bezpieczeństwa systemu na nośniku trwałym, w postaci serwera wirtualnego. Dzięki temu klienci uzyskują dostęp przez przeglądarkę WWW do wszystkich danych i funkcji w kopii bezpieczeństwa uruchomionej na lokalnym komputerze w trybie tylko do odczytu.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 06.07.2011, 10:45
Źródło informacji PAP