Zdrowie i styl życia

Zlecone: McDonald's ujawnia plany sponsorowania Olimpiady 2012 w Londynie

21.07.2011, 10:49aktualizacja: 21.07.2011, 10:49

- Nowa ogólnoświatowa inicjatywa promująca zdrowe odżywianie oraz dobrą zabawę;

- Dara Torres z USA, pięciokrotna uczestniczka igrzysk olimpijskich w pływaniu ogłoszona światową ambasadorką programu;

- Największy na świecie zespół McDonald's Olympic Champion Crew Team obsługujący lekkoatletów, przedstawicieli mediów i widzów.

OAK BROOK, Illinois, 20 lipca 2011 r. /PRNewswire/ - Korporacja McDonald's, światowy partner oraz oficjalna restauracja igrzysk olimpijskich, ogłosiła dziś swoje plany sponsoringu imprezy w Londynie w 2012 roku (http://www.london2012.com), które będą skupiały się przede wszystkim na działaniach promujących aktywność ruchową wśród dzieci. W nowym programie McDonald's Champions of Play w ramach igrzysk olimpijskich rolę światowego ambasadora pełnić będzie pływaczka Dara Torres - pięciokrotna uczestniczka igrzysk olimpijskich, a prywatnie mama (http://daratorres.com).

Program McDonald's Champions of Play w ramach igrzysk olimpijskich

Kontynuując sukces programu McDonald's dla dzieci na Igrzyskach Olimpijskich w Pekinie i Vancouver, program McDonald's Champions of Play w ramach igrzysk olimpijskich umożliwi dzieciom z całego świata wspólne przeżycie tego wyjątkowego wydarzenia w Londynie. Nowy ogólnoświatowy program ma promować zrównoważone podejście do żywienia i aktywności ruchowej wśród dzieci.

Kraje biorące udział w przedsięwzięciu McDonald's będą oddolnie inicjować zajęcia dla dzieci w wieku od 6 do 10 lat. Poprzez proces selekcji rynków lokalnych, nawet 200 dzieci z opiekunem pojedzie do Londynu na Igrzyska Olimpijskie 2012.

"Po raz pierwszy w historii, program McDonald's Champions of Play w ramach igrzysk olimpijskich umożliwi zwiedzanie i zabawę ze sportowcami na prawdziwej olimpiadzie - mówi Kevin Newell, główny specjalista ds. marki na świecie firmy McDonald's. - Będzie to niezapomniana, inspirująca chwila dla naszych mistrzów, zaś dzieci będą mogły zobaczyć olimpiadę, a następnie obejrzeć pokazy szefa kuchni McDonald's, pojechać na ekskluzywną wycieczkę po salach jadalnych wioski olimpijskiej, zwiedzić ciekawe miejsca w Londynie oraz zawrzeć nowe przyjaźnie".

Jacques Rogge, prezes Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego powiedział: "McDonald's już od dawna jest cenionym partnerem ruchu olimpijskiego. Doceniamy to, w jaki sposób firma McDonald's potrafi dotrzeć do milionów fanów za pomocą innowacyjnych, inspirujących programów zgodnych z duchem olimpijskim. Pracujemy wspólnie, aby promować sport oraz przekonywać dzieci na całym świecie do prowadzenia zrównoważonego, aktywnego trybu życia".

Z programu McDonald's Champions of Play w ramach igrzysk olimpijskich skorzystać mogą rodziny na całym świecie poprzez:

- Stronę internetową, na której znajdują się informacje na temat zrównoważonego żywienia, zabawne fakty oraz rozmaite wyzwania;

- Zaangażowanie cyfrowe - umożliwiające wszystkim dzieciom śledzenie swojej aktywności fizycznej za pomocą internetu;

- Specjalne opakowania Happy Meal, na których znajdują się informacje i wskazówki na temat zrównoważonej diety i dobrej zabawy.

Ambasador programu, Dara Torres, powiedziała: "Chcę wprowadzić pozytywne zmiany w życiu dzieci i całych rodzin, więc jest dla mnie naturalne, że chcę dołączyć do McDonald's dziś i w przyszłości, aby w ten sposób przyczynić się do szczęścia i aktywności wśród dzieci. Wspólnie, za pomocą nowego programu McDonald's Champions of Play w ramach igrzysk olimpijskich, możemy dotrzeć do milionów ludzi, aby przekonać ich o zaletach wyboru zrównoważonego odżywiania oraz zabawy dla dzieci na całym świecie".

McDonald's producentem żywności wysokiej jakości na igrzyskach olimpijskich

Jako oficjalna restauracja igrzysk olimpijskich, McDonald's jest jedynym markowym detalicznym dostawcą usług gastronomicznych, żywiącym sportowców. McDonald's będzie prowadził 4 restauracje: w wiosce olimpijskiej, w Głównym Centrum Prasowym oraz dwie restauracje przeznaczone dla widzów w Parku Olimpijskim - jedna z nich będzie największą wolnostojącą restauracją na świecie.

W ofercie McDonald's znajdą się zarówno znajome już klientom przysmaki, jak i popularne pozycje z Wielkiej Brytanii. Aby promować związki pomiędzy igrzyskami i rodzinami, McDonald's będzie serwował zestaw Happy Meal(R) w restauracjach na terenie olimpiady po raz pierwszy z uwzględnieniem wariantów owocowych, warzywnych i nabiałowych.

"Konkurencja na poziomie olimpijskim wynika z tysięcy godzin wyrzeczeń sportowców na wielu polach, w tym odżywiania. Posiadanie dostępu do znanej już żywności wysokiej jakości w wiosce sportowców może wspomóc odnoszenie sukcesów przez naszych sportowców na igrzyskach - mówi dr Nanna Meyer, dietetyczka, specjalistka posiadająca certyfikat w dziedzinie dietetyki sportowej, członek Komitetu Olimpijskiego Stanów Zjednoczonych (http://www.teamusa.org), starszy dietetyk sportowy. - Jeśli chodzi o żywność, sportowcy uwielbiają mieć wybór. To wspaniale, że McDonald's oferuje cały wachlarz zrównoważonych zestawów, które z łatwością wpasowują się w schematy żywieniowe sportowców w każdym wieku oraz o różnych potrzebach fizycznych".

Program "Otwarte gospodarstwa McDonald's" w Zjednoczonym Królestwie

Wypełniając swoje zobowiązanie dostarczania żywności wysokiej jakości, McDonald's UK (http://www.mcdonalds.co.uk) otworzyło swoje drzwi (http://www.mcdonalds.co.uk/openfarms) dla klientów i mediów, aby mogli oni obejrzeć niektóre z 17 500 brytyjskich i irlandzkich gospodarstw, które zapewniają wysoką jakość żywności znajdującej się w menu brytyjskiego McDonald's i będą dostarczać składniki na Igrzyska Olimpijskie 2012 w Londynie.

"Dzięki otwarciu naszego łańcucha dostaw, każdy może zobaczyć, jak wysokiej jakości są składniki, które tworzą nasze menu - od wołowiny aż po sałatę i ziemniaki - mówi Jill McDonald, dyrektor generalny McDonald's UK. - Wspieramy gospodarstwa, które codziennie dostarczają żywność do naszych restauracji na terenie całej Wielkiej Brytanii i których dostawy pozwolą nam na zorganizowanie podczas igrzysk czterech restauracji olimpijskich".

McDonald's Olympic Champion Crew Team - największy zespół w historii olimpiady

W restauracjach obsługujących olimpiadę pracować będzie załoga złożona z najlepszych pracowników i kierowników McDonald's. W przyszłym roku, McDonald's wyselekcjonuje 2 000 najlepszych pracowników restauracji z terenu Zjednoczonego Królestwa i całego świata - największy zespół olimpijski, jaki kiedykolwiek zgromadzono - aby obsługiwali oni najlepszych na świecie sportowców, trenerów, widzów, przedstawicieli mediów i władz na igrzyskach. Ci ambasadorzy marki będą mieli możliwość spotkania sportowców olimpijskich, wzięcia udziału we własnych zawodach w Królewskich Parkach, odwiedzenia ciekawych miejsc Londynu i poznania ludzi z całego świata.

Historia zaangażowania McDonald's w igrzyska olimpijskie

Firma McDonald's jest zaangażowana w ruch olimpijski od 1968 roku, kiedy to dostarczała drogą lotniczą hamburgery dla tęskniących za amerykańskim jedzeniem sportowców z USA, uczestniczących w Olimpiadzie w Grenoble, we Francji. Od tamtego czasu firma oferuje swoje menu dające ogromny wybór i różnorodność milionom sportowców, trenerów, ich rodzinom i fanom, co będzie również czynić w Londynie. Igrzyska Olimpijskie 2012 w Londynie to dziewiąte z rzędu igrzyska McDonald's w roli oficjalnej restauracji igrzysk olimpijskich i jedynego markowego dostawcy detalicznego żywności dla sportowców.

Informacje o McDonald's

McDonald's jest czołową na świecie firmą branży gastronomicznej, posiadającą ponad 32 000 restauracji obsługujących codziennie ponad 64 miliony klientów w 117 krajach. Ponad 80% restauracji McDonald's na całym świecie należy i są kierowane przez niezależnych lokalnych przedsiębiorców. Aby dowiedzieć się więcej o firmie, należy wejść na stronę internetową: http://www.aboutmcdonalds.com lub na Facebooku (http://www.facebook.com/mcdonaldscorp) czy Twitterze (http://www.twitter.com/mcdonaldscorp). Aby uzyskać dostęp do centrum informacji olimpijskiej McDonald's, należy wejść na stronę dot. centralnych mediów: http://www.aboutmcdonalds.com/mcd/media_center.html.

Publikacja internetowa na temat olimpijskiego programu McDonald's w Londynie 2012 znajduje się na stronie: http://www.aboutmcdonalds.com/epk/2012LondonOlympicGames.