Zlecone: Organizacje postępowych katolików z całego świata nawołują polski parlament do zachowania legalności aborcji

01.08.2011, 13:00aktualizacja: 01.08.2011, 13:00

WARSZAWA, Polska, 1 sierpnia 2011 r. /PRNewswire/ - Organizacje postępowych katolików z całego świata wystosowały dzisiaj list do polskiego parlamentu nawołujący parlamentarzystów do zapewnienia dostępności aborcji dla kobiet w Polsce. List wyraża obawy dotyczące konsekwencji, jakie proponowane ostatnio ograniczenia miałyby dla zdrowia polskich kobiet. List podkreśla również szeroko rozpowszechnione wśród katolików poparcie dla praw kobiety do świadczeń zdrowotnych związanych z rozrodczością, w tym do aborcji - w oparciu o sprawiedliwość społeczną i poszanowanie dla sumienia kobiety.

We wrześniu ma odbyć się debata nad projektem ustawy, która - jeśli zostanie uchwalona - wprowadzi całkowity zakaz aborcji, nawet w przypadkach, w których istnieje zagrożenie dla zdrowia kobiety. Liczne badania wykazały, że zakaz aborcji nie prowadzi do zaprzestania jej praktykowania, lecz wręcz naraża życie kobiet - zwłaszcza życie kobiet ubogich. List zajął wyraźne stanowisko przeciw uznaniu aborcji, bez względu na okoliczności, za przestępstwo - domagając się, by polski parlament zaniechał starań o dalsze ograniczenia dostępu do niej dla kobiet, które jej potrzebują.

Cytując list, Jon O'Brien, prezes organizacji Catholics for Choice, powiedział: "Jako katolicy nie możemy ze spokojnym sumieniem odwrócić się od kobiet, które dokonują trudnego wyboru usunięcia ciąży, ani nie możemy ignorować cierpienia spowodowanego przez polityczne decyzje utrudniające kobietom dokonanie tego w bezpiecznych warunkach. Nauczanie kościoła, tradycja i podstawowe zasady katolicyzmu pozostawiają przestrzeń umożliwiającą poparcie stanowiska bardziej liberalnego w sprawie aborcji niż całkowicie bezkompromisowego". Organizacja Catholics for Choice zbierała podpisy organizacji reprezentujących katolików w jedenastu krajach obydwu Ameryk i Europy.

Anka Grzywacz, Polka reprezentująca organizację Catholics for Choice, stwierdziła, że "całkowity zakaz prawdopodobnie miałby druzgocący wpływ na polskie kobiety i społeczeństwo. Katolicy mogą ze spokojnym sumieniem popierać - i popierają - dostęp do aborcji. Namawiam członków Sejmu, by odrzucili propozycje, które prowadzą do dalszych ograniczeń naszego dostępu do pełnego zakresu opieki zdrowotnej, której potrzebujemy i na którą zasługujemy".

Kopię całego listu w języku angielskim, hiszpańskim i polskim można znaleźć na naszej stronie http://www.catholicsforchoice.org.

Organizacja Catholics for Choice kształtuje i promuje etykę seksualną i rozrodczą opartą na sprawiedliwości, odzwierciedlającą zaangażowanie w sprawy dobrobytu kobiet oraz szanuje i aprobuje prawo kobiet i mężczyzn do podejmowania własnych decyzji moralnych dotyczących ich życia.

Źródło: Catholics for Choice

KONTAKT: