Zlecone: HEUTHES podnosi niezawodność chmury obliczeniowej (Cloud Computing)

08.09.2011, 13:06aktualizacja: 08.09.2011, 13:06

Firma HEUTHES opracowała nową wersję serwera HDB, rozbudowując go o zaawansowaną technologię informatyczną Redundance HDB (RHDB), która w inteligentny sposób zwiększa niezawodność przetwarzania w chmurze obliczeniowej.

Serwer aplikacyjny HDB wykorzystywany przez systemy chmurowe HEUTHES ma wbudowany mechanizm skalowalności i równoważenia obciążenia na wielu komputerach (ang. Load Balancing). Jest to związane z koniecznością rozwiązywania szeregu problemów dotyczących niezawodności. W tradycyjnym modelu, gdy jeden z serwerów wyłączy się, jest zastępowany utrzymywanym stale w gotowości redundantnym serwerem zapasowym (lustrzanym). Technika ta dobrze sprawdza się przy małej ilości komputerów. W chmurze obliczeniowej gdzie serwery wirtualne pracują na dużej liczbie serwerów fizycznych z pomocą przychodzi RHDB. W sytuacji awaryjnej obciążenie wyłączonego serwera aplikacyjnego jest dynamicznie teleportowane do już działających serwerów, które zwiększają tylko ilość obsługiwanych wątków i użytkowników. RHDB nadaje tym samym serwerom cechy instynktu samozachowawczego.

Dzięki RHDB nie jest potrzebne kosztowne i pracochłonne utrzymywanie serwerów w trybie gotowości (ang. Stand-by), ani wprowadzanie skomplikowanych konfiguracji chmurowych. Wystarczy, że pracujące serwery posiadają odpowiedni zapas mocy obliczeniowych. Rozwiązanie to niweluje znane zjawisko awaryjności urządzeń zapasowych, które utrzymywane przez długi czas w trybie gotowości i rzadko testowane, czasami nie są zdolne do pracy w przypadku rzeczywistego wystąpienia uszkodzenia urządzenia głównego. Dzięki RHDB nie ma takiego problemu, gdyż układ serwerów jest stale w stanie pracy. HEUTHES szacuje, że zastosowanie tego rozwiązania w połączeniu z technologią R2O spowoduje zwiększenie niezawodności o rząd wielkości.

Firma w ostatnim czasie pracuje intensywnie nad zagadnieniami niezawodności i wydajności rozwiązań chmurowych. Ukoronowaniem tych działań jest opracowanie w ciągu ostatnich 2 lat szeregu technologii:

- R2O,

- Unsystor,

- HDB Cloud Monitor,

- JQS,

- Proaperman,

- Virtual Live Backup.

Wszystkie one są częścią technologii Client-Web-Server, rozwijanej od połowy lat 90-tych XX w., która pracuje w bankach PEKAO SA, GBW SA, DnB NORD POLSKA SA, BGŻ SA i MR BANK SA i w wielu firmach.

W tej chwili HEUTHES wdraża stopniowo RHDB w Ośrodku obliczeniowym ISOF. Jego pełne wprowadzenie przewidziano na IV kw. br. Dalsze prace obejmą przeniesienie tej technologii do bankowych rozwiązań chmurowych, systemów GRYFCARD i MULTICENTAUR.

Więcej informacji na stronie http://www.isof.pl

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 08.09.2011, 13:06
Źródło informacji PAP