Zlecone: Oddział ds. nieruchomości Auragenix NV finalizuje umowę kupna 14 obiektów handlowych na terenie Polski

13.09.2011, 16:07aktualizacja: 13.09.2011, 16:07

AMSTERDAM - (BUSINESS WIRE) - Spółka Auragenix N.V. (www.auragenix.com) w dniu dzisiejszym poinformowała, że jej polski oddział, Auragen Real Estate Sp. z o.o., zawarł z poznańskim deweloperem Switalski & Sons SA wiążącą umowę o zakup 14 nowych oraz już istniejących sklepów spożywczych sieci Biedronka, zlokalizowanych w różnych miejscowościach na terytorium Polski. Szacuje się, że transakcja będzie warta ponad 110 mln PLN (równowartość 27,5 mln EUR). Według planu wszystkie obiekty realizowane przez firmę Switalski & Sons SA, które objęte są przedmiotową umową, zostaną ukończone (w przypadku nieruchomości będących jeszcze w budowie) i dołączą do portfela Auragen do końca drugiego kwartału 2012 roku.

Transakcja ze spółką Switalski & Sons SA powiększy rozmiar portfela sklepów Biedronka w rękach Auragen do 25 obiektów. Co więcej, zeszłej jesieni spółka zawarła także z innym polskim deweloperem umowę kupna, przewidującą nabycie kolejnych 11 nowowybudowanych Biedronek. W ramach tego kontraktu przejęto do tej pory dwie spośród przewidzianych w nim nieruchomości, zlokalizowane w południowej Polsce - jedną w Dobrodzieniu i jedną w Wodzisławiu Śląskim.

Paul Kusmierz, wicedyrektor zarządzający, wyjaśnia: "Zamierzamy kontynuować zdecydowane działania w ramach przejmowania obiektów handlowych o małej do średniej kapitalizacji na terenie Polski. We właściwym czasie przyjrzymy się możliwościom nabycia aktywów w całym regionie Europy Środkowej. W chwili obecnej skupiamy się jednak na nadzwyczaj atrakcyjnych okolicznościach, sprzyjających rozwojowi naszego programu konsolidacji na rynku krajowym". Następnie dyrektor Kusmierz dodaje: "Nasze zainteresowanie przejmowaniem kolejnych sklepów spożywczych sieci "Biedronka", których właścicielem i operatorem jest portugalskie przedsiębiorstwo branży spożywczej Jeronimo Martins, wynika z ogromnego sukcesu, jaki ta sieć handlowa nieustannie odnosi na polskim rynku. Jeronimo Martins plasuje się wśród największych sieci handlu detalicznego artykułami spożywczymi w całej Europie. Portfel obiektów zrealizowanych przez tę firmę na terytorium Polski obejmuje około 1 500 sklepów".

Auragenix NV jest przedsiębiorstwem zajmującym się zarządzaniem inwestycjami oraz budową portfela nieruchomości z siedzibą w Amsterdamie. Spółka zależna o nazwie Auragen Real Estate Sp. z o.o. została przejęta przez firmę w roku 2010 i - za jej pośrednictwem - zamierza dołączyć do grona posiadaczy największych portfeli nieruchomości o małej do średniej kapitalizacji w Europie Środkowej.

Akcje Auragenix N.V. znajdują się w obrocie na rynku otwartym giełdy papierów wartościowych we Frankfurcie. Oferta publiczna akcji firmy Auragenix nie została przeprowadzona w związku z wprowadzeniem akcji spółki na rynek otwarty giełdy we Frankfurcie.

KONTAKT:

Auragenix N.V.