Zlecone: Korporacje Fluor i GE Hitachi Nuclear Energy podpisały porozumienie w sprawie zbudowania nowej elektrowni jądrowej w Polsce

15.09.2011, 15:22aktualizacja: 15.09.2011, 15:22

IRVING w stanie Teksas & LONDYN - (BUSINESS WIRE)( http://www.businesswire.com/portal/site/home/) - Korporacja Fluor (NYSE: FLR) ogłosiła w dniu dzisiejszym, że podpisała porozumienie z GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) jako partner GEH w kwestiach związanych z projektowaniem, kompletacją dostaw i zarządzaniem budowami (EPC) w celu wdrożenia nowych projektów jądrowych w Polsce. Konsorcjum posiada wspaniały obszar do realizacji projektu w Polsce, który w pełni spełni oczekiwania nowej budowy. Korporacja Flour istnieje w Polsce od 1995r., pracuje w niej prawie 300 inżynierów oraz techników. Firma GE posiada ponad 10 tysięcy lokalnych pracowników.

Polska Grupa Energetyczna S.A. (PGE) oficjalnie rozpocznie przetarg dotyczący wyboru dostawcy 22 września w Warszawie. PGE ma nadzieję dokonać wyboru dostawców w połowie 2013 roku oraz wyznaczyła rok 2020 jako datę uruchomienia pierwszej elektrowni jądrowej.

"Konsorcja Flour i GEH dostarczą PGE technologię o światowym standardzie oraz bezpieczny i sprawny program EPC - powiedział Dave Dunning, prezes Grupy Flour. - Od ponad 60 lat, Fluor dostarcza usługi jądrowe dla tej branży, łącznie z projektem oraz pomocą przy budowie 23 elektrowni oraz ponad 90 milionów godzin zrealizowanych usług na rzecz jądrowych".

"Wierzymy, że to międzykorporacyjne porozumienie między dwoma liderami branży zapewni kompleksowe rozwiązanie dla nowych klientów elektrowni jądrowej w Polsce oraz da inne lokalne możliwości - powiedział Chris Tye, starszy wiceprezes działu nuklearnego korporacji Flour. - Jako długoletni lider EPC, oddział Flour w Gliwicach odnosi sukcesy w realizowaniu trudnych projektów od ponad 65 lat, przez co konsorcjum to ugruntowało swoją pozycję w kwestii rozwoju nowych projektów jądrowych".

"Pięćdziesiąt lat doświadczenia w pracy z energią jądrową w połączeniu ze zmysłem korporacji Flour do inżynierii oraz budowy, pozwolą nam zapewnić kompleksowe rozwiązanie oraz konkurencyjna ofertę dla PGE - powiedział Danny Roderick, starszy wiceprezes ds. nowych projektów elektrowni jądrowych dla GEH. - Niezmiernie cieszymy się z projektu współpracy z Flour w sprawie budowy elektrowni w Polsce, a także w przyszłości wdrażania nowych programów".

GEH jest czołowym projektantem technologii i usług związanych z reaktorami wodnymi wrzącymi (BWR) na całym świecie.

Informacje o GE Hitachi Nuclear Energy

Z siedzibą w Wilmington, w stanie Karolina Północna, GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) jest światowym liderem w dostarczaniu złożonych reaktorów i usług związanych z energią jądrową. GEH, założona w czerwcu 2007roku przez GE i Hitachi, które wspólnie dostarczają usługi dla sektora energii jądrowej na całym świecie. Porozumienie tych korporacji służy jednej strategicznej wizji w budowaniu szerszej gamy rozwiązań, rozszerzając tym samym możliwości nowego reaktora oraz oferowanych usług. Koalicja tych firm oferuje klientom na całym świecie światową, wiodącą technologię niezbędną dla efektywnego polepszenia funkcjonalności pracy reaktora, produkcję energii, oraz bezpieczeństwo.

Informacje o Korporacji Fluor

Korporacja Fluor Corporation (NYSE: FLR) zajmuje się projektowaniem, budową oraz utrzymywaniem wielu najbardziej złożonych i skomplikowanych projektów na świecie. Dzięki swojej światowej siatce biur na sześciu kontynentach, Fluor dostarcza kompleksowych możliwości oraz światowej klasy doświadczenie w zakresie inżynierii, zaopatrzenia, budowy, zlecania, działalności, obsługi technicznej oraz zarządzania projektami. Flour, z siedzibą w Irving w stanie Teksas, figuruje w rankingu FORTUNE 200, a jej dochód wyniósł 20,8 mld USD w 2010.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.fluor.com

KONTAKT:

Korporacja Fluor