Zlecone: W ramach serii koncertów "American Express(R) Unstaged" w Madrycie wystąpi grupa Coldplay, siedmiokrotny zdobywca nagrody Grammy (R) - transmisja na żywo w ramach wydarzenia VEVO na YouTube

07.10.2011, 13:33aktualizacja: 07.10.2011, 13:33

Jedyny w swoim rodzaju występ w ramach serii "American Express Unstaged" zaznacza pierwsze w historii międzynarodowe wydarzenie VEVO emitowane na YouTube. Wydarzenie wyreżyserowane przez Antona Corbijna zostanie wyemitowane na żywo na całym świecie 26 października.

NOWY JORK - (BUSINESS WIRE) - American Express, we współpracy z VEVO i YouTube, ogłosił dzisiaj, że Coldplay - zespół rockowy o międzynarodowej sławie, wielokrotnie nagradzany Grammy (R) - będzie najnowszym wykonawcą w popularnej serii koncertów na żywo "American Express Unstaged". Występ będzie nadawany na żywo na całym świecie z jednej z najsłynniejszych scen w Hiszpanii - Plaza de Toros de Las Ventas w Madrycie - o 16:00 czasu wschodniego / 13:00 czasu pacyficznego w środę, 26 października, na stronie http://www.youtube.com/coldplayVEVO, będzie także dostępny na urządzeniach mobilnych za pośrednictwem aplikacji VEVO i YouTube na iPhone, iPod touch, iPad i w systemie Android. To globalne wydarzenie nastąpi zaledwie dwa dni po pojawieniu się w sklepach piątego, uznanego przez krytyków albumu studyjnego grupy Coldplay, zatytułowanego MYLO XYLOTO (Capitol Records).

"American Express Unstaged" łączy popularnych i legendarnych artystów muzycznych z uznanymi reżyserami filmowymi. Coldplay będzie współpracować z nagradzanym reżyserem i docenianym fotografem Antonem Corbijnem ("Amerykanin", "Control"). Znany z mistrzowskiego zastosowania czerni i bieli oraz uderzającego sposobu przedstawiania rzeczywistości, Corbijn został wybrany, aby zapewnić fanom oszałamiające pod względem wizualnym widowisko w formacie cyfrowym oraz oddać atmosferę tego niezwykłego miejsca. Będzie to szósta edycja serii koncertów "American Express Unstaged" oraz pierwszy występ odbywający się poza Stanami Zjednoczonymi. W programie do tej pory udział wzięli tacy uznani muzycy i zespoły, jak Arcade Fire, John Legend & The Roots, Sugarland, Duran Duran oraz My Morning Jacket.

Wokalista zespołu, Chris Martin, przebywający wraz z zespołem w Afryce Południowej, gdzie bilety na koncerty Coldplay w Kapsztadzie i Johannesburgu są już wyprzedane, oraz gdzie grupa przygotowuje się do występu w ramach "American Express Unstaged", powiedział: "Anton Corbijn jest dla nas od dawna wielkim autorytetem, więc jesteśmy zachwyceni, że nasz koncert zostanie wyemitowany zgodnie z jego wizją. Nie możemy doczekać się dzielenia tego doświadczenia z nim oraz ze wszystkimi naszymi fanami, oglądającymi "American Express Unstaged" na całym świecie. To będzie wielkie wydarzenie".

Od dzisiaj osoby posiadające kartę członkowską American Express oraz wielbiciele muzyki mogą uzyskać dostęp do podglądu funkcji cyfrowych oraz niepowtarzalnych treści - które jeszcze bardziej zacierają granicę pomiędzy oglądaniem koncertu w domu i na żywo - na stronie http://www.youtube.com/coldplayVEVO, łącznie z udostępnionym na wyłączność trailerem "American Express Unstaged". Bilety na koncert, który odbędzie się 26 października na Plaza de Toros de Las Ventas w Madrycie, są już dostępne dla posiadaczy kart członkowskich American Express w ramach wyjątkowej przedsprzedaży, która zostanie uruchomiona 7 października o 9:00 czasu środkowoeuropejskiego letniego na stronie http://www.Ticketmaster.es. Bilety będą również dostępne dla wszystkich fanów od 10 października, od godz.10:00 czasu środkowoeuropejskiego letniego, na stronie http://www.Ticketmaster.es.

Fani grupy Coldplay będą mieli szansę wielokrotnie obejrzeć specjalną retransmisję występu "American Express Unstaged" - retransmisja będzie dostępna przez całą noc, natychmiast po emisji na żywo, na stronie http://www.youtube.com/coldplayVEVO. Po retransmisji, całość koncertu będzie można również obejrzeć w ograniczonym, 48-godzinnym oknie za pośrednictwem usługi na żądanie.

Informacje o Coldplay i ich nadchodzącym albumie MYLO XYLOTO

Album MYLO XYLOTO został nagrany w Londynie, a jego producentami są Markus Dravs (Arcade Fire, Bjork, Mumford and Sons), Daniel Green oraz Rik Simpson. Album zawiera dodatkowy, przesycony unikalnym stylem utwór autorstwa Briana Eno (U2, David Bowie). Zespół Coldplay - który tworzą: Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion i Chris Martin - sprzedał na całym świecie ponad 50 milionów płyt i zdobył liczne nagrody, w tym 7 statuetek GRAMMY(R), sześć nagród Brit Awards i cztery MTV Video Music Awards. Poprzedni album zespołu, Viva La Vida z 2008 roku, zajmował pierwsze miejsca w 36 krajach, włączając Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię.

Informacje o "American Express Unstaged"

Koncert Coldplay, który odbędzie się 26 października, stanowi szóstą część innowacyjnego cyklu koncertów "American Express Unstaged", który rozpoczął się latem 2010 roku we współpracy z VEVO i YouTube. Przenosząc oglądanie koncertów na żywo oraz w domu na zupełnie nowy poziom, "American Express Unstaged" prezentuje występy kilku z najbardziej znaczących artystów przemysłu muzycznego w historycznych miejscach, zlecając jednocześnie najbardziej wpływowym filmowcom dzisiejszych czasów wyreżyserowanie transmisji na żywo. "American Express Unstaged" wykorzystuje również media cyfrowe i społecznościowe, aby w nieoczekiwany sposób połączyć publiczność internetową z koncertami na żywo. Występy wszystkich pięciu artystów "American Express Unstaged" obejrzało przez Internet ponad 40 milionów użytkowników.

Informacje o American Express

American Express jest firmą świadczącą usługi na całym świecie, oferującą klientom dostęp do produktów, opinii i doświadczeń, które wzbogacają ich życie i kreują sukcesy zawodowe. Więcej informacji o firmie znajduje się pod adresem https://www.americanexpress.com/. Dołącz także do nas na http://www.facebook.com/americanexpress, https://foursquare.com/americanexpress, http://www.linkedin.com/company/american-express, http://twitter.com/#!/americanexpress oraz http://www.youtube.com/americanexpress.

Informacje o VEVO

VEVO (http://comingsoon.vevo.com/) jest światowym liderem w dziedzinie platform oferujących wysokiej jakości wideoklipy oraz rozrywkę, posiadającym biura w Nowym Jorku, Londynie, Los Angeles, Chicago, Detroit i San Francisco. VEVO dostępne jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Zjednoczonym Królestwie poprzez VEVO.com, aplikacje telefonów i tabletów (iPhone, iPod Touch, iPad, Android, Windows Phone 7, BlackBerry PlayBook), Connected Television (Google TV, Boxee) oraz instalowane przez użytkownika programy do odtwarzania filmów wideo. VEVO zapewnia platformę dla muzycznych filmów wideo na stronach artystów na Facebooku, a także rozpowszechnia swoje usługi wśród dziesiątek portali internetowych, w tym AOL, BET, CBS, Interactive Music Group (włączając Last.fm i MP3.com), Fuse.tv oraz Univision. Co więcej, poprzez specjalne partnerstwo z YouTube, VEVO jest dostępne w ponad 200 krajach, powiększając zasięg platformy na całym świecie.

Informacje o YouTube

YouTube jest najpopularniejszym na świecie serwisem internetowym z filmami wideo, pozwalającym milionom ludzi odkrywać, oglądać i dzielić się oryginalnie nakręconymi filmami. Naszą misją jest umożliwienie Wam odkrywania i kształtowania świata poprzez filmy wideo. YouTube zapewnia forum, na którym ludzie się łączą, informują i inspirują innych na całym świecie, działa także jako platforma dystrybucyjna dla oryginalnych twórców oraz małych i dużych ogłoszeniodawców. YouTube, LLC ma siedzibę w San Bruno w Kalifornii i jest jednostką Google Inc.

KONTAKT:

PMK-BNC