Zlecone: Materiały cierne dla transportu szynowego

07.10.2011, 12:00aktualizacja: 07.10.2011, 12:00

TMD Friction na targach TRAKO 2011

Leverkusen (Niemcy)/Gdańsk, 7 października 2011 r. - TMD Friction opracowuje i produkuje pod marką Cosid materiały cierne dla przemysłu i transportu szynowego. Na rosnącą specjalizację w transporcie szynowym producent materiałów ciernych reaguje innowacyjnymi rozwiązaniami, dopasowanymi do zastosowań. Na targach TRAKO 2011, odbywających się w dniach 11 - 14 października w Gdańsku, Polska, przedsiębiorstwo TMD Friction reprezentowane jest na wspólnym stoisku zorganizowanym we współpracy z Wirtschaftsforderung Sachsen GmbH (spółka z o.o. ds. promocji gospodarczej Saksonii), Izbą Przemysłowo-Handlową w Dreźnie i Verbundinitiative Bahntechnik Sachsen (BTS) (stowarzyszenie przedsiębiorstw techniki kolejnictwa Saksonii) (hala 4A, stoisko 29).

Na TRAKO 2011 TMD Friction prezentuje swoje portfolio okładzin ciernych w branży transportu szynowego. Paleta produktów obejmuje okładziny dla hamulców tarczowych i obsady dla pociągów metra, komunikacji lokalnej, regionalnej i dalekobieżnej oraz transportu towarowego. Okładziny cierne i obsady firmy TMD Friction dla pociągów metra i komunikacji lokalnej odznaczają się niezawodnym hamowaniem i dużym komfortem. W transporcie towarowym i osobowym na całym świecie stosowane są zespolone okładziny hamulcowe Cosid. Z organiczną okładziną cierną Cosid 828 TMD Friction ma w portfolio okładzinę dopuszczoną do 200 km/h dla wszystkich dalekobieżnych pociągów europejskich zgodnie z instrukcją UIC. Zaletą okładzin Cosid 804 do metra są ich wyważone właściwości, aż po maksymalne obciążenia termiczne w pociągach metra. Natomiast okładzina Cosid 818 okazała się bardzo dobrą okładziną uniwersalną dla hamulców tramwajowych i uzupełnia obszerną ofertę okładzin Cosid dla tych pojazdów.

Na zlecenie Federalnego Ministerstwa Gospodarki i Technologii (BMWi) TMD Friction prowadzi intensywne prace rozwojowe nad opracowaniem obsad z materiałów zespolonych dla pociągów towarowych, które potrafiłyby zredukować poziom dźwięku o wartość do 10 dB w porównaniu z typowymi obsadami z szarego żeliwa. Oprócz zmniejszenia hałasu, TMD Friction zwraca uwagę na rozwój i specjalizację w branży transportu szynowego z efektywnością i minimalizacją kosztów cyklu życia produktu.

"Polska jako siódma co do wielkości gospodarka narodowa w EU jest dla TMD Friction ważnym partnerem gospodarczym, szczególnie także w branży transportu szynowego. Już dzisiaj TMD Friction jest dostawcą różnych polskich operatorów kolejowych" - mówi dr Roman Milczarek, wiceprezes Strategic Business Development w TMD Friction.

Różne prędkości maksymalne, a także różny stan pojazdów i torów wymagają indywidualnych rozwiązań w transporcie kolejowym. Dzięki doświadczonemu zespołowi rozwojowemu i własnej mieszalni TMD Friction może opracowywać i wytwarzać produkty odpowiadające konkretnym zastosowaniom. Elastyczne procesy produkcji umożliwiają produkcję małych partii i rozwiązania dopasowane do zastosowań, zarówno dla pojedynczych produktów, jak i ich serii. Zautomatyzowane procesy mieszania, nowoczesne urządzenia produkcyjne oraz urządzenia testujące i sprawdzające zapewniają niezmiennie wysoką jakość produktów Cosid, co umożliwia spełnienie wysokich wymogów ekologicznych i jakościowych, stawianych podzespołowi krytycznemu dla bezpieczeństwa.

TRAKO są największymi i najbardziej renomowanymi targami kolejowymi w Polsce oraz w Europie Centralnej i Wschodniej. Co dwa lata krajowi i międzynarodowi wystawcy prezentują tu najnowsze rozwiązania techniczne. Partnerem są Polskie Koleje Państwowe (PKP S.A.). TMD Friction wystawia na TRAKO 2011 w hali 4A, stoisko 29.

Informacje o TMD Friction

TMD Friction jest wiodącym w świecie producentem okładzin hamulcowych dla przemysłu samochodowego i branży hamulcowej. Do portfolio produktów zaliczają się obok okładzin hamulcowych do hamulców tarczowych i bębnowych samochodów osobowych oraz pojazdów użytkowych także okładziny hamulcowe dla sportu motorowego oraz materiały cierne dla przemysłu i transportu kolejowego. TMD Friction zaopatruje światowy rynek części zamiennych produktami marek: Textar, Pagid, Mintex, Don i Cobreq. Ponadto pod nazwą marki Cosid i Dynotherm TMD Friction opracowuje i produkuje okładziny cierne dla przemysłu i transportu kolejowego. Grupa TMD posiada zakłady w czterech lokalizacjach w Niemczech i dalsze Europie, USA, Brazylii, Meksyku, Chinach, Japonii i Afryce Południowej i zatrudnia ok. 4 800 pracowników na całym świecie. Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.tmdfriction.com.

Zdjęcie można pobrać ze strony: http://tmdfriction.com/en/press/press-portal

SBB passenger train_TMD-8890.jpg: Okładzina hamulcowa TMD Friction dla pociągów pasażerskich.

Brake block_TMD-8902.jpg: Obsada wkładki ciernej TMD Friction do wyposażenia metra.

KONTAKT:

TMD Friction Gruppe S.A.