Zlecone: Firma Kinetics Holding GmbH nabyła Kinetic Systems, Inc.

09.01.2012, 14:27aktualizacja: 09.01.2012, 14:27

Firma Kinetic Systems, Inc. ("KSI") została zakupiona przez Kinetics Holding GmbH, Hobbach / Niemcy.

FREMONT, Kalifornia, 6 stycznia 2012 r. /PRNewswire/ - KSI zatrudnia obecnie ponad 500 pracowników i jest liderem na rynku w USA pod względem procesów systemowych o wysokim stopniu czystości dla różnych branż przemysłowych. KSI jest dobrze ulokowaną firmą ze strategicznymi oddziałami znajdującymi się w Kalifornii (Fremont i Irvine), Teksasie (Austin), Arizonie (Phoenix), Północnej Karolinie (Raleigh), Maryland (Frederick) i Maine (Portland). Spółka jest jednym z nielicznych krajowych graczy na rynku systemów mechanicznych o wysokim stopniu czystości w USA. KSI posiada niezrównany potencjał w prowadzeniu zarządzania programem, inżynierii, czynności wstępnych związanych z etapem poprzedzającym budowę, w modelowaniu informacji o budynku "BIM", wytwarzaniu, projektowaniu i produkcji urządzeń na zamówienie, instalacjach budowlanych, testowaniu i potwierdzaniu ważności oraz zarządzaniu wyposażeniem technicznym w złożonych mechanicznych procesach systemowych w zakresie elektroniki, technologii zaawansowanej, energii solarnej, biofarmaceutyce, biotechnologii, opiece zdrowia, uniwersytetach, rządzie, rynkach komercyjnych i przemyśle ogólnym. Klientami są wykonawcy, kierownicy budowy, właściciele i producenci elementów półprzewodzących z całego świata i lokalni, a także spółki działające w sektorach energii solarnej, biofarmaceutycznym i opieki zdrowotnej. Kinetics posiada również niezrównane umiejętności w dziedzinach centrów danych, laboratoriów badawczych, budowaniu i unowocześnianiu centrów. Przez ostatnie cztery dekady KSI zamontowało instalacje rurociągowe i sprzęt do produkcji, obróbki i dystrybucji gazów, chemikaliów, zaczynów i wody o wysokiej czystości razem z licznymi oraz różnorodnymi zaufanymi klientami.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120106/CL30120LOGO)

Nowy udziałowiec KSI, Kinetics Holding Gmbh, jest również spółką macierzystą dawnych firm KSI w Europie i Azji. Kineics Holding obsługuje wszystkie rynki europejskie, mając swoje zakłady produkcyjne w Hobbach i Dreźnie (Niemcy) oraz siedziby w Austrii i we Włoszech. Rynki azjatyckie są obsługiwane przez swoje filie oraz zaplecze produkcyjne w Malezji i Singapurze, a także przez filie w Chinach i Indiach. Region Bliskiego Wschodu jest obsługiwany przez siedziby w Arabii Saudyjskiej i Dubaju. Poza projektowaniem, inżynierią i instalacją, europejskie oraz azjatyckie działania oferują również szeroką gamę niestandardowych usług wewnętrznych w zakresie inżynierii i produkcji, najnowocześniejszy sprzęt dla systemów o wysokim poziomie czystości, a także usługi zarządzania wyposażeniem technicznym, w szczególności dostarczanie i dystrybucja gazów o wysokim stopniu czystości.

We wrześniu 2011 r. Quadriga Capital wykonał pierwszy krok w zmianie stanowiska Kinetics, kiedy razem z Kinetics Germany Gmbh nabyli międzynarodowe firmy od KSI. Następnie, na skutek synergii uzupełniających się informacji ofertowych, utworzonej współpracy i wspólnych klientów pomiędzy dwoma podmiotami, Kinetics Holding Gmbh zwrócił się do udziałowców KSI, aby sfinalizowali zmianę stanowiska spółek. Dochód KSI i Kinetics Germany Gmbh był w całości finansowany z zastosowaniem praw własności. KSI i Kinetics Holding nie mają żadnego długu. Udziałowcy zajęli następne środki, aby wesprzeć wzrost KSI i Kinetics Germany Gmbh na przestrzeni kolejnych lat.

Peter Maris, dyrektor generalny i prezes KSI od października 2010 r., kieruje europejskimi i azjatyckimi interesami od 2007 r., został wyznaczony na dyrektora generalnego oraz prezesa Kinetics Holding Gmb.

"Cieszymy się, że redefiniujemy profil swojej działalności jako światowy przedsiębiorca, będąc pod opieką jednego, nowego udziałowca - oświadczył Peter Maris, dyrektor generalny KSI. - KSI jest znowu międzynarodowym podmiotem o niezrównanych możliwościach - razem z naszymi kolegami z Europy, Bliskiego Wschodu i Azji możemy obsługiwać naszych klientów na rynku światowym. Na szczeblu państwowym będziemy dalej rozwijać zakres produktów i usług oferowanych naszym klientom przez KSI. Razem podmioty będą stawały się silniejsze, rozwiną się i będą nawzajem uzupełniać swój potencjał - nasze przełomowe rozwiązania i przewodnictwo w branży przemysłowej są naszymi kluczowymi czynnikami wyróżniającymi".

"Szybko zdaliśmy sobie sprawę, że pracownicy KSI posiadają duże doświadczenie w przemyśle i bardzo cenną wiedzę - dodaje dr Roland Egerer, przewodniczący zespołu doradców Kinetics Holding. - Jesteśmy zadowoleni, że należą oni do naszego portfolio i dołączyli do szeregów Kinetics Germany Gmbh - KSI. Teraz spółka, nie posiadając zadłużenia, jest dobrze usytuowana, aby rozwijać się i powrócić do pozycji wiodącego dostawcy rozwiązań w przemyśle obróbki mechanicznej".

Źródło: Kinetic Systems, Inc.

KONTAKT:

Kinetic Systems, Inc.