Zlecone: Zapadł wyrok w sprawie o podrabianie produktów marki mophie

31.01.2012, 14:00aktualizacja: 31.01.2012, 14:00

Sędzia federalny wydaje wyrok na korzyść firmy, skazując sprzedawcę podróbek

SANTA ANA, Kalifornia, 31 stycznia 2012 r. /PRNewswire/ - Wyrokiem sądu firmie mophie(R) z siedzibą w Kalifornii, producentowi mophie Juice Pack Plus(R) - wielokrotnie nagradzanej obudowy z baterią zewnętrzną do iPhone’a - przyznano odszkodowanie w wysokości 830 000 dolarów od mieszkanki Teksasu, która zajmowała się sprzedażą podrabianych modeli obudowy w Internecie.

(Logo:  http://photos.prnewswire.com/prnh/20110209/LA44927LOGO-b)

Sędzia okręgowy Stanów Zjednoczonych w Los Angeles, John F. Walter, zasądził odszkodowanie od Sidrah Qadeer z miejscowości Spring (Teksas) na rzecz mophie Inc w wysokości 830 000 dolarów i obciążył skazaną kosztami procesowymi. Sędzia Walter nakazał również Quadeer "bezzwłocznie zniszczenie" wszystkich posiadanych przez nią podróbek modeli marki mophie oraz zaniechanie sprzedaży tego typu produktów w przyszłości.

"Firma mophie traktuje fałszerstwa niezwykle poważnie, w związku z czym jesteśmy zadowoleni z wyroku, jaki zapadł w tej sprawie - powiedział dyrektor operacyjny mophie, Shawn Dougherty. - Nasza linia baterii zewnętrznych juice pack jest absolutnym liderem pod względem innowacji i udziału w rynku, będziemy więc kontynuować działania mające na celu ochronę produktów z tej linii oraz autoryzowanych dystrybutorów i sprzedawców przed wszelkimi działaniami o charakterze fałszerstwa. Wyrok wydany w tej sprawie powinien stanowić ostrzeżenie dla sprzedawców podróbek, gdyż firma mophie zamierza chronić swoje produkty i będzie ścigać oraz skarżyć fałszerzy".

Obudowę juice pack plus(R) firmy mophie Inc. można zakupić na stronie firmy w cenie 99,95 dolara. Jak wykazano w trakcie procesu, Sidrah Qadeer reklamowała oraz sprzedawała podrabiane obudowy z baterią w serwisie eBay. Detektyw zatrudniony przez mophie Inc. kupił taką podróbkę w czerwcu 2011 r. w cenie 59,99 dolara.

Informacje o mophie

Mophie, której siedziba znajduje się w Kalifornii, jest wielokrotnie nagradzaną firmą projektującą i produkującą inteligentne urządzenia i akcesoria do telefonów komórkowych. Dzięki swoim kreatywnym projektom i innowacyjnym rozwiązaniom, firma cieszy się popularnością i dużym uznaniem. Mophie zaprojektowała przenośną baterię juice pack, która jako pierwsza uzyskała oznaczenie "Works With iPhone" (Działa z iPhone’em) przyznane przez Apple Inc. Wszystkie produkty marki mophie zaprojektowano tak, aby wyjść naprzeciw rzeczywistym potrzebom konsumenckim i biznesowym oraz płynnie łączyć elementy z zakresu przemysłu, elektroniki, oprogramowania i aspektów artystycznych. Produkty marki mophie dostępne są w sklepach Apple, AT&T, Best Buy, Verizon oraz na http://www.mophie.com i http://www.amazon.com. Najświeższe wiadomości od mophie można śledzić w serwisach Twitter twitter.com/mophie i Facebook facebook.com/mophielovesyou.

Źródło: mophie

KONTAKT: