Zdrowie i styl życia

Zlecone: Pathway Genomics nowym członkiem American Clinical Laboratory Association

15.02.2012, 12:48aktualizacja: 15.02.2012, 12:48

SAN DIEGO - (BUSINESS WIRE) - Pathway Genomics, laboratorium badań genetycznych specjalizujące się w wykonywaniu badań genetycznych na reakcje organizmu na odżywianie i ćwiczenia, choroby dziedziczne, przepisane leki oraz podatność na choroby, zostało członkiem American Clinical Laboratory Association (Amerykańskie Stowarzyszenie Laboratoriów Klinicznych), w skrócie ACLA. Stowarzyszenie ACLA zostało utworzone w 1971 roku i jest wiodącą w branży grupą broniącą interesów laboratoriów w Agencji ds. Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych (ang. U.S. Food and Drug Administration, FDA) i Kongresie. Głównym celem ACLA jest kształtowanie świadomości publicznej odnośnie znaczenia usług laboratoryjnych w zapobieganiu i diagnozowaniu chorób oraz nadzorowaniu leczenia.

"Stowarzyszenie ACLA ma zaszczyt powitać laboratorium Pathway Genomics jako swojego najnowszego członka - powiedział Alan Mertz, prezes ACLA. - Pathway Genomics jest kolejnym laboratorium w naszym kraju, które przoduje w dziedzinie badań genetycznych oraz medycyny spersonalizowanej".

Firma, z siedzibą w San Diego, poza przyznaniem członkostwa w Stowarzyszeniu ACLA, otrzymała również niedawno akredytację Kolegium Amerykańskich Patologów (ang. College of American Pathologists, CAP), jak również Certyfikat Akredytacji od Ośrodków Usług Zdrowotnych Medicare i Medicaid (Centers for Medicare and Medicaid) Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, zgodnie z przepisami Clinical Laboratory Improvement Amendments (CLIA) z 1988 roku.

"ACLA jest organizacją kluczową w środowisku laboratoriów - mówi Jim Plante, założyciel oraz dyrektor generalny laboratorium Pathway. - Przyjęcie nas do grona członków wskazuje na znaczenie badań genetycznych oraz stanowi obietnicę spersonalizowanej opieki zdrowotnej".

W oparciu o próbki śliny pobrane od pacjentów, Pathway oferuje testy genetyczne na reakcje na leki, żywienie oraz ćwiczenia, choroby dziedziczne oraz ryzyko wystąpienia wielu innych chorób. Laboratorium Pathway tworzy ponad 40 specjalistów z dziedziny nauk ścisłych i medycyny - w tym lekarzy, genetyków molekularnych i doradców genetycznych - oraz rada naukowa.

Informacje o Pathway Genomics

Pathway Genomics jest właścicielem oraz prowadzi laboratorium badań genetycznych, które uzyskało akredytację Kolegium Amerykańskich Patologów (CAP), przyznaną zgodnie z przepisami CLIA z 1988 r. Ośrodków Usług Zdrowotnych Medicare i Medicaid (Centers for Medicare and Medicaid) Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, licencjonowaną przez stan Kalifornia. Firma wykorzystuje dostosowane do potrzeb pacjenta oraz przebadane naukowo technologie do badań genetycznych, w celu stworzenia spersonalizowanych raportów genetycznych, które wyszczególniają cały szereg chorób genetycznych, w tym informacje o predyspozycjach do chorób warunkowanych genami recesywnymi, metabolizmie żywieniowym oraz reakcji organizmu na ćwiczenia, przepisane leki oraz informacje odnośnie podatności na pewne choroby, takie jak choroby serca, cukrzyca typu 2 oraz nowotwory. Usługi Pathway są dostępne dla pacjentów za pośrednictwem ich lekarzy oraz wybranych programów zarządzania zdrowiem.

KONTAKT:

Pathway Genomics