Zlecone: Firma Citi rozważa możliwość objęcia obligacji rządowych RPA w indeksie World Government Bond Index

18.04.2012, 14:08aktualizacja: 18.04.2012, 14:08

NOWY JORK - (BUSINESS WIRE) - Firma Citi ogłasza, że indeks obligacji rządowych RPA kwalifikuje się do włączenia go do indeksu World Government Bond Index (WGBI). W kwietniu 2012 r. dla indeksu tego odnotowano wartości wskaźników, które spełniają wszystkie trzy wymogi WGBI: wielkość rynku obligacji, ryzyka kredytowego oraz brak barier wejścia na rynek.

Jeżeli rynek obligacji rządowych RPA podtrzyma ten profil również w maju i czerwcu 2012 r., wówczas stanie się pierwszym takim rynkiem w Afryce, który zostanie włączony do indeksu WGBI. Zwiększając liczbę niezależnych rynków ujętych w indeksie do 23, włączenie indeksu obligacji RPA nastąpi w październiku 2012 roku.

"Będzie to ważny krok naprzód w kierunku większego zróżnicowania danych ujmowanych w naszym indeksie - stwierdził Ernest Battifarano, dyrektor działu rozwoju i wytwarzania indeksów na świecie. - Inwestorzy, którzy dotychczas nie brali pod uwagę RPA w swoich decyzjach inwestycyjnych, teraz będą mieli szansę wejścia na ten interesujący i dynamicznie rozwijający się rynek".

W profilu indeksu na kwiecień 2012 r. dostępnych jest 11 rodzajów obligacji rządowych RPA o wartości rynkowej 88,34 miliarda USD. Prognozowana waga indeksu wynosi 0,44%.

Obecnie indeks The World Government Bond Index (WGBI) odzwierciedla łączną stopę zwrotu obligacji rządowych 22 krajów. Aby dany indeks mógł być włączony do WGBI, musi spełnić następujące wymogi: (1) minimalny poziom kapitalizacji rynkowej (50 miliardów USD, 40 miliardów EUR, 5 trylionów JPY), (2) rating kredytowy (krajowy rating długoterminowy S&P lub Moody's na poziomie A-/A3) oraz (3) brak barier wejścia na rynek. Indeks ten obejmuje zarówno obligacje rynków rozwiniętych, jak i wschodzących. Każde państwo będzie się kierowało własnymi kryteriami w zakresie kwot należnych za wykup obligacji, które zostaną ujęte w indeksie.

Citi, firma wiodąca na światowym rynku usług finansowych, posiada ok. 200 milionów rachunków klientów i prowadzi interesy w ponad 160 krajach i jurysdykcjach. Citi dostarcza osobom fizycznym, korporacjom, rządom oraz instytucjom szeroką gamę produktów i usług finansowych, w tym: bankowość detaliczną i kredyty dla osób fizycznych, firm i inwestorów, usługi maklerskie, obsługę transakcji oraz zarządzanie majątkiem.

Więcej informacji znajduje się na stronach: http://www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: http://www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: http://www.facebook.com/citi | LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/citi.

KONTAKT:

Citi