Zlecone: Rozpoczęto przyjmowanie zgłoszeń do konkursu dziennikarskiego "Writing for CEE" 2012

23.04.2012, 14:07aktualizacja: 23.04.2012, 14:07

Austriacka Agencja Prasowa (APA) oraz Bank Austria już po raz dziewiąty zapraszają do pisania o Europie.

Wiedeń, 23 kwietnia 2012 r. - Jak zwykle, dla najlepszego autora przewidziana jest nagroda w wysokości 5 000 euro. Do konkursu mogą zgłaszać swoje prace dziennikarze z całego kontynentu. Artykuły powinny nawiązywać do codziennego życia w krajach Europy, zarówno poruszać kwestie kultury i sztuki, jak i nadziei, problemów oraz marzeń Europejczyków. Powinny też w jakimś sensie promować zacieśnianie więzów pomiędzy krajami oraz walkę z wszelkimi odmianami uprzedzeń.

Prace dziennikarskie opublikowane po 1 sierpnia 2011 r. mogą być nadsyłane na konkurs do dnia 31 lipca 2012 roku. Przyjmowane będą materiały z dowolnego medium, wliczając transkrypty programów radiowych i telewizyjnych oraz artykuły internetowe. Zwycięzca konkursu zostanie ogłoszony przy okazji uroczystej ceremonii wręczania nagród, która odbędzie się w listopadzie 2012 r. w Wiedniu. Do przyjęcia materiału na konkurs wymagana jest treść artykułu w języku źródłowym, jego angielski przekład oraz CV autora. Wszelkie informacje na temat konkursu "Writing for CEE" oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie: http://www.apa.at/cee-award.

Organizatorzy konkursu szczególną uwagę przywiązują do faktu, że nagroda "Writing for CEE" w tym roku przyznawana jest już po raz dziewiąty, nie ogranicza się do krajów UE, lecz obejmuje problematykę całej Europy, ze szczególnym uwzględnieniem krajów Europy Środkowo-Wschodniej. "Zapraszamy do udziału każdego dziennikarza z Europy" - podkreślił Ambros Kindel, przewodniczący jury i szef działu zagranicznego Austriackiej Agencji Prasowej. Kindel dodaje, że jakkolwiek zgłoszenia muszą spełniać określone warunki formalne, to w konkursie nie ma w zasadzie ograniczeń ws. tematu.

W zeszłym roku nagrodę otrzymała słoweńska dziennikarka i fotograficzka, Meta Krese, za serię reportaży na temat warunków życia mniejszości cygańskiej w Słowenii. W marcu 2011 r., w słoweńskiej edycji magazynu National Geographic opublikowano jej krytyczny, lecz jednocześnie poruszający reportaż pod tytułem "U Romów z Dolnej Krainy", opatrzony intrygującymi zdjęciami Arnego Hodalica. Obecnie laureatka nagrody pisze dla kilku słoweńskich gazet i magazynów.

Honorowym gościem na zeszłorocznej gali był Hans-Dietrich Genscher, były minister spraw zagranicznych Niemiec. Mówił zarówno o wyzwaniach, przed którymi staje dzisiaj Europa, jak i o swoich doświadczeniach w polityce, nawiązując do potrzeby ponownego zjednoczenia Europy. Według Genschera, Unia Europejska musi ponownie stać się symbolem stabilności i trwałości. Sugerował wprowadzenie limitów zadłużenia do konstytucji krajów członkowskich, których przekroczenie groziłoby natychmiastowymi sankcjami. Genscher wspomniał też, że do wielu ludzi nadal nie dotarł fakt, że koniec zimnej wojny dał początek całkowicie nowemu porządkowi.

Lista poprzednich zwycięzców "Writing for CEE" obejmuje takie nazwiska, jak:

- Lubos Palata - czeski dziennikarz (2004),

- Diana Ivanova - bułgarska pisarka (2005),

- Sefik Dautbegovic - bośniacki dziennikarz (2006),

- Martin Leidenfrost - austriacki pisarz (2007),

- Anna Koktsidou - dziennikarka radiowa, urodzona w Grecji i wychowana w Niemczech (2008),

- Florian Klenk - austriacki dziennikarz (2009),

- Azra Nuhefendic - bośniacki pisarz mieszkający we Włoszech (2010),

- Meta Krese - wspomniana wyżej (2011).

Niektórzy z wybitnych gości honorowych zaproszonych na poprzednie edycje konkursu to: Barbel Bohley, były minister spraw zagranicznych Czech - Jiri Dienstbier, były prezydent Słowenii - Milan Kucan, oraz - obecny na poprzedniej edycji - Hans-Dietrich Genscher.

Poza zeszłoroczną laureatką, w 2012 r. w skład jury wchodzą:

- Milan Smid - czeski specjalista w dziedzinie nauk komunikacji,

- Michael Bersko - słowacki publicysta,

- Ildiko Furedi-Kolarik - konsultant ds. komunikacji,

- Igor Janke oraz Pawel Bravo - polscy dziennikarze,

- Julia Varadi - węgierska dziennikarka radiowa,

- Janina Dragostinova - bułgarska pisarka,

- Tiemon Kiesenhofer - rzecznik prasowy na Europę Środkowo-Wschodnią w Banku Austria,

- Ambros Kindel - przewodniczący jury i szef działu zagranicznego Austriackiej Agencji Prasowej.

Skład jury nie jest stały, lecz zmienia się wraz z kolejnymi odsłonami konkursu.

Formularze zgłoszeniowe dostępne pod adresem: http://www.apa.at/cee-award.

Źródło informacji: APA-OTS

Data publikacji 23.04.2012, 14:07