Zlecone: VWR International, LLC podpisuje umowę przejęcia niemieckiej spółki basan GmbH

27.04.2012, 17:15aktualizacja: 27.04.2012, 17:15

VWR rozszerza ofertę produktów do czyszczenia pomieszczeń i ochrony środowiska.

RADNOR, Pensylwania, 27 kwietnia 2012 r. /PRNewswire/ - Firma VWR International, LLC (http://www.vwr.com/), światowy lider w dystrybucji sprzętu i usług laboratoryjnych, ogłosiła dziś podpisanie umowy nabycia niemieckiej spółki basan Germany GmbH (http://www.basan.com/) wraz z jej podmiotami zależnymi i zakładami w Holandii, Francji, Włoszech, Singapurze, Malezji i Wietnamie. Umowa podlega zwyczajowym warunkom finalizowania transakcji oraz wymaga zatwierdzenia przez właściwy organ nadzoru w Niemczech.

W ciągu 30 lat działalności, basan zyskał czołową pozycję w Europie i Azji Południowo-Wschodniej w sektorze dystrybucji produktów do czyszczenia pomieszczeń oraz usług w tym zakresie. Firma reprezentuje kilka popularnych marek, a także swoją własną markę - basan - w ramach której oferowany jest szereg artykułów użytkowych stosowanych w branżach zajmujących się mikroelektroniką, półprzewodnikami, biotechnologią, urządzeniami medycznymi, środkami farmaceutycznymi i motoryzacją.

"Ugruntowana pozycja firmy basan na polu produktów i usług na potrzeby czyszczenia pomieszczeń, w połączeniu z jej specjalistyczną wiedzą o produktach i metodach ich wykorzystania, znacznie wzbogaca potencjał VWR na terenie Europy i Azji Południowo-Wschodniej - stwierdził Manuel Brocke-Benz, starszy wiceprezes i dyrektor zarządzający na Europę w VWR. - Dzięki pozyskaniu basan, będziemy mogli rozszerzyć portfolio produktów i usług oraz skuteczniej wychodzić naprzeciw najważniejszym potrzebom naszych klientów z tych ważnych regionów".

Nie ujawniono szczegółów finansowych tej transakcji.

Informacje o VWR International, LLC

VWR International LLC, z siedzibą w Radnor w stanie Pensylwania, to globalny dostawca i dystrybutor materiałów oraz sprzętu laboratoryjnego, którego ogólnoświatowe obroty w 2011 r. wyniosły 4,1 mld USD. VWR umożliwia postęp w zakresie prowadzenia kluczowych badań na całym świecie, dostarczając szeroki asortyment produktów czołowym firmom farmaceutycznym i biotechnologicznym, a także instytucjom z branży przemysłowej i edukacyjnej oraz organizacjom rządowym. Korzystając z ponad 150-letniego doświadczenia w branży, VWR ma do zaoferowania dobrze rozbudowaną sieć dystrybucji, która obejmuje tysiące specjalistycznych laboratoriów i placówek badawczych na całym świecie. VWR współpracuje z ponad 8 tysiącami firm na całym świecie, zapewniając badaczom w Ameryce Północnej, Europie i Azji możliwość optymalnego zarządzania wyposażeniem i materiałami, które wykorzystują w swojej pracy. VWR gwarantuje ponadto swoim klientom dodatkowe wsparcie, obejmujące usługi realizowane na miejscu, zarządzanie gospodarką magazynową i procesem zakupu produktów, integrację systemów zarządzania łańcuchem dostaw oraz pomoc techniczną.

Więcej informacji na temat firmy VWR można uzyskać telefonicznie pod numerem: +1-800-932-5000, odwiedzając stronę: http://www.vwr.com lub pisząc na adres: VWR, Radnor Corporate Center, Building One, Suite 200, 100 Matsonford Road, Radnor, PA 19087.

Nazwa i logo VWR są zarejestrowanymi znakami towarowymi stanowiącymi własność VWR International, LLC.

Źródło: VWR International, LLC

KONTAKT:

Valerie Collado

dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej VWR

tel. +1-484-885-9338

e-mail: Valerie_collado@vwr.com

Mergers & Acquisitions Contact

Ted Pulkownik

starszy wiceprezes i dyrektor ds. strategii i rozwoju firmy VWR

tel. +1-610-386-1390

e-mail: ted_pulkownik@vwr.com